Wanneer is een huis definitief verkocht?
03 januari 2021 
2 min. leestijd

Wanneer is een huis definitief verkocht?

Definitief verkocht.

Je huis staat in de verkoop. Na een paar bezichtigingen is er een deal gesloten en de makelaar maakt de koopovereenkomst op. Je ziet termen voorbijkomen als ‘ontbindende voorwaarden’ en ‘bedenktijd’. Wat houdt dat eigenlijk in? Na het ondertekenen van de koopovereenkomst is je woning toch gewoon verkocht? Of kan het ook nog misgaan?

Bedenktijd

In 2003 is ingevoerd dat een (consument)koper van een woning recht heeft op een bedenktijd van 3 dagen. Tijdens de bedenktijd mag de koper kosteloos de koop van de woning ontbinden. Hierdoor wordt voorkomen dat kopers overhaaste beslissingen nemen en dan vastzitten aan een woning. Voor verkopers is geen wettelijke bedenktijd vastgelegd, mocht je dit wel willen, dan kan dit altijd in overleg met de koper.

Wanneer begint de bedenktijd?

Maakt het uit hoe laat de koopovereenkomst wordt getekend? Nee, dat maakt niet uit. De bedenktijd gaat van start op de dag  nadat het contract door beide partijen is ondertekend én aan de koper ‘ter hand is gesteld’. In de ontvangstbevestiging van de koopovereenkomst (vaak de laatste pagina van de koopovereenkomst) wordt vastgelegd wanneer de bedenktijd ingaat.

Wanneer eindigt de bedenktijd?

De bedenktijd duurt 3 dagen, waarvan minimaal 2 dagen niet in het weekend vallen en geen officieel erkende feestdag zijn. De bedenktijd loopt dus altijd af op een werkdag, want het mag niet eindigen in het weekend of op een feestdag.

Wanneer een koopovereenkomst op een donderdag door beide partijen is ondertekend en aan de koper ter hand is gesteld, begint de bedenktijd op vrijdag. De derde dag is een zondag, maar dan kan de bedenktijd niet eindigen. De bedenktijd loopt dan tot de eerste werkdag daarna, dus tot en met maandag (als dat geen algemeen erkende feestdag is). In onderstaand schema hebben we het allemaal op een rijtje gezet.

Door beide partijen getekend en ter
hand gesteld aan koper op: Bedenktijd eindigt om 23:59 uur op:
Maandag Donderdag
Dinsdag Vrijdag
Woensdag Maandag
Donderdag Maandag
Vrijdag Dinsdag
Zaterdag Dinsdag
Zondag Woensdag

Ontbindende voorwaarden

Na 3 werkdagen die geen officieel erkende feestdag zijn, is de bedenktijd afgelopen. Kan de koper nu nog onder de koop uitkomen? Ja, dat kan als de koper je woning heeft gekocht met een voorbehoud, bijvoorbeeld onder voorbehoud van financiering (ontbinden als de financiering niet rondkomt), onder voorbehoud van een bouwkundige keuring (niet meer dan een x bedrag direct noodzakelijk achterstallig onderhoud) of onder voorbehoud van verkoop van de eigen woning (ontbinden als de woning van de koper niet verkocht wordt). De ontbindende voorwaarde van financiering is heel gangbaar, het kost even tijd om een hypotheek te regelen. Hier wordt meestal 4-6 weken voor gerekend.

Wanneer de termijnen voor de ontbindende voorwaarden zijn verstreken, is de woning definitief verkocht. Zijn er geen ontbindende voorwaarden? Dan is de woning na de bedenktijd definitief verkocht.

Terug naar overzicht

Meer informatie over huis verkopen >>

> Meer informatie over huis kopen >>

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Energie en hypotheekadviseur

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor