Vrijstelling overdrachtsbelasting heeft averechts effect
05 mei 2021 
2 min. leestijd

Vrijstelling overdrachtsbelasting heeft averechts effect

Vrijstelling overdrachtsbelasting

Vrijstelling-overdrachtsbelasting averechts effectGoh, was het eerste wat ik dacht toen ik dit op nieuws zag verschijnen. Ik heb hier eerder over geschreven. De overheid snapt er ook werkelijk helemaal niets van door deze, op zich positieve maatregel, op het verkeerde moment en voor de verkeerde personen in te voeren.

Bedoeld voor starters maar…

Deze regeling was bedoeld voor starters die een eerste huis gingen kopen. Ergens onderweg is er iets misgegaan waardoor opeens veel meer mensen hiervoor in aanmerking kwamen. Volgens de NVM (Onno Hoes) werden er zelfs dealtjes gesloten om de woning na 1 januari 2021 op te leveren en de “winst” of het “voordeel” samen te delen. Vooral doorstromers hebben de afgelopen periode van deze regeling gebruik gemaakt maar daar was het niet voor bedoeld. Starters hebben nog steeds het nakijken door het lage aanbod. De prijzen zijn harder gestegen dan het voordeel van die 2%. Conclusie is dan ook dat deze regeling compleet verkeerd uitpakt. Maar dat hadden de makelaars al aan zien komen.

Verkeerde moment

In de huidige markt waar het aanbod blijft dalen, en de prijzen blijven stijgen, was het te verwachten dat er binnen enkele maanden geen voordeel meer viel te behalen door deze regeling. Daar hoef je niet eens voor gestudeerd te hebben. Ben je druk bezig met woningen bezichtigen? Download dan de handige checklist om mee te nemen. Zo kun je niets vergeten en je bevindingen later nog eens teruglezen.

Download checklist bezichtigen >

> Ga naar meer downloads

Hoe zit het met de beleggers/investeerders?

Verkoopmakelaar inschakelenVeel beleggers hebben hun slag nog even geslagen voordat de regeling inging. Beleggers moeten vanaf die datum 8% overdrachtsbelasting betalen in plaats van 2. Dit zou een regeling moeten zijn om beleggers te ontmoedigen maar daar is niets van gebleken. Beleggers kochten nog snel een huis of zelfs meerdere huizen vóór 1 januari. Beleggers die ik spreek laten zich na deze datum ook niet tegenhouden door die 8%.

Uiteindelijk zal ook hier de consument weer de dupe van worden omdat beleggers nou eenmaal rendement willen. Doordat de belegger duurder moet kopen zullen ook de huurprijzen toenemen is de verwachting. Al met al een regeling waar de verkeerde personen van profiteren of de dupe worden. Klink ik nu te negatief? Nee hoor, er zijn ook beleggers/investeerders die een hele nette huurprijs vragen en mensen willen helpen. Laten we dat als uitgangspunt nemen. Mensen helpen! Dan zal de wereld er de komende tijd heel anders uitzien.

Conclusie

De verkeerde personen zoals doorstromers hebben het meest geprofiteerd dan deze regeling. Daarnaast is deze van kracht gegaan op het verkeerde moment. Starters blijven het moeilijk hebben in deze woningmarkt waar de prijzen maar blijven stijgen. Het aanbod is laag en dat zal ook nog wel even zo blijven.

Wil je meer informatie over een huis kopen of ben je op zoek naar een aankoopmakelaar die je kan helpen? Klik dan op één van de links hieronder.

Meer over huis kopen >

> Ga naar aankoopmakelaar

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor