Overbieden op een huis, meer regel dan uitzondering!
25 januari 2021 
3 min. leestijd

Overbieden op een huis, meer regel dan uitzondering!

Overbieden.

Wanneer je op zoek bent naar een huis kom je er al snel achter dat het aanbod over het algemeen laag is. Wanneer je dan een leuke woning hebt gevonden sta je meestal in de rij en moet je overbieden maar is dat wel verstandig?

Als aankoopmakelaar loop je hier ook tegenaan. Sommige makelaars zijn gestopt bij het begeleiden van een aankoop. Simpelweg omdat dit veel tijd kost en het maanden en zelf jaren kan duren voordat je succesvol een huis kan kopen.

De prijs is het bewijs

Over het algemeen zijn de vraagprijzen al stevig, wanneer je daar ook nog eens flink op moet overbieden kom je misschien in de gevarenzone of is het gewoon niet haalbaar. Mooie huizen zijn schaars en kopers staan in de rij. Degene met de diepste zakken wordt vaak koper.

Gemiddeld wordt er flink overboden en dat is tegenwoordig meer regel dan uitzondering. Houd daar rekening mee wanneer je de zoektocht start. Wanneer je een huis vindt die je maar net kan betalen is het vaak onbegonnen werk. Wanneer je daarop moet overbieden kom je geld tekort.

Taxatiewaarde

Naast de kosten koper zal je ook het verschil tussen koopsom en taxatiewaarde zelf moeten betalen. Dit verschil noem ik emotie. Je zal dus emotiegeld moeten betalen om de woning te kunnen kopen. En dan is het nog niet zeker dat je de woning krijgt. Je merkt dat woningzoekers vaak al naar de taxatiewaarde vragen voordat ze een bod doen.

Blijft de gekte aanhouden?

Blijft de gekte op de woningmarkt aanhouden? Dat is natuurlijk een vraag die vaak wordt gesteld. Niemand weet dit maar zolang er te weinig aanbod is kunnen de prijzen bijna niet omlaag. De lage rente in combinatie met het voor sommige kopers afschaffen van de overdrachtsbelasting zorgen ervoor dat de prijzen waarschijnlijk nog wel even blijven stijgen.

​Verhouding huis en prijs

Staat de prijs die je voor een huis moet betalen nog wel in verhouding met hetgeen je koopt, of is er sprake van een enorme bubbel? Natuurlijk is er een bubbel maar niemand weet hoe het over bijvoorbeeld 10 jaar zal zijn. De inflatie loopt op en het geld wordt minder waard. Misschien is een huis kopen voor te veel geld over 10 jaar een lachertje achteraf. Wanneer je naar de geschiedenis kijkt zijn de huizen op lange termijn altijd gestegen. Het zou dus zomaar kunnen dat het huis wat je nu koopt over 10 jaar nog veel meer waard is.

Hoelang blijf ik wonen?

Dat is een vraag die jij jezelf moet stellen. Wil je jarenlang in het huis blijven wonen en zet je de hypotheekrente voor lange tijd vast? Dan zal er waarschijnlijk niet zoveel aan de hand zijn. Je lost per slot van rekening ook af op de hypotheek waardoor je hypotheekschuld lager wordt. Wil je dan later verkopen zal er waarschijnlijk geen sprake zijn van restschuld. Neem dit mee in je overweging.

Houd ook rekening met jouw maandlasten

Ook als het verkrijgen van de hypotheek geen probleem is, kun je jezelf de vraag stellen of een hoge hypotheek verstandig is. Stel, na een paar maanden blijkt dat de maandlasten toch te hoog zijn. Door het verkopen van het huis kun je de te dure woning weer van de hand doen. Als je meer hebt geboden dan de vraagprijs loop je een grotere kans dat het huis bij verkoop binnen enkele jaren niet voldoende oplevert. Dus ook als de geldverstrekker akkoord gaat moet je nog steeds kritisch blijven.

Kortom, het is een hectische tijd en dat geldt ook voor de woningmarkt. Zolang het woningtekort aan blijft houden zal je waarschijnlijk flink moeten overbieden om een huis te kunnen kopen. Win in ieder geval goed advies in bij een hypotheekadviseur, makelaar en/of taxateur over wat je maximaal te besteden hebt, en wat je mogelijkheden zijn voor het kopen van een huis. Bekijk kritisch je maandlasten en overbied in ieder geval jouw financiële mogelijkheden niet.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energielabel

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor