Is er ook 10% garantstelling voor koper?
03 februari 2021 
1 min. leestijd

Is er ook 10% garantstelling voor koper?

Garantstelling voor koper.

Bij een gesloten deal zal de makelaar een boeteclausule opnemen in de koopovereenkomst. Wil je ontbinden nadat alle voorbehouden zijn verlopen moet je 10% boete betalen aan de verkoper. Deze garantstelling gaat door middel van een waarborgsom of bankgarantie. In sommige regio’s wordt hier bijna geen gebruik van gemaakt maar een garantstelling is wel een extra zekerheid. Garantstelling kan door middel van een waarborgsom of bankgarantie.

Waarborgsom

De koper stort voor de afgesproken datum een bedrag van 10% op de derdenrekening van de notaris. Hiermee weet de verkoper zeker dat die 10% bij de notaris staat mocht de koper niet aan z’n verplichtingen voldoen en/of gaat ontbinden.

Bankgarantie

De bank geeft voor de afgesproken datum een bankgarantie af van 10%. Deze wordt aan de notaris gezonden en hiermee is die 10% onder voorwaarden opeisbaar mocht de koper niet aan z’n verplichtingen voldoen en/of gaat ontbinden.

Rol van notaris

Wanneer de bankgarantie niet op tijd is gesteld of de waarborgsom niet op tijd is gestort zal de notaris hierover partijen berichten en sommeren dit alsnog te doen. In de meeste gevallen wordt door koper alsnog aan de verplichtingen gedaan. Mocht dat niet het geval zijn kan de koper in gebreke worden gesteld.

Garantie voor koper

Voor de koper wordt geen garantstelling opgenomen in de overeenkomst. Ik heb wel eens de vraag gehad waarom dat niet wordt gedaan. Simpelweg omdat je zou kunnen stellen dat de woning een soort van onderpand is maar dat is te kort door de bocht wanneer je huis onder water staat. Gelukkig is dat voor de meeste woningen verleden tijd maar ik kan me de vraag wel voorstellen.

Mocht de verkoper niet aan z’n verplichtingen voldoen en/of willen ontbinden geldt die 10% boete echter wel. In het ergste geval zou je als koper beslag kunnen leggen op de woning om zo die 10% veilig te stellen. Als koper heb je er dus alleen iets aan wanneer er sprake is van overwaarde. Er is dus wel enige sprake van zekerheid in het koop- en verkoopproces maar die zit in de overwaarde van de stenen.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Energielabel en hypotheekadviseur

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor