Welke gebreken moet ik aan een koper melden?
15 augustus 2020 
3 min. leestijd

Welke gebreken moet ik aan een koper melden?

Laat ik maar duidelijk zijn: Alle gebreken waarvan je weet dat die er zijn. Dus zowel zichtbare als onzichtbare gebreken. De koper heeft een onderzoeksplicht maar daar kan jij je niet achter verschuilen. De verkoper heeft een meldingsplicht en die gaat boven de onderzoeksplicht.

De vragenlijst

Van de makelaar ontvang je een vragenlijst die je in moet vullen. Dat is de informatielijst die geïnteresseerden ontvangen. Sommige makelaars verwerken die in de brochure en andere makelaars sturen die na de bezichtiging of alleen wanneer je erom vraagt of een bod wilt doen. Die vragenlijst zal je naar eer en geweten in moeten vullen. Die maakt onderdeel uit van de verkoop en worden handtekeningen opgezet. Je verklaart hiermee dat je alles eerlijk hebt ingevuld. Blijkt achteraf dat je van een gebrek wist en dat niet hebt gemeld, ben je eigenlijk al in gebreke.

Ik kom het vaker tegen. Verkopers die achteraf nog even melden dat de vaatwasser het soms niet doet, of dat de knop van de oven lam is. Dat moet netjes worden vermeld op de vragenlijst en zal de makelaar naderhand aanpassen op de vragenlijst. Blijkt achteraf dat er gebreken zijn die je niet hebt gemeld zorgt dat voor de nodige discussie en ebt het vertrouwen van de koper langzaam weg.

Eindinspectie en oplevering

Tijdens de eindinspectie doen makelaar, aankoopmakelaar, koper en verkoper een ronde door de woning om te controleren of alles conform afspraak is achtergelaten. Dat is het moment dat de woning leeg is en je alles ziet. Dus de lekkage sporen vanuit de badkamer zijn opeens zichtbaar omdat de kast weg is gehaald. Voor de slimmerik die op de roerende zakenlijst heeft vermeld dat de kast achterblijft, meld het! Je krijgt alleen maar gezeur achteraf en dat heeft geen enkele zin.

Beetje bij beetje

Er zijn ook mensen die niet alles in één keer vertellen maar telkens komt er een gebrek bij. Doe dat niet en meld gewoon alles. Bespreek dit met de makelaar. In sommige gevallen is het beter om bepaalde gebreken direct te verhelpen maar meld dan dat er een gebrek was wat je hebt hersteld.

Garantie

Op het herstellen kun je als verkoper geen garantie geven tenzij dit door een erkend bedrijf is uitgevoerd en dat bedrijf garantie geeft op de werkzaamheden. Ik heb een klant gehad (verkoper) die na het tekenen van de koopovereenkomst lekkage kreeg in de badkamer. Ze zijn zo netjes geweest dit aan de kopers te vertellen en ook te laten zien. De kopers bleven maar moeilijk doen over het feit dat de lekkage zou worden opgelost maar dat er naderhand geen garantie op zat.

Om van het gezeur af te zijn heb ik het voorgeld aan een advocaat die specialist is in dit soort zaken. Hij gaf een duidelijk antwoord: Ten tijde van de bezichtiging en het sluiten van de deal was er geen lekkage en zat er geen garantie op de badkamer. De verkoper is verplicht dit vóór de overdracht te herstellen tenzij partijen iets anders afspreken. Na de herstelwerkzaamheden hoeft de verkoper geen garantie te geven omdat er tijdens de bezichtiging(en) en het sluiten van de deal ook geen garantie op de badkamer zat.

Onderzoeksplicht

Als koper heb je een onderzoeksplicht. Je mag er niet zomaar op vertrouwen dat de verkoper eerlijk de gebreken vermeld. Je zal als koper dus zelf moeten controleren of hetgeen de verkoper aangeeft klopt. Om dit te ondervangen kun je bij twijfel een bouwkundige keuring uit laten voeren of de aankoopmakelaar raadplegen. Een voorbeeld hiervan zijn de houten balken onder de vloer waar geen kruipluik is te vinden. Mochten de balken later door houtrot zijn aangetast wordt het lastig de verkopen hierop aansprakelijk te stellen omdat zij hier ook niet vanaf wisten. In overleg met de verkopers een gaatje boren en met een camera eronder kijken is hiervoor en oplossing. Doe dit voordat je een handtekening op papier zet anders ben je achteraf het haasje.

Ik kreeg afgelopen week nog een vraag over de tuinverlichting. De woning was opgeleverd en na de overdracht bleek dat de tuinverlichting helemaal niet was aangesloten. Dit hadden de verkopers of diens makelaar moeten melden. De kopers hadden dit tijdens de eindinspectie moeten controleren.

Conclusie:

Voorkom discussie en meld als verkoper eerlijk de gebreken of laat ze van tevoren herstellen. Wees eerlijk en vul de lijsten naar eer en geweten in. Als koper mag je verwachten dat de lijsten eerlijk zijn ingevuld maar zal je moeten voldoen aan de onderzoeksplicht. Schakel bij twijfel een bouwkundig inspecteur in en neem altijd een aankoopmakelaar in de arm.

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook naar: Hypotheekadviseur en energieadviseur

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor