TARIEVEN VAN TAXATIERAPPORTEN EXPLOSIEF GESTEGEN
02 december 2019 
3 min. leestijd

TARIEVEN VAN TAXATIERAPPORTEN EXPLOSIEF GESTEGEN

Beste hypotheekadviseurTaxeren is allang niet zo makkelijk meer dan vroeger en dat is maar goed ook. Taxateurs worden op alle mogelijke manieren gecontroleerd maar toch zijn niet alle waardes en getallen in een matrix te vangen. Ook op het gebied van duurzaamheid en energie kan de taxateur jou adviseren.

De klant wil alleen maar een taxatierapport

Vanmiddag had ik een klant aan de telefoon die z’n huis wil laten taxeren. Hij woont er inmiddels enkele jaren met z’n vrouw en inmiddels is een dochter geboren. Het huis is volledig gemoderniseerd en uitgebouwd. Na de gebruikelijk social talk gaan we over op de orde van de dag en bespreken de taxatietarieven. Zo’n klant heeft er natuurlijk totaal geen weet van dat de taxatiewereld compleet veranderd is en nog veel meer gaat veranderen. Het enigste wat hij nodig heeft is een taxatierapport voor de bank. Net zo makkelijk bedacht maar minder makkelijk uitgevoerd.

Een noodzakelijk kwaad

Het taxatierapport is voor velen een noodzakelijk kwaad. Het gaat niet zozeer om de taxatie of het advies maar om de verplichting van de bank. Wanneer de bank vandaag zou besluiten dat er geen taxatierapport meer nodig is voor een hypotheekaanvraag of oversluiting zullen er nog weinig taxatierapporten worden uitgegeven. Veel (validatie)medewerkers kunnen dan naar huis worden gestuurd. Gelukkig duurt dat nog wel even maar er zijn signalen dat het beroep van taxateur een uitstervend ras is.

Is de rol van taxateurs uitgespeeld?

Wanneer ik zie welke zaken er door een taxateur verplicht moeten worden onderzocht, onderbouwd en aangeleverd krijg ik sterk de indruk dat dit niet zomaar aan de kant kan worden geschoven. De feeling die een makelaar en taxateur met de markt hebben is van wezenlijk belang voor een goede taxatie. Maar de taxateur is wel veel langer met een taxatierapport bezig dan vroeger.

Validatie

Toen ik in 2010 als register makelaar/taxateur aan de slag ging kwam ik voor het eerst in aanraking met validatie. NWWI maar ook Taxateursunie waren gewilde partijen om je bij aan te sluiten. Tegenwoordig zijn deze lichamen samengesmolten tot één instituut.

Gemiddeld is een taxateur langer bezig

Gemiddeld is een taxateur veel langer met een taxatierapport bezig en moet er meer worden uitgezocht en onderbouwd. Een logische gedachte maar dat moet nog even bij de consument landen. De tarieven zijn door deze mate van uitgebreidheid explosief gestegen. Vooral in de beginperiode van de veranderingen zag je tarieven de pan uitschieten. Dat is enigszins weer tot stabilisatie gekomen. Vooral appartementen en verbouwingen zijn sterk uitgebreid en deze uitbreiding zal de taxateur doorberekenen in z’n tarief.

Een taxatierapport is een…

Toch blijft in de volksmond een taxatierapport een taxatierapport en heeft de klant geen idee wat je allemaal aan moet leveren en verklaren. Over het algemeen wordt er alleen maar naar de waarde gekeken en of de hypotheek ermee wordt verstrekt. Wellicht dat daar de komende jaren verandering in komt want de rol van taxateurs komt steeds meer onder druk te staan. Wil je weten wat een taxateur precies doet? Bekijk dan het artikel: Wat doet een taxateur?

Ben jij op zoek naar een onafhankelijke taxateur? Een taxateur die jouw huis op waarde schat? Volledig transparant, eerlijk en betrouwbaar? Klik dan hier voor meer informatie.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen:

Meer informatie over:

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Hypotheekadviseur en aankoopmakelaar

Wist je dat…

Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor