Overnamelijst

Overnamelijst ook wel roerende zakenlijst of lijst van zaken genoemd.

Hierop staat vermeld wat achterblijft, wat meegaat en wat te overname wordt aangeboden. De roerende zakenlijst behoort bij de koopovereenkomst en er kan ook een aparte overnamelijst aanwezig zijn die kopers en verkopers naderhand samen hebben opgesteld.

Wat zijn onroerende zaken

Deze horen standaard bij de woning en zitten eigenlijk vast aan de woning en behoren toe aan het eigendom van de woning of een perceel. Dat betekent niet dat alles wat aan het huis vast zit onroerende zaken zijn.

Wat zijn roerende zaken

Deze zaken zijn vaak later los aangebracht zoals een zonnescherm. Ook meubels, raamdecoratie en vloeren vallen onder roerende zaken en staan meestal op de roerende zakenlijst. Mijn ervaring dat vloeren in de meeste gevallen achterblijven tenzij de koper toch nieuwe vloeren aanschaft. Dan vraagt de verkoper wel eens of hij die vloer dan mee mag nemen naar de andere woning. Vaak komt zo’n vloer dan weer op een slaapkamer te liggen. Een overnamelijst of roerende zakenlijst is te vinden bij downloads en is gratis en zonder registratie te downloaden en vrij om te gebruiken.

Ga naar downloads >

> Download overnamelijst (roerende zakenlijst)

Afspraak maken

Vaak wordt er na het tekenen van de stukken nog een afspraak tussen koper en verkoper gemaakt om de over te nemen zaken te bespreken. Komt dit tot een deal dan kan er een aparte overnamelijst worden gemaakt maar in de praktijk wordt dit vaak op een kladblok geschreven.

Leg het vast

Leg de afspraken die hebt gemaakt vast op papier en zet er een datum en handtekening onder. Dat voorkomt discussies. Spreek ook af wanneer de betaling binnen moet zijn en houd je daaraan. Soms komt het voor dat tijdens de eindinspectie de goederen contant of in een envelop worden voldaan. Dat is prima als je dit maar van tevoren duidelijk afspreekt.

Extra spullen achterlaten

Dit geldt ook wanneer je er als verkoper achter komt dat je bepaalde zaken toch liever achterlaat. Bespreek dat met de koper of laat dit via de makelaar lopen. Feit blijft dat je hier bewijs van wilt hebben. In zo’n geval is een mail of WhatsApp met een akkoord reply of bericht voldoende.

Meer informatie over huis verkopen >>

> Meer informatie over huis kopen >>

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht (Blog)

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en hypotheekadviseur