DE VOLGENDE STAP BIJ SCHEIDING EN HUIS VERKOPEN
09 november 2019 
5 min. leestijd

DE VOLGENDE STAP BIJ SCHEIDING EN HUIS VERKOPEN

Hoe zet je de volgende stap bij scheiden en een huis verkopen?

Scheiden is echt iets van deze tijd en het lijkt wel alsof er meer mensen gaan scheiden dan bij elkaar blijven. Dat is natuurlijk niet zo, maar het percentage scheidende gezinnen is enorm groot. Dit heeft nogal wat gevolgen. Vooral wanneer het scheidende stel samen eigenaar zijn van een koophuis.

Het verhaal van Tim en Suzanne

Hieronder het verhaal van Tim en Suzanne (de namen zijn veranderd), zij hebben besloten te gaan scheiden en zijn samen eigenaar van een koophuis. Samen hebben ze twee kinderen in de leeftijd 5 en 8. Beiden hebben een goede baan maar toch is het niet mogelijk dat één van hun beiden de woning kan overnemen (kopen). Het gevolg is dat de woning moet worden verkocht.

Maar hoe pak je dat aan? Ze hebben de makelaar  benaderd voor een adviesgesprek waarin ze samen over de mogelijkheden hebben gesproken. Dat vaak een voorwaarde voor makelaars, het gesprek samen voeren zodat hij of zij beide verhalen en intenties hoort en ook met beide wensen rekening kan houden. Indien de woning wordt verkocht zijn beiden gelijkwaardige verkopers en zullen beiden toestemming moeten geven voor de definitieve verkoop van het huis.

De eerste stap is financieel advies

Beiden hebben samen (omdat de verstandhouding tussen beiden goed is) op aanraden van de makelaar advies ingewonnen bij een hypotheekadviseur. Alle gegevens hebben ze verzameld en aangeleverd bij de hypotheekadviseur. Beiden hebben een goede baan en hebben voldoende leencapaciteit om een huis te kopen. Echter de huidige woning is gekocht op twee inkomens en kan niet door één van beiden worden overgenomen. Toch blijven er voldoende mogelijkheden over om de volgende stap te zetten. De hypotheekadviseur heeft gevraagd wat de huidige woning waard is zodat hij dat mee kan nemen in de berekening.

Waarde van de huidige woning

Om exact uit te kunnen rekenen hebben ze de makelaar gevraagd om een realistische waarde van de huidige woning af te geven waarmee kan worden gerekend. Dat kan in de praktijk altijd iets hoger of lager uitvallen door de marktwerking of interesse van potentiële woningzoekers. Tim en Suzanne hebben een courant huis wat redelijk snel kan worden verkocht. Met de waarde die de makelaar heeft afgegeven zijn ze terug gegaan naar de hypotheekadviseur die dat in z’n berekening heeft verwerkt. De woning had zelfs nog een beetje overwaarde wat ze weer goed konden gebruiken voor de kosten koper van de “nieuwe” woning.

Verdeling van de spullen en de omgangsregeling

Beiden vinden het belangrijk om goed met elkaar om te blijven gaan, dat is het beste voor de kinderen. Het eigenbelang aan de kant schuiven en het beste voor de kinderen willen is hun doelstelling. Ze zijn het dan ook snel eens over de verdeling, het spaargeld wordt verdeeld zodat beiden voldoende geld overhouden om de volgende woning (gedeeltelijk) in te richten. De omgangsregeling wordt op basis van co-ouderschap ingevuld. De ene week bij papa en de andere week bij mama. Dat vinden we wel zo eerlijk aldus Tim en Suzanne.

Zoeken naar een volgend huis

Nadat bekend was welke mogelijkheden beiden hadden en wat ongeveer de waarde van de woning was begon de zoektocht naar een volgend huis. Omdat ze samen twee kinderen hebben wilden beiden een huis met minimaal drie slaapkamers. Ook wilden ze niet te ver bij elkaar vandaan wonen in verband met de omgangsregeling en het gemak voor de kinderen, het liefst nog in dezelfde wijk dan waar hun huidige woning staat zodat de kinderen op dezelfde school kunnen blijven.

En ondertussen het huis te koop aanbieden

Tijdens de zoektocht hebben ze besloten ook het huidige huis te koop aan te bieden. Dat voelt wel wat onzeker maar onder begeleiding van de makelaar zijn ze gerustgesteld. De makelaar  heeft ze verzekerd dat ze ten alle tijde in control blijven. Er gebeurt niets zonder toestemming van beiden en er wordt voor gezorgd dat geen van beiden zomaar op straat komt te staan. Dat neemt veel onzekerheid weg. Ook de periode tussen een deal sluiten en de overdracht bepalen ze zelf. Ze gaan van start met het huis verkopen.

Het toeval wil…… (Of bestaat toeval niet?)

