7  tips verhuizen met kinderen
11 september 2020 
3 min. leestijd

7 tips verhuizen met kinderen

Tips verhuizen met kinderen

Verhuizen is voor kinderen spannend, waar gaan we wonen? Kan ik nog wel met m’n vriendjes spelen, moet ik naar een andere school? Dat heeft veel impact op een kind. Afhankelijk van de leeftijd is het slim om ze langzaam deelgenoot te maken van het proces.

De wijk

Besluit je de wijk uit te gaan of zelfs de huidige woonplaats te verlaten heeft dat gevolgen voor de kinderen. En dat moet je niet onderschatten. Een paar keer gaan winkelen of wandelen inde nieuwe buurt of plaats doet het vertrouwen groeien. Net zoals ouders hebben kinderen ook voorkeuren en wensen. Probeer die helder te krijgen om de onrust en stress te verminderen.

Inpakken van verhuisdozen

Kinderen zijn vaak erg hulpvaardig dus betrek ze afhankelijk van de leeftijd bij het inpakken en opruimen. Zo kun je vaak samen het proces leuker maken en overtollige spullen wegdoen. Ze voelen zich dan meer gehoord en betrokken.

Op tijd beginnen met kiezen

Begin op tijd met het kiezen van school en sport. Neem daar de tijd voor want dit is voorde kinderen een belangrijk proces. Vergelijk meerdere scholen en sportclubs en laat ze kennis maken zodat ze makkelijker een beslissing kunnen nemen en vertrouwd raken met de nieuwe toekomstige situatie.

De nieuwe kamer kiezen en inrichten

De kamers worden opnieuw verdeeld en kinderen hebben ook hier hun voorkeur in. Laat ze kiezen indien dat mogelijk is of maak hierin een verstandige keuze. Niets is voor altijd dus ook niet de keuze van de slaapkamer. Laat ze zelf de kleur en inrichting kiezen, door ze bij de keuzes te betrekken voelen ze zich sneller thuis. Een eigen vertrouwde plek waar ze zich terug kunnen trekken is veel waard.

Uitpakken van de spullen

Laat de kinderen zelf de spullen uitpakken of doe het samen. Luister naar de behoefte en de kamer kan altijd later weer worden aangepast of veranderd. Het gaat erom dat ze zichthuis gaan voelen ook al is de inrichting dan even wat minder praktisch.

Afscheid nemen

Dit is vaak voor een kind net zo moeilijk dan voor de ouders. Neem hier de tijd voor en vraag naar hun behoeften. Plan desnoods een hele middag in om afscheid te nemen en vraag wie er op hun lijst staat zodat ze naderhand niet iemand zijn vergeten waarover ze zich schuldig voelen.

Voorstellen in de nieuwe buurt en/of school

Begeleid de kinderen bij het voorstellen of kennismaken in de nieuwe buurt. Onderschat dit niet want voor sommige kinderen is dit een grote drempel. Neem ze serieus en sta voor ze klaar wanneer ze verdriet of heimwee hebben naar de oude buurt of school. Ga desnoods de eerste keer met ze mee als ondersteuning. Dat geldt ook voor sport of hobby.

In de gaten houden

Houd de kinderen in de gaten en pik signalen op. Een nieuwe situatie is vooral spannend en heimwee ligt op de loer. Houd in de gaten of het wel goed gaat op school en de sportclub. Praat hierover en ondersteun ze waar nodig. Ze moeten hun eigen weg vinden maar luister naar je kind en blijf alert.

Verhuizing plannen

Om het je wat makkelijker te maken hebben wij een checklist/verhuisplanner gemaakt waar je allemaal aan moet denken bij een verhuizing. Maak daar gebruik van.

Wil jij ook weten wat je huis waard is?

Of heb je een huis op het oog?

> Download dan hier een gratis woningwaarderapport

Wist je dat…

Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen:

Meer informatie over:

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Makelaar en aankoopmakelaar

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor