Waarde woning schatten online gratis
25 juli 2022 
4 min. leestijd

Waarde woning schatten online gratis

Je leest dat de huizenprijzen hoger liggen dan ooit tevoren. Wat is jouw huis waard? Het is mogelijk om een taxatierapport aan te vragen maar dat kost je veel geld. Misschien is de WOZ-waarde die je ieder jaar ontvangt betrouwbaar? Op een bedrag van meerdere tonnen kan een schatting snel duizenden euro’s afwijken.

Dat zijn bedragen die je niet graag aan je neus voorbij ziet schieten. Wie kan de waarde van je woning schatten? Online en gratis? Het lijkt haast onmogelijk, op deze pagina bekijken we wat de opties zijn.

Kun je gratis de woningwaarde schatten?

Er zijn meerdere huizensites die je snel de waarde van je woning laten schatten. Je hoeft slechts enkele gegevens in te vullen zoals het type woning en het bouwjaar, vervolgens rolt er een bedrag uit. Let op want vaak betreft het een manier om jouw informatie te verzamelen of een betaalde dienst te verkopen.

Er is veel vraag naar de woningwaarde van huizen dus bedrijven proberen allerlei trucs om je als klant binnen te slepen. Het woord ‘gratis’ spreekt dan direct aan. Is het überhaupt mogelijk om gratis de woningwaarde te schatten? Ja, dit kan wel maar niet zo eenvoudig als soms wordt voorgespiegeld. Een stukje software maakt een heel andere berekening dan een verkoopmakelaar die langskomt om de woning goed te bekijken. Hoe werkt een gratis online waardebepaling eigenlijk?

WOZ-waarde en wat geheime ingrediënten

De meest eenvoudige manier om de woningwaarde te bepalen is de WOZ-waarde die door de gemeente wordt vastgesteld. Deze waardebepaling is belangrijk om gemeentelijke heffingen en landelijke belastingen te incasseren. Het is niet mogelijk voor een ambtenaar om iedere woning in Nederland te onderzoeken, dus hiervoor worden complexe rekenmodellen gemaakt.

In het register van het Kadaster is volop informatie te vinden over ieder woonhuis in Nederland. Jouw huis komt overeen met andere huizen op een aantal punten. Door op te zoeken voor welk bedrag vergelijkbare huizen in het afgelopen jaar van eigenaar zijn gewisseld valt het vrij eenvoudig te bepalen wat jouw huis waard is. Maar klopt dit bedrag eigenlijk wel? Als de buren hun woning 20 jaar niet gerenoveerd hebben terwijl jij vorige week de spouwmuur hebt geïsoleerd en zonnepanelen hebt gelegd, dan zal de marktwaarde heel anders zijn. En dit zijn zaken waar de WOZ-waarde nauwelijks rekening mee houdt. Er is dus meer informatie nodig om de waarde van je woning in te schatten. Kan dit gratis?

Hoe werkt een taxatie?

Een taxatie rapport wordt uitgevoerd door een onafhankelijke taxateur die langskomt om de woning op een flink aantal punten te beoordelen. Het bouwjaar is eenvoudig op te zoeken, de staat van onderhoud kan ter plekke worden bekeken. Dan is er de ligging van je huis en de vraag naar woningen in de regio. Daar komt wat giswerk bij kijken waar een taxateur voor opgeleid is. Alle informatie, zowel objectief als subjectief, wordt in een programma ingevoerd en daar rolt een taxatiewaarde uit.

Met dit document kun je vervolgens een hypotheekaanvraag indienen. Is dit automatisch de verkoopsom? Zeker niet, want als een koper bereid is te overbieden dan kan de koopsom veel hoger uitvallen. Bij een niet-courant huis is het ook mogelijk dat de verkoopprijs lager uitvalt dan de taxatiewaarde. In de huidige markt komt dit minder vaak voor maar het is mogelijk. Kun je ook een taxatie online regelen en is dit wel betrouwbaar?

Online taxeren; niet gratis, wel goedkoper

Bij gratis de waarde van een woning inschatten gaat het om relatief eenvoudige berekeningen. Ze geven een aardig beeld van de situatie maar je kunt hier geen rechten aan ontlenen. Dit is anders bij een online taxatie. Zo kun je een Calcasa rapport indienen bij de hypotheekaanvraag. Hier komt geen taxateur meer bij kijken, tenminste niet op locatie.

Op basis van complexe rekenmodellen wordt de woningwaarde bepaald en een taxateur die ergens op kantoor werkt controleert de uitkomst. Lijkt het in orde? Dan kun je met dit rapport een lening aanvragen. Steeds meer banken en andere hypotheekverstrekkers accepteren online taxaties, ook de Nationale Hypotheekgarantie accepteert de Calcasa online taxatie. Er is echter wel een beperking en dat is het maximum percentage dat je kunt lenen.

Als je een huis wilt kopen op basis van een officiële online taxatie dan mag je hooguit 90 procent lenen. Dit betekent dat je nooit het volledige bedrag van de taxatiewaarde kunt onderbrengen in de hypotheek. Als dat wel de bedoeling is dan moet je toch investeren in een fysieke taxatie via een erkend taxateur uit de regio. Online taxaties zijn daarmee nog geen 1-op-1 vervanging van taxateurs maar het biedt wel nieuwe mogelijkheden. Een online taxatie is echter niet gratis, een waardebepaling wel.

Hoe werkt een waardebepaling?

Het blijft altijd een schatting van de woningwaarde, de koper bepaalt het bedrag dat ze bereid zijn om te betalen voor een huis. Als je een huis verkoopt dan hoef je geen taxatierapport op te vragen want je hebt niet veel te maken met je hypotheekverstrekker. Je wilt gewoon de beste verkoopprijs om zoveel mogelijk te profiteren van de overwaarde.

Als je huis onder water staat dan wil je graag de schade zoveel mogelijk beperken. Een taxatierapport wordt onafhankelijk bepaald. Het betreft een schatting van de marktwaarde waarbij de persoonlijke situatie van de eigenaar niet wordt meegenomen. Als iemand bijvoorbeeld snel wil verhuizen dan kan de verkoopsom anders zijn dan iemand die rustig afwacht tot er een hoog bod verschijnt. Als huiseigenaar heb je dus behoefte aan iemand die met je meedenkt.

De gratis online waardebepaling heeft een scheef beeld geschetst van het werk dat makelaars uitvoeren. Je kunt in een paar minuten de waarde van je woning online gratis aanvragen maar is dit bedrag realistisch? Als je echt wilt weten wat jouw huis waard is dan zal er toch echt een expert langs moeten komen.

Een verkoopmakelaar kijkt namelijk niet alleen naar een standaard lijstje aan kenmerken maar luistert ook naar de verkoper. De persoonlijke omstandigheden en flexibiliteit zal zeker van invloed zijn op de vraagprijs evenals de uiteindelijke verkoopprijs. Hoe is de markt, is er veel vraag en onder welke voorwaarden ben je bereid de woning te verkopen? Veel lokale makelaars voeren gratis een waardebepaling uit op locatie. Het loont dus zeker de moeite om enkele waardebepalingen aan te vragen bij lokale makelaars.

Over de schrijver
Hoi, mijn naam is Martijn en eigenaar van NLverhuist.nl. Wil jij meer weten over verhuizen, verkopen, hypotheken, makelaardij en wonen dan ben je hier op de juiste plek. Veel plezier met lezen
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor