Waar let je op bij een bank of bankstel kopen?
14 september 2021 
4 min. leestijd

Waar let je op bij een bank of bankstel kopen?

Bank of bankstel kopen.

Je kent het wel. De oude bank is flink doorgezakt of de kleur past niet meer in het interieur. De kat heeft de bank als krabpaal gebruikt of je bent gewoon een keer toe aan iets nieuws. Of je hebt gewacht op de verhuizing om alles nieuw te kopen maar waar let je wanneer je een bank koopt?

De zoektocht

De plaatjes online zijn vaak de eerste triggers om een beeld te krijgen van wat je zoekt. Allereerst valt me op dat veel banken er op het eerste oog hetzelfde uitzien, ook veel kleuren lijken op elkaar. Dan maar eens wat woonwinkels bekijken. De reclame heeft z’n werk gedaan. Het volgende wat me opvalt is dat veel prijzen vaak niet kloppen en er kleine lettertjes worden gebruikt. Online iemand verleiden om langs te komen en er vervolgens een verkoper op te zetten die alle skills uit de kast haalt om je een bank te verkopen. Ook zijn er tegenwoordig veel Outlet Shops die vaak in een groot pand zijn gevestigd waar je te kust en te keur meubelen kan aanschaffen. Zo heb ik zelf vorig ook een nieuwe bank uitgezocht. Levertijd maar liefst 5 maanden.

Welke bank zoek je?

Door de vele keuze zie je soms door de bomen het bos niet meer maar wanneer je erop gaat zitten voel je vaak al direct het verschil. Sommige banken zijn net planken zo hard. Uit andere banken kom je bijna niet meer uit zover zak je erin weg. Een bank bestellen zonder dat je erop hebt gezeten is dan ook vaak een slechte keus. Welke afmeting zoek je en waar moet de bank staan. Ga je voor de loungebank of diepe zit. Overweeg je stof of leer, ook vervangend materiaal is er in overvloed. Wil je een hoek- of rechte bank en aan welke kant moet het liggedeelte zich bevinden? Wil je er met de stofzuiger onderdoor kunnen of moet de bank op een paar kleine klosjes staan? Allemaal vragen om over na te denken.

Past de bank wel in je interieur?

Soms zie je een mooie bank die ook nog eens goed geprijsd is. Past de stijl van de bank wel in je interieur? Is de bank de eerste in de rij die vervangen moet worden en volgt daarna de rest. Welke stijl moet het worden? De keuze is reuze, en aan jou.

De prijs van de bank

Mag het ietsjes meer zijn is een veel gehoorde vraag. Dit geldt vooral bij banken want niet elke woonshop gaat hier op de juiste manier mee om. Zo was is ik laatst bij op een woonboulevard om met iemand mee te gaan die een bank zocht. Toen ik de verkoper vroeg of ik de bank die we hadden gezien kon kopen voor de prijs die erboven stond. Tot m’n verbazing was het antwoord nee. De bank was een stuk duurder dan afgebeeld met de prijs erboven. Ik kon het niet laten om in discussie te gaan omdat werd gewezen op de kleine lettertjes onderaan het plakkaat waarop de uitvoering stond. Enige vorm van verkeerde voorlichting werd hier gebruikt om mensen de showroom binnen te krijgen ook al was mijn woordkeuze hierin wat harder en verschuilde de verkoper zich achter de beslissingen van het hoofdkantoor.

Bekijk en vergelijk banken

Op internet lijken veel banken op elkaar maar in werkelijk ligt dat vaak anders. Ook de getoonde afbeeldingen en kleurkeuzes pakken in het echt nog weleens anders uit. Ook het licht in de showroom kan van de echte kleur afwijken. De materiaalkeuze is soms erg uitgebreid waarbij natuurlijk de mooiste kleur het duurste is. Laat je niet om de tuin leiden en neem de tijd. Hoe langer het proces in de winkel duurt des te goedkoper ben je bij sommige woonwinkels uit. Laat je niet onder druk zetten door een verkoper maar vergelijk door banken in meerdere winkels te bekijken. Dan kan je een hoop geld besparen.

Twee- of driesits banken

Waar je vroeger aan de kussens kon zien uit hoeveel zitplaatsen de bank bestond ontstond hier bij mij enige verwarring over. Blijkbaar worden banken met twee zitkussens tegenwoordig driesits genoemd. Ik vraag me dan ook werkelijk af hoever je als bedrijf hierin gaat om maar klanten binnen te halen in de hoop ze iets te verkopen. Uiteindelijk ben je vaak een stuk duurder uit dan je van plan was. Let hier dus op wanneer je een bankstel gaat kopen. Laat je eerlijk voorlichten en wees assertief wanneer een verkoper met allerlei smoesjes komt. De winst op banken is enorm dus vergeet niet te onderhandelen wanneer je de koop wilt sluiten.

Afmetingen en zitcomfort van de bank

Soms ga je op een bank zitten en je voelt je direct op je gemak. De zithoogte en de hoek van de leuningen is perfect. Ook de afmetingen en breedte/diepte van de kussens bepalen mede het comfort wat de bank geeft. Een bank kan er op internet fantastisch uitzien en goedkoop lijken maar er gaat niets boven het uitproberen. Je zit per slot van rekening vaak uren in de week op de bank. Zorg er dan ook voor dat de bank, naast dat je hem mooi vindt, ook goed zit. Ook al is de levertijd soms langer, dit is altijd de moeite waard wanneer je er later jarenlang plezier van hebt.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen:

Meer informatie over:

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Wist je dat…

Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor