Biedstrategie

Voor welke biedstrategie kan een makelaar kiezen?

Bieden bij inschrijving

Dit is de “ouderwetse” briefje inleveren strategie maar dan in een modern jasje. Veelal vinden er in een korte periode meerdere bezichtigingen plaats waarna voor een bepaalde datum en tijd een bod kan worden gedaan. Dit gebeurt tegenwoordig veelal online maar er zijn ook makelaars waarvan je een biedformulier meekrijgt.

Meer over biedstrategieën en biedprocedures >>

Bieden zonder druk

De makelaar laat je de woning zien en laat het verder aan jou over of en wanneer je wilt bieden. Het kan zijn dat hij/zij nog een keer belt om te vragen in hoeverre er nog interesse is maar in een verkopersmarkt zal dat waarschijnlijk minder snel gebeuren. Is er al een bod gedaan of een mondelinge deal gesloten, dan heb je pech.

Bieden voor een bepaalde datum

Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als bieden bij inschrijving maar dat is vaak nog niet direct bekend. Mede afhankelijk van het aantal bezichtigingen wordt wel of niet gekozen voor deze biedprocedure.

In onderhandeling gaan

Een andere manier van bieden is als geïnteresseerde een openingsvoorstel of -bod neer te leggen met als doel om in onderhandeling te komen. Meestal is dit bod lager dan de vraagprijs maar dat hoeft niet. Verkoper kan hierop reageren door een tegenvoorstel te doen. Ze kruipen op die manier langzaam naar elkaar toe waarbij er een deal wordt gesloten of niet. Soms volgt er een eindvoorstel, bij één van de partijen is dan de grens bereikt. Toch kan er na zo’n eindvoorstel nog wat water bij de wijn worden gedaan om zo alsnog een deal te forceren.

Bieden vanaf

Hierbij wordt vaak een strategisch bedrag gekozen waarbij een minimale prijs wordt aangegeven. Kijkers kunnen bieden maar worden alleen vanaf deze minimale biedprijs serieus genomen. Biedstrategieën kunnen wijzigen en afhankelijk zijn van het aantal geïnteresseerden. Uiteindelijk moet de aankoopmakelaar ervoor zorgen de beste deal voor de verkoper(s) te sluiten.

Ben je op zoek naar meer informatie en tips en adviezen over een huis verkopen, een huis kopen of andere zaken waar je op moet letten? Ga dan naar ons Blogoverzicht.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Begrippenlijst

Anderen zochten ook op: Energielabel en bouwkundige keuring