STARTERSHYPOTHEEK VOOR STARTERS  OP DE WONINGMARKT
22 september 2019 
3 min. leestijd

STARTERSHYPOTHEEK VOOR STARTERS OP DE WONINGMARKT

Voor starters op de woningmarkt is er nu de startershypotheek.

Beste hypotheekadviseurBen jij starter op de huizenmarkt? Dan heb je het tegenwoordig niet makkelijk om een huis te vinden waar je voor in aanmerking komt. Het aanbod woningen is laag en als er iets leuks voorbijkomt kan je het vaak niet betalen omdat anderen ook in de rij staan. Daarvoor is er de startershypotheek bedacht die je niet in 30 jaar maar in 40 jaar af kunt lossen.

Onvoldoende kunnen lenen

Vol goede moed begin je aan de zoektocht naar een geschikte woning. Je schakelt een hypotheekadviseur in en overlegt met een aankoopmakelaar. De hypotheekadviseur vertelt je wat je maximaal kunt lenen en dan slaat de teleurstelling toe. Je had dit zelf anders ingeschat want je hebt een baan en verdient voor jouw leeftijd een aardig salaris. Dit is wat veel starters overkomt. Net afgestudeerd en de wereld ligt voor je open. Althans dat dacht je.

Niet in 30 maar in 40 jaar aflossen

Het huidige hypotheek leenstelsel is erop gericht dat kopers hun huis in 30 jaar aflossen maar is dat nog wel van deze tijd? Waarschijnlijk niet omdat veel starters hierdoor te weinig mogelijkheden hebben om een huis te kopen. Een oplossing zou kunnen zijn dat je niet in 30 jaar maar 40 jaar aflost. Hierdoor worden de maandlasten lager. De vraag is of je hiermee ook een hogere hypotheek kunt krijgen. Het klinkt allemaal mooi maar alles wat je leent moet je ooit terugbetalen en een langere terugbetaal termijn betekent over de gehele looptijd ook meer rente betalen.

Startershypotheek

Deze hypotheek is alleen voor starters op de huizenmarkt. Ben je ooit eigenaar geweest van een huis dan kom je hiervoor niet in aanmerking. Het gaat écht om een eerste huis kopen. De startershypotheek wordt aangeboden in annuïtaire vorm waarbij deze is gesplitst in twee delen. Deel 1 moet worden afgelost in 30 jaar en is aftrekbaar. Deel 2 loopt door tot 40 jaar en is niet aftrekbaar. Ga je in de toekomst meer verdienen dan heb je de mogelijkheid om jaarlijks een percentage extra af te lossen. Ook het deel van 40 jaar omzetten naar 30 jaar is een mogelijkheid. Ik schat in dat er in de praktijk niet vaak extra wordt afgelost ook al zijn de bedoelingen hiervan goed.

Verhuizen

Wanneer je naar verloop van tijd toe bent aan de volgende stap en iets meer geld verdient zal de keuze snel gemaakt worden naar een nieuwe hypotheek van 30 jaar. De hypotheek is maximaal 30 jaar aftrekbaar hetgeen betekent dat er na bijvoorbeeld 7 jaar nog 23 jaar muziek in zit en de belastingdienst je tegemoetkomt met de hypotheekaftrek. Omdat je in die fase vaak een gezinnetje wilt stichten en met z’n tweeën werkt zij de kansen hopelijk toegenomen.

Hypotheek terugbetalen

Hoe je het ook went of keert alles wat je leent moet worden terugbetaalt. We hebben de afgelopen jaren verschillende hypotheekvormen voorbij zien komen om de maandlasten naar beneden te krijgen. Zo was er eens de aflossingsvrije hypotheek. Je betaalde alleen maar rente en aflossen bleef achterwege. Ik noemde dat zelf een huis huren van de bank. De gedachte hierachter was dat over een x aantal jaren de woning voldoende in waarde was gestegen maar ik ken genoeg gevallen die geen kant meer op konden.

Laat je goed informeren

Beste aankoopmakelaarWelke vorm je ook kiest of welke hypotheek je ook afsluit laat je goed informeren over de voor- en nadelen. Daarvoor is een goede en betrouwbare hypotheekadviseur een belangrijke schakel in het geheel. NLVERHUIST werkt met betrouwbare hypotheekadviseurs samen die jou eerlijk adviseren. Maak daar gebruik van want het eerste gesprek wordt vaak gratis aangeboden. Wil je een aankoopmakelaar inschakelen dan ben je hier ook aan het juiste adres.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor