Wat is een taxatiekeuring?
06 juli 2021 
in Vragen
2 min. leestijd

Wat is een taxatiekeuring?

Taxatiekeuring

De taxatiekeuring is eigenlijk een keuring en taxatie in één. De taxatiekeuring valt onder de categorie bouwkundige keuring maar is een vereenvoudigde versie. Deze is niet volledig vergelijkbaar met een bouwkundig rapport maar geeft je wel informatie over de bouwkundige staat van de woning. Ook directe herstelkosten en kosten op termijn worden in de taxatiekeuring opgenomen. Deze taxatiekeuring wordt uitgevoerd om te verwachten onderhoudskosten in kaart te brengen. De taxateur zal bij twijfel nader onderzoek adviseren. Je krijgt met de taxatiekeuring een beter beeld van hetgeen je koopt en wat de (te verwachten) onderhoudskosten zijn.

Taxatiekeuring in de praktijk

In de praktijk zal de taxateur veelal deze bouwkundige opname zelf uitvoeren waarna deze (binnenkort verplicht) aan het rapport wordt toegevoegd. Ook is er een mogelijkheid de taxatiekeuring apart te bestellen. Het doel van het nieuwe model taxatierapport is om de consument meer inzage te geven over de bouwkundige staat maar ook de kosten die hiermee binnenkort of op termijn mee gemoeid zijn.

Tot nader order is een bouwkundige opnamestaat (nog) niet verplicht bij een taxatierapport. De verwachting is dat dit media 1 oktober 2021 verplicht wordt. Totdat deze verplichting niet geldt kun je via een gecertificeerde taxateur jouw woning, of de woning die je koopt op de reguliere wijze laten taxeren.

De taxatiekeuring als verplichte bijlage (opnamestaat genoemd) is nog niet verplicht tot 1 oktober 2021. Toch kunnen veel taxateurs een bouwkundige opnamestaat verzorgen samen met het taxatierapport. Hiervoor komen ze langs om de woning te taxeren en de bouwkundige opnamestaat compleet te maken. Zie dit als een vorm van het reguliere taxatierapport en een taxatiekeuring. Hierdoor ontvang je een betrouwbaar en gevalideerd taxatierapport waarbij de woning op onderhoudstoestand wordt gecontroleerd. De opname staat is voorzien van herstelkosten die je direct uit moet voeren, en de herstelkosten op termijn. Hiermee krijg je een beter inzicht in de te verwachten onderhoudskosten.

Tot slot:

Door de gekte op de woningmarkt laten steeds meer kopers de bouwkundige keuring vervallen. Hierdoor loop je als koper soms grote risico’s maar het voelt alsof je hierin geen keuze hebt om kans te maken op de woning. Door de taxatiekeuring of een taxatierapport met bouwkundige opnamestaat kies je voor meer zekerheid.

De taxatierapporten worden conform de laatste eisen van het NRVT opgesteld en in de meeste gevallen door het NWWI gevalideerd. Hiermee ben je ervan verzekerd dat jouw (Nederlandse) bank het rapport accepteert. (Bron)

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen:

Meer informatie over:

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Energieadviseur en energie

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor