WAT IS EEN VOORLOPIGE KOOPOVEREENKOMST?
09 december 2019 
1 min. leestijd

WAT IS EEN VOORLOPIGE KOOPOVEREENKOMST?

Hoe voorlopig is de koopovereenkomst?

Vaak wordt er bij een huis kopen en/of verkopen gesproken over een “voorlopige koopovereenkomst”. Maar die koopovereenkomst is eigen helemaal niet voorlopig. Waarom wordt er dan toch gesproken over een voorlopige koopovereenkomst of koopcontract?

Voorlopig door…

In veel gevallen wordt er een ontbindende voorwaarde opgenomen in de koopovereenkomst. Daardoor wordt gesproken over voorlopig maar aan het tekenen van zo’n overeenkomst is niets voorlopig aan wanneer niemand een beroep doet op ontbindende voorwaarden wordt de koop/verkoop definitief. Na het tekenen kunnen verkopers niet meer onder de koop uit tenzij er speciaal een ontbindende voorwaarde of voorwaarden voor de verkopers is opgenomen. Daar kan je van alles voor bedenken maar ik kom maar weinig ontbindende voorwaarden voor verkopers tegen.

Drie dagen bedenktijd is geen…

De drie dagen bedenktijd geldt voor kopers maar niet voor kopers. Wil je als verkoper ook 3 dagen bedenktijd dan zal je makelaar dat via een aparte clausule op moeten nemen in de koopovereenkomst. In de meeste gevallen gebeurt dat niet.

Meest bekende in de koopovereenkomst

De meest bekende ontbindende voorwaarde is het voorbehoud financiering. Via deze clausule krijg te tot een bepaalde datum de tijd om de financiering te regelen. Lukt dat niet? Dan kun je onder bepaalde in de koopovereenkomst opgenomen voorwaarden ontbinden. Kijk daar goed naar voordat je tekent. Let er wel op dat je tijdig uitstel aanvraagt wanneer je meer tijd nodig hebt of op tijd ontbinding inroept. Raadpleeg je hypotheekadviseur voor extra advies.

Terug naar overzicht

Contact

Anderen zochten ook op: Aankoopmakelaar en energie

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor