Waar moet je op letten bij een koopovereenkomst tekenen?
07 januari 2021 
2 min. leestijd

Waar moet je op letten bij een koopovereenkomst tekenen?

Opletten bij koopovereenkomst tekenen.

De mondelinge deal is gesloten en de koopovereenkomst wordt door de makelaar of notaris opgemaakt maar waar let je zoal op als koper en verkoper voordat je een koopovereenkomst tekent.

Er zijn een aantal zaken belangrijk om te controleren. Kort samengevat is dat:

  • Wat koop je
  • Tegen welk bedrag
  • Ontbindende voorwaarden
  • Wanneer is de overdracht

Wat koop je

Over hetgeen je koop kan onduidelijkheid zijn dus controleer dat goed. Hoe is dit beschreven in het kadaster en zijn er meerdere kadastrale nummer? Is er een mandelig gedeelte betrokken bij de woning en zijn daar maandelijkse of jaarlijkse kosten aan verbonden. Controleer dus goed WAT je koopt.

Koopsom

Wat is de koopsom en zijn er roerende zaken in de koopsom opgenomen en welke zijn dat dan. Hoe is deze splitsing verdeeld en is dit conform hetgeen is afgesproken.

Hoe te ontbindend

Naast de wettelijke bedenktijd kunnen er ontbindende voorwaarden zijn. De bekendste is het financieringsvoorbehoud maar er kunnen ook andere ontbindende voorwaarden zijn. Kortom controleer op welke manier je kan ontbinden en op welke manier dat moet om aan de overeenkomst te voldoen.

Datum overdracht

De datum van overdracht staat in de koopovereenkomst vermeld of er wordt een periode aangegeven. Ook hierbij kunnen aanvullende afspraken worden gemaakt. Dit kan voorkomen wanneer de verkopers een nieuwbouwhuis hebben gekocht waarvan de datum oplevering nog niet definitief vaststaat. Controleer deze datum/periode en op welke manier je hier (in overleg) vanaf zou kunnen wijken.

Voorlopige koopovereenkomst

In de volksmond wordt vaak gesproken over “voorlopige koopovereenkomst” maar er iets niets voorlopig aan. Het is een definitieve overeenkomst die onder de afgesproken voorwaarden kan worden ontbonden. Denk er dus aan dat de getekende koopovereenkomst met uitzondering van de bedenktijd en ontbindende voorwaarden bindend is.

Uitleg bij de koopovereenkomst

Bij de koopovereenkomst hoort een toelichting, gebruik die toelichting om de koopovereenkomst door te nemen. Snap je iets niet? Vraag dan je aankoopmakelaar of hypotheekadviseur je dit uit te leggen. Ook de verkoopmakelaar kan hier een rol in spelen maar is de adviseur van de verkoper.

Koopovereenkomst op (laten) maken

Wie maakt de koopovereenkomst op? In de meeste gevallen zal één van de makelaars de koopovereenkomst opmaken. Heb je de woning onderhands verkocht kan je ook ons vragen om onafhankelijk de koopovereenkomst op te stellen. Wat kost een koopovereenkomst opmaken? Ga naar https://nlverhuist.nl/bestel/ voor meer informatie over de kosten en het bestellen.

Koopovereenkomst laten beoordelen door expert

Wil je de koopovereenkomst door een expert laten controleren voordat je tekent? Laat je niet verassen en schakel een adviseur in voor het beoordelen van de koopovereenkomst. Vraag online een beoordeling aan via onze website. Ga hiervoor eveneens naar https://nlverhuist.nl/bestel/ Na ontvangst van je gegevens nemen we contact met je op om de routing te bespreken.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor