Berichten over stijgende huizenprijzen en de woningmarkt zijn tegenwoordig dagelijkse kost. Of het nu gaat om de starter of doorstromer, vaak zijn er makelaars bij betrokken. De rol van de makelaar is de afgelopen jaren veranderd doordat vraag en aanbod is veranderd. Sommige makelaars hanteren een (tijdelijke) stop voor nieuwe klanten. Hierbij gaat het om de rol als aankoopmakelaar.
Als verkoopmakelaar zit de makelaar in een andere rol. Makelaars willen graag nieuwe opdrachten en met name verkoopopdrachten. Doordat het aanbod steeds minder wordt neemt de concurrentie toe en de omzet af. Dat is hiervan een logisch gevolg, de consument heeft nou eenmaal veel keuze aan makelaars. De meeste makelaars worden dan ook niet blij van de huidige woningmarkt maar hebben hiermee te dealen. Als aankoopmakelaar ligt het wat anders.
De aankoopmakelaar zie je steeds vaker voorbijkomen, consumenten schakelen steeds vaker een aankoopmakelaar in wanneer ze een paar keer achter het net hebben gevist. Doordat er zoveel potentiële kopers zijn en zo weinig huizen kunnen makelaars overwegen een tijdelijke stop van aankoopopdrachten in te voeren. Nadeel hiervan is dat een koopklant vaak ook een huis heeft te verkopen. Help je degene aan een nieuw huis dan krijg je ook vaak de opdracht als verkoopmakelaar, tenminste als je het goed doet. Ook de combinatie van een aan- en verkoopopdracht doet het goed. Het kan alleen even duren voordat de volgende woning wordt aangekocht.
> Meer informatie over een huis kopen
Sommige makelaars zijn helemaal gestopt met het aankopen van woningen. De tijd en energie die erin moet worden gestopt wegen lang niet altijd op tegen de opbrengsten. Daarnaast zien kopers niet altijd de meerwaarde van een aankoopmakelaar. De aankoopmakelaar kost geld en dat geld besteden ze liever aan de nieuwe woning. Met een aankoopmakelaar heb ik meer kans op een woning is vaak de reden om een aankoopmakelaar in te schakelen.
Meer tijd is meer geld
Door de vele aanvragen en inschrijvingen maar ook het aantal woningen wat wordt bekeken is de aankoopmakelaar veel tijd kwijt. Waar je vroeger een paar woningen ging bekijken loopt het tegenwoordig volledig uit de hand. Meer dan 50 aanvragen is in sommige regio’s geen uitzondering meer waarbij de kans op een succesvolle deal enorm is gedaald. De aankoopmakelaar wordt bij elke bezichtiging betrokken wat veel tijd kost. Ook al doet zijn/haar klant de eerste bezichtiging, toch is er achter de schermen veel werk te verrichten. Dan komt soms de tweede bezichtiging en biedprocedure. De kans op het bemachtigen van de woning is klein bij een populair huis. Ook de financiële mogelijkheden van koper spelen hierbij een rol.
Kortom:
Door het lage aanbod en de tijd die ermee gemoeid is om als aankoopmakelaar een huis voor je klanten aan te kopen is uit balans en weegt niet altijd op tegen de opbrengst. Als consument kun je beter een combinatiedeal sluiten waarbij de aankoopmakelaar ook als verkoopmakelaar wordt ingeschakeld wanneer het nieuwe huis is aangekocht.
Veel gestelde vragen
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Anderen zocht ook op: Huis verkopen en hypotheekadviseur.