Hoelang gaat het glas van een woning mee?
02 januari 2021 
2 min. leestijd

Hoelang gaat het glas van een woning mee?

Levensduur van glas.

Glas kom je in allerlei maten en soorten tegen en tegenwoordig zijn de meeste woning voorzien van dubbel glas, uitzonderingen daargelaten natuurlijk. In oudere woningen zie je boven, in de klepramen en voordeur nog weleens enkel glas tegen. Los van alle typen glas is het belangrijk om te weten hoelang glas over het algemeen meegaat.

Naast het oudere dubbele glas kom je tegenwoordig steeds vaker HR+, HR++ of zelfs triple glas tegen. Dubbel glas gaat circa 25 jaar mee waarna het beter is deze te vervangen. De isolatiewaarde is tegenwoordig een stuk beter dan 25 jaar geleden en soms ontstaat er lekkage in het raam waardoor vocht/condens binnen de twee ramen komt en het raam vies wordt. Het glas raakt dan los van het aluminium waardoor er ruimte komt en het vacuüm verdwijnt. Het lekraken van een raam noemt men blindslaan.

De isolerende werking wordt sinds 2008 bepaalt op basis van de werkelijke isolatiewaarde van het glas. Als koper kun je de leeftijd in het glas controleren. Dat is meestal zichtbaar in het aluminium gedeelte van het glas. Wil je controleren of het glas is voorzien van een coating? Houd dan een vlammetje dicht bij het glas. Je ziet dan in het spiegelbeeld 4 vlammetjes waarvan er eentje in kleur afwijkt. Coating wordt meestal gebruikt bij HR+ of HR++ glas. Mocht je hier meer informatie over willen bij een huis kopen? Je aankoopmakelaar weet hier waarschijnlijk meer over te vertellen.

Er zijn verschillende gebreken die bij dubbel glas voor kunnen komen zoals lekkage, condens of loszittende ramen. Ook is de ventilatie een punt waaraan je aandacht moet besteden. Schakel bij twijfel een expert in of laat de woning keuren door een bouwkundig inspecteur.

Vraag hier een bouwkundige keuring aan. >

> Meer over een huis kopen

Glas heeft het vaak zwaar te verduren. Grote temperatuursverschillen en weersinvloeden beïnvloeden de staat van de beglazing. Naast het glas is het ook belangrijk de staat van de kozijnen te bekijken. Die zijn er vaak slechter aan toe wanneer er te weinig onderhoud is gepleegd.

Bekijk je een huis om te kopen? Let er dan goed op of de beglazing niet lek is. Zoek in het glas naar de leeftijd en controleer de afdichtingen. Controleer meerdere ramen omdat bijvoorbeeld een achterpui of schuifpui later kan zijn ingebouwd. Controleer niet alleen beneden de leeftijd van het glas maar ook boven. Andere gebreken kunnen zijn: Breuk, glasetsing (aanslag op de ruit), verharde stopverf of er zijn geen ventilerende glaslatten gebruikt met alle gevolgen van dien.

Veelal zijn de dakramen (Velux) ook van dubbel glas. Je ziet hier vaak dat de blanke lak van het kozijn loslaat waarna zwarte schimmelvorming kan ontstaan. Soms is dit makkelijk te herstellen maar soms ook niet. Laat je bij twijfel begeleiden door een adviseur.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Hypotheekadviseur en energie

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor