Afschaffen overdrachtsbelasting voor starters
03 september 2020 
2 min. leestijd

Afschaffen overdrachtsbelasting voor starters

Uitgelekte plannen van de overheid geven aan dat overdrachtsbelasting van starters op de woningmarkt naar 0% gaan. De overdrachtsbelasting voor een tweede woning zal naar 8% gaan. Gaat het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters de woningmarkt redden? Nee natuurlijk niet!

Het lijkt wel alsof het kabinet met allerlei zaken bezig is behalve met het stimuleren van de woningbouw. Er is een chronisch tekort aan huur- en koopwoningen en daar ligt het probleem. Ik roep het vaker, er is maar één manier om de woningmarkt weer in balans te krijgen en dat is bouwen, bouwen en nog eens bouwen.

Afgelopen week zat ik bij een ouder stel aan tafel die naar een appartement of woning met slaap- en badkamer op de begane grond willen verhuizen. Ik dus een aankoop-en verkoopopdracht waarbij ze eerst een woning willen kopen en daarna pas willen verkopen. Ik ben blij met zo’n dubbele opdracht maar het kopen wordt weer een uitdaging. Vooral voor ouderen is het lastig een bijpassende woning te vinden dus dat wordt nog een hele klus. Veel ouderen willen wel verkopen maar wachten vaak totdat ze een geschikte woning hebben gevonden. En daar ligt nou net het probleem.

Wooncriteria

De wooncriteria is de afgelopen jaren extreem veranderd, veel leefruimte op de begane grond en een zolder met vaste trap, dakkapel en vierde slaapkamer behoort steeds vaker tot wensenlijst nummer 1. Daarnaast moet de woning zoveel mogelijk af zijn want geld voor een nieuwe badkamer of keuken is er vaak niet omdat er flink wordt overboden. Ouderen kijken vaak naar de mogelijkheid om beneden de woning aan te passen zodat er een slaap- en badkamer kan worden gerealiseerd. Ook dat blijkt een uitdaging omdat de bouwkosten ook extreem zijn gestegen.

Wat heeft de woningmarkt wel nodig?

De woningmarkt heeft een lange termijnvisie nodig waarbij er meer wordt gekeken naar de veranderende behoefte van de mens. Ik noem dat zelf multifunctioneel wonen. Neem een perceel en plaats daar een houten of stenen unit op. Deze is geschikt voor de starter. Wanneer er gezinsuitbreiding volgt kan er eenvoudig een volgende unit bovenop worden gezet. Wanneer er meer behoefte is aan leefruimte op de begane grond geldt dit ook voor de aanbouw. Zet er een unit achter en de leefruimte wordt vergroot. Hetzelfde geldt voor een slaap- en badkamer op de begane grond. Wanneer je ook nog rekening houdt met de zonligging en parkeerruimte is iedereen blij. Zo moeilijk hoeft het niet te zijn.

Gevolgen overdrachtsbelasting starters naar 0%

Wanneer je de overdrachtsbelasting voor starters op 0% zet met het huidige lage aanbod zal dit de prijzen alleen maar verder opdrijven. Er is dan namelijk iets meer ruimte om te overbieden wanneer je een huis graag wilt.

Gevolgen voor beleggers overdrachtsbelasting naar 8%

Een belegger kijkt over het algemeen alleen naar rendement. Wanneer de belegger meer moet betalen zal hij/zij dit doorberekenen in de huurprijs of minder toekomstig onderhoud plegen om voldoende rendement op de investering te behalen.

Ik kom ze dagelijks tegen, moedeloze woningzoekers die zich afvragen wanneer het wel lukt een huis te bemachtigen. Dit geldt voor zowel huur als koop. Schrijnende verhalen van mensen die zijn gescheiden of uit elkaar zijn maar niet de volgende stap kunnen maken. Starters die langer thuis blijven wonen omdat ze geen tot weinig kans maken. Laat het kabinet z’n verantwoording nemen en niet met zulke kortzichtige noodoplossingen komen maar voor de korte en lange termijn de mensen in Nederland uitzicht bieden.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook naar: Aankoopmakelaar en makelaars

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor