Wat is een bovenwoning?
19 september 2021 
in Vragen
3 min. leestijd

Wat is een bovenwoning?

Bovenwoning

Aankoopmakelaar inschakelenWanneer een woning is gesplitst in bijvoorbeeld twee wooneenheden waarvan er één op de bovenste verdieping is gelegen, spreken we van een bovenwoning. De woning daaronder is de benedenwoning. Er wordt een VvE opgericht en bewoners zorgen samen voor het onderhoud. Een soort van kleinschalig appartementencomplex waarbij de twee eigenaren lid zijn van de VvE en voor de financiële reserves zorgen voor toekomstig onderhoud. Wanneer je zo’n bovenwoning koopt zijn de financiële reserves en het onderhoud belangrijke zaken om rekening mee te houden. Dit bepaalt mede de waarde.

In het verleden kwam je nogal eens tegen dat er te weinig werd reserves waren opgebouwd. Wanneer het dak vervangen moest worden, was het noodzakelijk dat de eigenaren dit uit eigen zak moesten betalen. Wanneer je dat geld niet hebt kunnen er grote problemen ontstaan. De reserves op de balans en gepleegd onderhoud zijn dus cruciaal voor het kopen van een beneden- of bovenwoning.

Splitsen van een huis met houten vloeren

Houd er rekening mee dat wanneer een gesplitst huis bestaat uit houten vloeren dit tot overlast en ergernis kan leiden. De vloeren verdikken en voorzien van goede isolatie kan helpen lawaai te verminderen. Omdat het om een kleinschalige splitsing gaat is een goede relatie tussen bewoners belangrijk. Immers, zij zorgen samen voor het onderhoud en ook de vergaderingen worden samen, al dan niet onder een hapje en een drankje, samen besloten.

Centrale ingang

Ik heb weleens een beneden- en bovenwoning verkocht. Vaak zie je in zo’n geval een centrale hal, dit is vaak de oude entree/hal waarbij een afsluitbare deur voor de trap was gemaakt. De meterkast bevond zich in de gezamenlijke ruimte. Vaak is deze ruimte klein en moeten hierover afspraken worden gemaakt.

De tuin en het dakterras

De benedenwoning maakt vaak gebruik van de tuin terwijl de bovenwoning soms over een dakterras kan beschikken. Hier zijn allerlei variaties van. De grond onder de woningen is vaak eigendom van beiden maar de bewoners beneden maken hier gebruik van. Het dakterras is in gebruik van de bewoners boven. Dit kan ook tot overlast leiden doordat er vanaf het dakterras rechtstreeks in de tuin kan worden gekeken. Hier kunnen allerlei afspraken over gemaakt worden wat betreft afscheiding of het afbakenen door middel van plantenbakken.

BovenwoningVoorbeeld van een bovenwoning

Voorbeeld van een bovenwoning waarbij de onderste bewoners gebruik maken van de tuin en de bovenste bewoners van het dakterras. In dit geval beschikt de bovenwoning over twee verdiepingen. Het betreft een pand dat door de eigenaar is gesplitst in twee wooneenheden.

Bovenwoning kopen?

Overweeg je een bovenwoning te kopen? Schakel dan altijd een aankoopmakelaar in om je van onafhankelijk advies te voorzien. Er zijn nogal een aantal zaken waar je extra op moet letten dus eerlijk en onafhankelijk advies is hier een noodzaak.

Conclusie:

Wanneer de relatie tussen de bewoners goed is kan het erg gezellig wonen zijn. Het tegengestelde is ook waar. Het is dus belangrijk wanneer je een bovenwoning koopt om contact te zoeken met de bewoners beneden en te ervaren of er een klik is. In sommige gevallen zijn de bewoners ook eigenaar van het gehele pand en hebben zelf het pand gesplitst in twee wooneenheden. Over het algemeen gelden er dezelfde regels dan bij een appartement en wordt de koper automatisch lid van de VvE.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen:

Meer informatie over:

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Wist je dat…

Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor