Wanneer ben ik in onderhandeling?
26 maart 2021 
3 min. leestijd

Wanneer ben ik in onderhandeling?

Je bent in onderhandeling wanneer je een tegenbod hebt ontvangen of dat er wordt aangegeven dat jullie in onderhandeling zijn.

Een bod doen

Wanneer je alleen een bod doet ben je nog niet in onderhandeling terwijl veel mensen denken dat ze wel in onderhandeling zijn. Wanneer je dus een tegenvoorstel hebt ontvangen of dat verkoper of diens makelaar meldt dat je in onderhandeling bent kun je pas echt stellen dat je in onderhandeling bent.

Voorstel afgewezen

Wanneer je een bod doet en bijvoorbeeld de overige voorwaarden vermeld waarvan verkoper vindt dat deze te laag is of niet voldoet aan zijn/haar wensen kan het voorstel worden afgewezen. Partijen komen dan niet met een tegenvoorstel en je bent nog steeds niet in onderhandeling. Vaak wordt er dan aangegeven dat de bieder eerst met een beter voorstel moet komen voordat partijen in onderhandeling kunnen gaan. Dit is vaak het geval wanneer verkoper of diens makelaar het gevoel heeft met dit openingsvoorstel niet tot een deal te komen. Partijen liggen dan nog te ver uit elkaar.

Als eerste een bod doen

Veel consumenten denken dat wanneer ze als eerste een bod doen dat ze dan meer rechten hebben dan een partij die later een bod doet. De makelaar geeft aan om welke biedprocedure het gaat en als eerste bieder heb je niet meer of minder recht op de woning dan een andere bieder. Het wordt anders wanneer de makelaar aangeeft dat ze met de eerste bieder als eerste in gesprek wil gaan. Het doel hiervan is om te kijken of partijen eruit kunnen komen. Lukt dat niet gaat de makelaar met een andere partij verder.

In onderhandeling zijn

Wanneer we het over een voorstel hebben zijn er twee varianten. De eerste is het openingsbod, deze heeft ten doel om in onderhandeling te komen. De tweede is een eindvoorstel (of eindbod) en dit kan worden gezien van een “take it or leave it” bod. In de praktijk hoeft een eindvoorstel niet te betekenen dat dit ook echt een eindvoorstel is. Partijen kunnen overwegen om elkaar toch ergens te treffen. Ook de verkoper kan aangeven dat de woning minimaal een bedrag op moet leveren. Zie dit als de laagste of minimale prijs.

Wanneer je zelf de woning verkoopt en hulp nodig hebt bij de onderhandelingen kun je die via deze site makkelijk aanvragen. Na je bestelling zal een makelaar of aankoopmakelaar contact met je opnemen om jouw zaak te bespreken. De onderhandelingen uitbesteden is altijd een goede keuze.

Ik wil graag hulp bij de onderhandelingen >

> Ga naar bestelpagina

Inbreken in de onderhandelingen

Wanneer het is gelukt om in onderhandeling te komen heb je nog geen enkele zekerheid. Andere bieders kunnen hier nog steeds tussenkomen en ook hun voorstel neerleggen. Dat beïnvloedt vaak de lopende onderhandelingen maar het spelletje moet wel eerlijk worden gespeeld. De verkoopmakelaar zal in zo’n geval aangegeven dat er ook een ander bod is binnengekomen waarna er kan worden gekozen voor een andere verkoop- of biedstrategie. De onderhandelingen kunnen worden gestaakt en partijen krijgen de kans om een uiterst voorstel neer te leggen. Wanneer dit niet voldoende is kan verkoper ervoor kiezen om met de hoogste bieder de onderhandelingen voort te zetten. Feit blijft wel dat dit op een eerlijke manier moet gaan en goed wordt gecommuniceerd.

Wanneer iemand alsnog een voorstel doet terwijl de verkoper met een andere partij in onderhandeling is noemt men dat inbreken in de onderhandelingen wanneer verkoper besluit op dit voorstel in te gaan. De eerste partij krijgt dan ook de mededeling dat de onderhandelingen worden gestaakt. Let er dus goed op hoe en wat de makelaar communiceert en stel vragen wanneer je het niet begrijpt. Laat dit zo nodig per mail bevestigen zodat je het later nog eens na kan lezen.

Status “in onderhandeling zijn”

Het klinkt raar maar de status “in onderhandeling zijn” heeft weinig betekenis en geeft ook weinig zekerheid. Verkoper kan al dan niet via de verkoopmakelaar op elk moment aangeven de onderhandelingen te staken. Er moet dan wel expliciet aangegeven worden dat de onderhandelingen niet worden voortgezet en er voor een andere verkoopprocedure wordt gekozen. Ook kan de verkoper even een rustperiode inlassen om over het vervolg na te denken. Geen enkele zekerheid dus.

Mondelinge deal

Wanneer het toch lukt om een mondelinge deal te sluiten zullen de gemaakte afspraken moeten worden vastgelegd in een koopovereenkomst. De koper(s) levert de gegevens aan waarna de makelaar de overeenkomst op kan maken. Ook een mondelinge deal geeft nog geen enkele zekerheid. Er moet worden voldaan aan de zogeheten schriftelijkheidseis voordat er rechten en plichten aan de koopovereenkomst kunnen worden ontleend. Met andere woorden: Er moet een getekende koopovereenkomst liggen waaraan partijen rechten kunnen ontlenen. Na het ondertekenen heeft de koper nog de wettelijke bedenktijd om er zonder reden vanaf te kunnen zien.

Conclusie:

Je bent pas in onderhandeling wanneer dit door de tegenpartij wordt gemeld of wanneer je een tegenvoorstel hebt ontvangen. Daarna kan het nog alle kanten op en is er nog steeds geen enkele zekerheid. Je hebt als eerste bieder geen extra rechten dan bijvoorbeeld een tweede of derde bieder. Wel moet er eerlijk worden gecommuniceerd en kan de makelaar in overleg met verkoper de verkoopstrategie en -procedure wijzigen. Je hebt pas zekerheid wanneer de handtekeningen op de koopovereenkomst staan en de getekende koopovereenkomst aan de koper ter hand is gesteld. De koper kan binnen de wettelijke bedenktijd zonder reden ontbinden.

Bekijk ook het artikel: Hoe bod doen op een huis.

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zocht ook op: Aankoopmakelaar, huis verkopen en hypotheekadviseur.

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor