Een bouwdepot en hoe het werkt
Deze term komt vaak voorbij wanneer je een huis koopt of wilt verbouwen. Maar wat is eigenlijk een bouwdepot en hoe werkt het?
Een bouwdepot is een geblokkeerde rekening met een maximale looptijd, en die bij je hypotheek hoort. Je kunt wel stellen dat deze hieraan gekoppeld is. Vanuit het bouwdepot betaal je de rekeningen voor verbouwing of verbetering van de woning. Voor duurzaamheidsproducten gelden soms andere regels of is er een bepaalde duurzaamheids-bouwdepot.
Bouwdepot en de taxateur
De taxateur taxeert de woning en legt in zo’n geval de waarde vóór en na verbouwing vast. De geldverstrekker bepaalt de spelregels voor betreft de lening die je hierbij af kunt sluiten. Hierbij geldt dat de onroerende zaak inclusief bestanddelen zoals keuken, badkamer e.d. wordt getaxeerd. Meubelen of overige inboedel vallen hier niet onder.
Bouwdepot bij verbouwing
Bij een verbouwing worden de betalingen rechtstreeks aan de eigenaar uitbetaald. De bankt boekt dit bedrag rechtstreeks op de rekening die ook bij de hypotheek hoort. De eigenaar betaalt zelf de klussers of aannemers. Hiermee houdt de bank controle over de gelden en jij over de kluswerkzaamheden.
Bouwdepot bij nieuwbouw
Vaak wordt de bouw onderverdeeld in meerdere termijnen. De bank betaalt de termijnen in de meeste gevallen rechtstreeks aan de aannemer. Indien er meerdere bedrijven bij zijn betrokken zoals een installatiebedrijf worden die bedragen weer op de hypotheekrekening gestort. De opdrachtgever kan hieruit de betaling(en) doen.
Kan ik een bouwdepot krijgen?
Dat is geheel afhankelijk van je persoonlijke situatie en omstandigheden. Daarnaast is het belangrijk om inzage te geven in hetgeen je wilt verbouwen en/of verbeteren. Ook is er een specificatie nodig van de werkzaamheden die je zelf wilt verrichten of uit wil besteden. In zo’n specificatie geef je per onderdeel aan wat welke werkzaamheden je uit wilt (laten) voeren en wat daarvan de kosten zijn.
Neem contact op met de hypotheekadviseur
De hypotheekadviseur kan je hier alles over vertellen en van a t/m z informeren. Geen situatie is hetzelfde dus een inventarisatie van hetgeen je wilt (ver)bouwen. De eerste stap is hierbij een afspraak met de hypotheekadviseur plannen.
Anderen zochten ook op: Energie en taxatierapport