Toevallig had de makelaar net een superleuk huis in de verkoop gekregen met 3 slaapkamers. Het was geen groot huis maar voldoende voor een alleenstaand iemand met twee kinderen. Per slot van rekening werden beiden “alleenstaande” ouders. Het huis werd net online aangeboden en er waren al een aantal bezichtigingen gepland. Binnen korte tijd had de makelaar we met Tim een deal gesloten onder voorbehoud verkoop eigen woning. Ondertussen stond de woning van Tim en Suzanne ook online en kwamen de eerste aanvragen voor bezichtigingen binnen.

De zoektocht van Suzanne

Suzanne had ondertussen ook niet stilgezeten en had een geschikt huis gevonden die ze wilde bekijken. Ze vroeg een aankoopmakelaar haar te adviseren. Het leuke was dat Tim ook mee is geweest naar deze bezichtiging. Dat zegt iets over hun normen en waarden en hoe je met elkaar omgaat ook al heeft de liefde niet gewerkt en gingen ze scheiden.

Na flink onderhandelen heeft de  aankoopmakelaar voor Suzanne de deal gesloten. Ook ditmaal weer onder voorbehoud van verkoop eigen woning. De aankoopmakelaar verzekerde de verkopend makelaar dat er voor hun huidige woning voldoende interesse was en een goede deal aanstaande was. De verkopend makelaar en diens klanten vertrouwden hierop. Misschien klinkt het wat ingewikkeld maar hun eigen verkopend makelaar was tevens aankoopmakelaar bij de nieuwe woningen.

Scheiding in werking

Tijdens het gehele traject was de scheiding in werking gezet en het was een kwestie van enkele weken voordat de scheiding definitief was. Dit was met name belangrijk voor de volgende stap. De financiering werd in hun geval alleen toegewezen nadat de scheiding definitief was uitgesproken. Het zat dus allemaal mee.

De deal van hun gezamenlijke woning

Na een aantal bezichtigingen volgden er een aantal biedingen op hun huidige woning. Samen met Tim en Suzanne hebben ze gekeken naar onder andere het bod, de overige voorwaarden en de datum van oplevering. Deze datum was enorm belangrijk want geen van beiden wilden tussentijds naar een tijdelijke woning. Na wat heen en weer bellen en onderhandelen kwamen partijen tot een goede mondelinge deal. Beiden waren tevreden zodat ze met enige zekerheid naar de volgende woning konden zonder tussentijds een tijdelijke woning te moeten aanvaarden.

Diverse data en ontbindende voorwaarden

Samen met de makelaar hebben ze voordat de deals definitief werden gesloten een tijdlijn gemaakt waarin de wensen en mogelijkheden op werden gezet. Ze hebben duidelijk aangegeven wat ze wel of niet wilden en wat hun eisen waren ten aanzien van de verkoop maar ook van de koop van de volgende woning. Hierdoor werd voor iedereen inzichtelijk hoe zo’n traject eruit komt te zien. Dat geeft enorm veel rust en geeft een helder beeld. Daarbij kwam dat ze ten alle tijde zelf (of samen) beslisten wat ze wel en niet zouden accepteren. Tijdens de deals heeft de makelaar met deze tijdlijn van wensen rekening gehouden en ook duidelijk gecommuniceerd aan de verkopers (via de verkopend makelaar) van de aangekochte woningen.

De overdracht van de huizen

Inmiddels wonen Tim en Suzanne in hun eigen stekkie en hebben ze onafhankelijk van elkaar hun leven weer opgepakt. Tim heeft de woning naar eigen smaak ingedeeld en Suzanne heeft het grootste deel van de inboedel meegekregen. Ze communiceren goed en behandelen elkaar respectvol. Zo zou het altijd moeten zijn maar in de praktijk komen we toch ook wel andere verhalen tegen.

Wat kun jij leren van het verhaal van Tim en Suzanne?

Blijf ten alle tijde on speaking terms en help elkaar zo goed mogelijk om onafhankelijk van elkaar de volgende stap te kunnen zetten. Een scheiding is natuurlijk nooit leuk maar is soms onvermijdelijk. Door als makelaar goed te luisteren kun je het verschil maken tussen een zorgeloos traject of een moeizaam traject.

Kies dus altijd een makelaar en hypotheekadviseur die hier veel ervaring mee heeft en goed naar je luistert. Dat geeft je enorm veel rust. Maak desnoods samen met de makelaar een tijdlijn met wensen en mogelijkheden. Geef ook duidelijk aan wat je wel of niet wilt zodat voor andere partijen ook duidelijk is wat er wordt verwacht. Indien je geen huis meer kunt kopen laat je dan eerlijk adviseren over de mogelijkheid om een huis te huren. Er zijn genoeg mogelijkheden om aanvullende afspraken op te nemen in de koopovereenkomst van het gezamenlijke huis wat moet worden verkocht.

Eerlijk advies

Wil je écht eerlijk advies? Zodat de hypotheekadviseur en makelaar  jullie mogelijkheden in kaart brengen?  Selecteer dan nu via NLVERHUIST een adviseur om je te informeren en te begeleiden. Het eerste gesprek is geheel gratis en verplicht je tot niets.

Ga naar overzicht hypotheekadviseurs >>

Ga naar overzicht makelaars  >>

Terug naar overzicht

Contact

Anderen zochten ook op: Energie en bouwkundige keuring

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor