Taxatierapport model 2021
Sinds 1 oktober 2021 is er een nieuw model taxatierapport wat voor de consument makkelijker leesbaar is en meer informatie over de bouwkundige staat van de woning geeft. Taxateurs hebben voor dit taxatiemodel zelfs opnieuw examen gedaan.
Vanuit de markt was er meer behoefte aan een ander soort taxatierapport. Een rapport wat in begrijpelijke taal is opgesteld waarbij de taxateur uitleg geeft over de inhoud. Denk hierbij aan de waarde, de taxateur legt hierbij uit hoe hij aan bepaalde waardes komt en waarmee de getaxeerde woning is vergeleken. Ook de verschillen tussen de zogenaamde referenties en het getaxeerde object worden in kaart gebracht.
Bouwkundige staat
Ook is er een bouwkundige opnamestaat in het leven geroepen waarbij de woning op diverse punten door de taxateur wordt bekeken. Classificatie van slecht, matig, redelijk en goed wordt benoemd waarbij foto’s worden bijgevoegd wanneer onderdelen als slecht of matig worden geclassificeerd. Als de taxateur een nader onderzoek (NO) adviseert wordt dit eveneens in het rapport bij het betreffende onderdeel vermeld. Wanneer de taxateur iets niet kan inspecteren wordt dit als NW (niet waarneembaar) vermeld.
Herstelkosten
Ook de zogenaamde herstelkosten worden benoemd waarbij er een onderscheid wordt gemaakt tussen directe herstelkosten of kosten binnen 1-5 jaar. Hiermee krijgt de opdrachtgever inzicht in de kosten voor herstel die direct moeten worden gemaakt of op termijn. Vooral in deze toch al gekke woningmarkt kan het voor de koper van belang zijn direct over deze informatie te beschikken wanneer er geen bouwkundig rapport wordt opgemaakt of aanwezig is.
Indicatie herstelkosten
De bouwkundige opnamestaat en bijbehorende vermelde kosten zijn puur ter informatie en geven een indicatie. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend, de taxateur is geen bouwkundig inspecteur ondanks de strengere normen en het verplichte examen die ze hebben afgelegd. Het heeft dan ook geen zin om hierover in discussie te gaan. Sommige zaken zijn ook niet waarneembaar en worden als zodanig vermeld. Wil je dus echt zekerheid over de exacte bouwkundige staat, schakel dan een bouwkundig inspecteur in die een officieel bouwkundig rapport voor je opmaakt.
Gevalideerde rapporten via NWWI
Tegenwoordig worden de meeste taxatierapporten gevalideerd door het NWWI. Dat is een instituut dat de rapporten keurt. De taxateur vult alle gegevens in waarnaar de woning wordt gereedgemeld. NWWI krijgt hier een melding van en gaat met de keuring aan de slag. Als alles volgens de normen is ingevuld en verklaard ontvangt de taxateur een validatiecode die hij/zij in kan voeren om het rapport digitaal te ondertekenen. Taxatierapporten worden dus veelal digitaal aangeleverd waarbij de opdrachtgever automatisch bericht krijgt wanneer het rapport klaar en ondertekend is.
Nieuwe werkwijze
Deze nieuwe werkwijze zorgt ervoor dat taxateurs hieraan moeten wennen en ook de woningopname wat langer duurt. Veelal wordt gekozen om de woning via een app op de iPad op te nemen. Wanneer alles goed is ingevuld wordt deze naar een dashboard gestuurd waar de taxateur het rapport aanvult en compleet maakt. Deze nieuwe werkwijze waarbij meer onderzoek wordt gedaan zorgt over het algemeen voor iets hogere taxatie tarieven maar daarvoor krijg je dan ook een uitgebreider taxatierapport waarbij ook verduurzamen aan bod komt.
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen:
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Meer informatie over:
- Een huis verkopen
- Een gratis waardebepaling
- Een huis kopen
- Je woning zelf aanbieden
- Je huis zelf verkopen (Stappenplan)
Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie
Wist je dat…
Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.