NHG-grens per 1-1-2022 omhoog
10 november 2021 
2 min. leestijd

NHG-grens per 1-1-2022 omhoog

NHG in 2022.

De NHG-grens gaat per 1-1-2022 omhoog. Dit is een gevolg van de alsmaar stijgende huizenprijzen. Een hypotheek met NHG kan hier dus niet in achterblijven. Steeds vaker wordt er (extreem) overboden en dit heeft gevolgen voor de rest van de woningmarkt. Dus ook voor de NHG-grens. Deze gaat per 1-1-2022 naar 355.000 euro.

Jaarlijks bekeken

De afgelopen jaren is de NHG-grens telkens per 1-1 omhooggegaan. Deze grens wordt elk jaar opnieuw bekeken. In 2020 was deze € 310.000, – en in 2021 € 325.000, -. Ook nu wordt deze grens naar boven bijgesteld.

Gemiddelde huizenprijzen

De gemiddelde huizenprijzen zijn de afgelopen jaren gestegen en de verwachting is dat deze rond, of boven de 400.000 euro in 2022 ligt. Een gemiddelde woning kan dus ook in 2022 niet met NHG worden gekocht doordat de grens op € 355.000, – komt te liggen. Om enigszins beter aan te sluiten bij de gemiddelde huizenprijs wordt deze aangepast.

Borgtochtprovisie

Door de prijsstijgingen neemt ook de borgtochtprovisie toe. Dat is nu een percentage van 0,7%. Dit percentage kan dus worden verlaagd en dat gebeurt ook. Per volgend jaar (2022) wordt de nieuwe borgtochtprovisie 0,6%.

Wat zijn de voordelen van NHG?

Wanneer je een hypotheek afsluit met NHG betaal je vaak iets minder rente en loop je minder risico door gedwongen verkoop. Denk hierbij aan echtscheiding of het verliezen van een baan. Ik noem het zelf altijd een soort verzekering tegen bangere tijden. Onder voorwaarden kun je een beroep doen op NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Het is een vangnet en biedt meer zekerheid dan een hypotheek zonder NHG.

  • Meestal lager rente aanbod
  • Minder risico bij gedwongen verkoop (onder voorwaarden)
  • Voldoen aan strengere hypotheekregels

Wat zijn de nadelen van NHG?

Zoals hierboven vermeld moet je hiervoor betalen in de vorm van een borgtochtprovisie. In 2022 wordt deze 0,6%. Wanneer je dus een huis koopt van 4 ton betaal je eenmalig € 2400,-. Dat is een aardig bedrag maar wanneer je dit een voordeel oplevert in het rentepercentage kan het nettobedrag meevallen. Laat je hypotheekadviseur dit voor je uitrekenen.

  • Alleen af te sluiten bij maximale koopsom van € 355.000,- (2022)
  • Strengere regels om te voldoen aan NHG-eis
  • Eenmalige borgtochtprovisie

Conclusie:

Beste hypotheekadviseurEen hypotheek met NHG bied je meer zekerheid maar daarvoor moet je een borgtochtprovisie betalen. Bij een echtscheiding, overlijden, werkeloosheid of arbeidsongeschiktheid kan hier onder voorwaarden een beroep op worden gedaan. Bekijk dus ook goed de voorwaarden voordat je een definitieve keuze maakt. Kom je boven de NHG-grens dan valt er niets te kiezen en kom je hiervoor niet in aanmerking. Raadpleeg de hypotheekadviseur voor meer informatie.

Wist je dat…

Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen:

Meer informatie over:

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor