Waar moet je beginnen met een huis verkopen?
04 oktober 2019 
4 min. leestijd

Waar moet je beginnen met een huis verkopen?

Huis verkopen, waar moet ik beginnen?

Verkoopmakelaar inschakelenOp internet is tegenwoordig enorm veel informatie te vinden waardoor je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Veel vragen komen op je af en je weet vaak niet waar je als eerste moet beginnen. In dit artikel help ik je een beetje op weg.

De vraag ik waarom jij je huis wilt verkopen, je hebt een leuk nieuw huis gezien of een minder leuke reden zoals een scheiding, overlijden of gedwongen verkoop. Wat je reden ook is, het stappenplan is voor elke reden nagenoeg hetzelfde alleen zou je dan enkele stappen over kunnen slaan.

Stap 1: Vraag een makelaar

Vraag een makelaar of meerdere makelaars om eens langs te komen voor een gratis waardebepaling. Dat geeft je inzicht in de waarde en verkoopsnelheid van jouw huis. De makelaar geeft je vaak ook wat tips om de woning alvast een beetje verkoop klaar te maken en daarnaast kom je er zo achter hoe jouw woning in de markt ligt.

Stap 2: De hypotheekadviseur raadplegen

Beste hypotheekadviseurWanneer je weer opnieuw gaat kopen onderzoek je mogelijkheden. Selecteer een hypotheekadviseur en maak een afspraak. Breng daarnaast zo goed mogelijk je wensen in kaart. De hypotheekadviseur zal ook vragen wat de makelaar van je huidige woning vindt. Die stap heb je dan al gezet. Vraag daarnaast naar de mogelijkheden van een overbruggingskrediet zodat je niet afhankelijk bent van de verkoop voordat je iets kunt kopen. Daar kom ik later op terug.

Nu weet je ongeveer de waarde van je huis en de mogelijkheden om opnieuw te kopen. Bij een scheiding is dat ieder voor zich, maar de overwaarde is redelijk goed in te schatten. Daarmee weet je ook wat je ongeveer kunt besteden bij het volgende huis. Indien je gaat huren weet je in ieder geval wat er onderaan de streep overblijft.

Stap 3: Schrijf je wensen op

Nu je weet wat je huis ongeveer op kan brengen maar ook de financiële mogelijkheden weet wordt het tijd voor de volgende stap. Schrijf je wensen op waaraan een huis moet voldoen en kijk eens online wat dat soort huizen kosten. Zo kom je er snel achter of hetgeen jij wenst past bij je mogelijkheden.

Stap 4: Ga woningen bekijken

Ga alvast een aantal woningen bekijken die op jouw wensenlijst staan. Dat geeft je meer gevoel bij hetgeen je online ziet. Daarnaast kom er op deze manier achter welk huis wel of niet bij je past. Soms wordt er een open huis georganiseerd, dat is een mooie mogelijkheid om vrijblijvend en zonder afspraak de woning te bekijken.

Stap 5: Beslis

Beslis of je eerst gaat kopen of eerst gaat verkopen. Je hebt wat ervaring opgedaan en krijgt een beter gevoel bij de woningmarkt. Welk huis bijvoorbeeld snel wordt verkocht of welk huis minder interessant is. Vraag desnoods een aankoopmakelaar om advies. Wanneer je deze stap helder hebt kun je stappen zetten. Of je zet eerst je huis in de verkoop of je gaat verder met je droomhuis.

Stap 6 Eerst een huis kopen?

Je hebt de beslissing genomen eerst te kopen. Onderzoek daarvan de voor- en nadelen, eerst kopen kan betekenen dat je minder interessant bent voor een verkoper. Je bent voor de aankoop van de volgende woning misschien afhankelijk van de verkoop van je eigen woning.  Indien een overbruggingskrediet tot één van de mogelijkheden behoort kun je meedoen op de woningmarkt en bieden. Laat je bijstaan door een expert want er heerst totale gekte op de woningmarkt. Laat je begeleiden door een goede adviseur.

Stap 7 Eerst je huis verkopen?

Selecteer een makelaar en start de verkoop. De makelaar zal je adviseren en de verkoopstrategie bepalen. Het huis wordt gefotografeerd waarvan een mooie presentatie wordt gemaakt. Daarna kun je online gas geven. Wil je liever je huis zelf verkopen? Kies daarvoor dan een partij die het beste bij je past.

Stap 8 Zet de volgende stap

Sluit de deal(s) en maak de volgende stap. In deze markt kan het snel gaan en je zult zien dat dit prima op elkaar af te stemmen is. Laat je begeleiden zodat je zeker weet dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Conclusie:

De stappen die gezet worden zijn bijna altijd hetzelfde maar zijn wel afhankelijk van je mogelijkheden. Daarnaast is het riskant om in een verkopersmarkt waarbij het aanbod laag is eerst te verkopen. Wanneer je huis is verkocht en er geen leuk huis te vinden is brengt dat enorm veel stress met zich mee. Ook komt het voor dat je dan in de rij staat en mee moet bieden om zo kans te maken.

Stel je vraag of deel je verhaal

Ik hoop dat je iets kunt met deze informatie en ben benieuwd naar jouw verhaal. Je kan onderaan een reactie achterlaten, een vraag stellen of jouw verhaal delen.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor