Verwachtingen woningmarkt 2021
18 januari 2021 
2 min. leestijd

Verwachtingen woningmarkt 2021

Woningmarkt.

Veel woningzoekers blijven optimistisch ondanks het woningtekort. De woningmarkt blijft overspannen maar langzaam begint het door te dringen dat in de tweede helft van 2021 de druk langzaam af zal nemen en de kopers toe kunnen slaan. Het lage aanbod houdt de prijzen extreem hoog maar menig analist verwacht een stabilisatie of kleine daling van de koopprijzen.

Binnen 6 maanden huis vinden?

De meeste woningzoekers stellen dat het moet lukken een woning binnen een half jaar te vinden om te kunnen verhuizen maar ik ken ook zoekers die al meer dan een jaar of zelfs 2 jaar bezig zijn. Het ligt er ook aan hoe kritisch je als koper bent en wat soort woning er in de markt wordt gezet. Gemoderniseerde woningen zijn erg populair maar ook de kluswoning heeft aan terrein gewonnen.

Water bij de wijn doen?

Vasthouden aan de ze zoekcriteria waarbij zoveel mogelijk de zoekwensen worden gerealiseerd blijft grotendeels aanwezig. Naarmate de tijd verstrijkt zijn kopers bereid om enig water bij de wijn te doen. Velen realiseren zich dat ook het vinden van een geschikte woning in 2021 een grote uitdaging blijft.

Volgens onderzoek van Funda zijn starters het meeste bereid om van hun plan af te wijken en zijn daarmee een flexibele groep die concessies willen doen. Hierbij schakelen ze steeds vaker een aankoopmakelaar in om ze te helpen bij de zoektocht.

Op naar het platteland.

Steeds meer mensen verlaten de stad om richting het platteland een huis te kopen. Daarbij zijn bepaalde dorpen erg populair. De overwaarde in de randstad wordt dan gebruikt om relatief veel te overbieden waarbij deze groep meer kans maakt dan de dorpelingen zelf die in het dorp willen blijven wonen. Ook de behoefte aan meer oppervlakte vanwege het steeds vaker thuiswerken stimuleert deze groep om buiten de stad te kijken.

Ook in 2021 blijft het lastig een huis te vinden

Kortom, woningzoekers blijven het ook in 2021 waarschijnlijk lastig vinden om een geschikte woning te vinden. Hierbij is al dan niet extreem overbieden de norm geworden om mee te doen in het biedproces. Degene met de diepste zakken trekt nog steeds aan het langste eind. Dat zal voorlopig niet veranderen zolang er te weinig nieuwe woningen bijkomen. Een goed zoekprofiel opstellen om zo je kansen te vergroten doe je door een aankoopmakelaar en een goede hypotheekadviseur te raadplegen.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor