Wel of geen aankoopmakelaar inschakelen?
17 mei 2021 
2 min. leestijd

Wel of geen aankoopmakelaar inschakelen?

Aankoopmakelaar wel/niet inschakelen.

Bij een huis kopen kan je een aankoopmakelaar inschakelen. Deze helpt je om op een veilige en verantwoorde manier een huis te kopen. De aankoopmakelaar is niet emotioneel betrokken en behoed je voor onaangename verrassingen.

Is een aankoopmakelaar verplicht?

Een aankoopmakelaar is niet verplicht. Wanneer je zelf voldoende kennis bezit en de tijd ervoor neemt kan je het ook zelf doen. De huidige markt vraagt wel sneller om een aankoopmakelaar. De spelregels zijn dermate veranderd waarbij overbieden de norm is geworden. Om te voorkomen dat je gekke dingen uithaalt of geen rekening houdt met bepaalde zaken adviseer ik altijd een aankoopmakelaar in te schakelen.

Wat zijn de kosten van een aankoopmakelaar?

De kosten verschillen per opdracht waarbij soms een percentage of een vast bedrag wordt gerekend. Sommige aankoopmakelaars rekenen een laag tarief maar dan moet je daar vaak wel een hypotheek afnemen. Kijk dus niet alleen naar de courtage maar ook naar de voorwaarden en hetgeen de aankoopmakelaar voor je doet.

Kan een aankoopmakelaar ook verkoopmakelaar zijn?

Ja en nee, een verkoopmakelaar kan niet tegelijk een aankoopmakelaar zijn bij hetzelfde pand. Andersom geldt hetzelfde. Het gaat er dus om welke opdracht de makelaar heeft. Vraag ook naar de voorwaarden, wanneer je een huis koopt die de aankoopmakelaar als verkoopmakelaar in portefeuille heeft, kun je deze dus niet inschakelen als aankoopmakelaar. Daarvoor moet je dan op zoek naar een andere aankoopmakelaar.

Wat doet een aankoopmakelaar?

Beste aankoopmakelaarDe aankoopmakelaar is vaak snel op de hoogte van het nieuwe aanbod en kent de woningmarkt op z’n duimpje. Hij/zij schat de waarde in en adviseert je over het te bieden bedrag. Je wordt goed en eerlijk begeleid waarbij de aankoopmakelaar z’n bevindingen met je deelt. De aankoopmakelaar adviseert en jij beslist. Van eerste (of tweede) bezichtiging tot de overdracht bij de notaris staat de aankoopmakelaar je met raad en daad terzijde. Alle vragen kun je bij hem/haar kwijt. Een zekerheid bij een huis kopen. Daarnaast heeft de aankoopmakelaar vaak een enorm netwerk om zaken goed en snel te regelen.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Energielabel en bouwkundige keuring

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor