Bieden boven de vraagprijs is tegenwoordig meer regel dan uitzondering maar toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.
Het lijkt wel alsof het steeds sneller gaat, een huis komt online en is soms al verkocht voordat je kunt reageren. Is er wel tijd om te bezichtigen ben je vaak niet de enige. Vaak loop je met meerdere mensen in een huis om te kijken. Makelaars gaan hier verschillend mee om, maar het feit blijft dat op een populair huis veel mensen op af komen.
Schat je kansen in
Veel potentiële kopers schatten hun kansen in op basis van het aantal bezichtigingen er staan gepland. Vooral wanneer er een open huis plaats vindt hebben “kopers” er een redelijk goed beeld van hoe druk het is. In zo’n geval is wordt het vaak bieden bij inschrijving.
Bieden bij inschrijving
Dit kan zowel via papier en envelop of per mail. De meeste makelaars informeren de kijkers op welke manier ze graag het voorstel willen ontvangen. Er zijn ook makelaars die een biedformulier op de website hebben staan.
Boven de vraagprijs bieden
Veelal wordt er boven de vraagprijs geboden wanneer er meer interesse is in een woning maar hoever moet je gaan? Dat ligt natuurlijk aan je zelf maar er liggen wel een aantal gevaren op de loer. Wanneer je te weinig eigen middelen hebt kan het op een teleurstelling uitlopen. Waak daarvoor en ga altijd eerst in gesprek met een hypotheekadviseur zodat je exact weet wat je maximaal kunt lenen.
Taxatiewaarde lager dan de koopsom
Wees je ervan bewust dat wanneer de taxatiewaarde lager ligt dan hetgeen jij ervoor betaalt je dit verschil zelf moet betalen. Wanneer jij een huis koopt van 350.000 euro en de taxateur schrijft een marktwaarde op van 325.000 euro zal je zelf 25.000 euro extra moeten betalen. Dit komt dus bovenop de kosten koper, notariskosten en kosten voor het taxatierapport.
Ik wil ook verbouwen
Maak een overzicht van hetgeen je wilt verbouwen en hetgeen je wilt of kunt lenen. Neem daarbij de koopsom (hetgeen je wilt bieden) en stel de kosten koper vast. Maak een totaalplaatje en leg dit voor aan de hypotheekadviseur. Hiermee voorkom je teleurstellingen wanneer blijkt dat de verkopers jou de woning gunnen. Doe dus goed je huiswerk vooraf.
Huis staat al langer te koop
Sommige huizen staan langer te koop. Vaak wordt er gedacht dat er dan wel aardig te onderhandelen valt maar dat is maar ten dele waar. Wanneer een huis langer te koop staat is er vaak geen goede balans tussen hetgeen je moet betalen en hetgeen je ervoor krijgt. Misschien ligt daar een kans maar dan moet je het wel slim spelen. Daar is de aankoopmakelaar voor om je te adviseren.
Te duur gekocht
Wanneer je een huis te duur hebt gekocht en daar ook nog eens flink in gaat investeren bestaat de kans dat het huis onvoldoende oplevert bij verkoop binnen een aantal jaren. Dat hoeft natuurlijk niet de insteek te zijn maar omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat we gaan of zelfs moeten verkopen. Dat kan iedereen overkomen. Wanneer je dan met een enorme restschuld blijft zitten is dat niet wenselijk.
Conclusie:
Bij het bieden boven de vraagprijs moet je met een aantal zaken rekening houden. Het gaat met name om het financiële plaatje. Niet alleen bij de aankoop maar ook op de langere termijn. De huizenprijzen zijn extreem gestegen maar daar zal ooit verandering in komen. Laat je daarom adviseren door experts die dagelijks met deze situaties te maken hebben.
Anderen zochten ook op: Energie en bouwkundige keuring