Taxateur kiezen.
Taxateurs zijn er in allerlei soorten en maten maar hoe kies je nu een goede taxateur? En waar let je op wanneer je een taxateur uitzoekt. In dit artikel een aantal handige weetjes.
Waarom heb ik een taxateur nodig?
In veel gevallen eist de ban een taxatierapport bij het afsluiten van een hypotheek. Ook bij het verhogen van de hypotheek wordt vaak de taxateur ingeschakeld. Natuurlijk zijn er ook diverse andere redenen om een taxateur in te schakelen voor een taxatierapport. Vraag je hypotheekadviseur of er een taxatierapport wordt gevraagd. De taxateur kan dit voor je regelen maar je kan ook zelf een taxateur kiezen.
Taxatierapport bij een huis kopen
Bij een huis kopen kan je een taxateur inschakelen om de waarde te bepalen. Dat geldt ook voor de aankoopmakelaar. Deze kan je van de benodigde informatie voorzien. Vooral in de huidige woningmarkt is goed advies raadzaam om een bod uit te brengen. De aankoopmakelaar helpt je bij het kopen van de woning en de taxateur schakel je in wanneer de bank dat eist voor je hypotheekaanvraag. Wanneer je zelf (en zonder aankoopmakelaar) een huis koopt kun je overwegen een taxateur in te schakelen voor advies over de waarde van de woning. De verkoopmakelaar moet daar dan wel voldoende tijd voor bieden.
Validatie door NWWI
Meestal vraagt de bank over naar een NWWI gevalideerd taxatierapport. Valideren staat voor keuren. De controleurs van NWWI keuren en valideren het taxatierapport wat door de taxateur is opgesteld. Nadat deze is goedgekeurd volgt er een digitale ondertekening waarna het rapport gereed is. Kies dus een taxateur die is aangesloten bij NWWI.
NRVT (Nederlands Register Vastgoed Taxateurs)
Taxateurs staan tegenwoordig ingeschreven in het NRVT. Dat is een kwaliteitsregister voor taxateurs. De taxateur moet aan een hele lijst met eisen voldoen om aansluiting te krijgen. Daarnaast is er de verplichte jaarlijkse bijscholing om aan de laatste eisen te voldoen. Controleer of de taxateur is ingeschreven in het NRVT. Zoek op persoon of bedrijf, of zelfs beiden. Let op dat je alleen de achternaam of bedrijfsnaam invult, anders kan het zijn dat je niets vindt.
Wat kost een taxatierapport?
De tarieven liggen vooralsnog niet vast en dit mag de taxateur zelf bepalen. Door de veranderende regels per 1 oktober 2021 waarbij de taxateur meer werk moet verrichten zullen ook de kosten voor een taxatierapport toenemen. Het kan geen kwaad om taxateurs te vergelijken. Doe dit niet alleen op het tarief maar ook op de kwaliteit. Uiteindelijk wil je een eerlijk en betrouwbaar taxatierapport dat door alle banken in Nederland worden geaccepteerd.
Een vorm van hybride taxatie (Desktoptaxatie)
De bank kan besluiten dat een volledig taxatierapport niet nodig is. De hybride taxatie is een taxatierapport gebaseerd op modelwaardes en kun je (soms) gebruiken wanneer je minder dan 90% van de woning financiert. Daarboven is (voorlopig) nog steeds een volledig taxatierapport nodig. In zo’n geval beoordeelt de taxateur de modelwaarde(s). Er volgt geen woningopname waarbij de taxateur langskomt. Zie dit als een online-controle op de gemiddelde waardes van transacties die recent in de buurt van het object hebben plaatsgevonden. Bij 100% financiering geldt dit niet en moet de taxateur langskomen om de woning op te nemen. Die opname is fors uitgebreid sinds 1 oktober 2021 waardoor deze taxaties ook een stuk duurder zijn geworden.
Welk taxatierapport heb ik nodig?
Omschrijf je doel en vraag de taxateur welk rapport je nodig hebt. Er zijn verschillende doelen waarvoor je een taxatierapport aan moet leveren. Denk aan een hypotheek aanvragen bij het kopen van een huis of een hypotheek oversluiten. Ook wanneer je de verbouwing wilt meefinancieren heb je een taxatierapport nodig. Bespreek dit met de taxateur zodat je zeker weet dat je later het juiste taxatierapport ontvangt.
Wat is de geschatte waarde van je huis?
Wil je alvast een indicatie van de waarde van jouw huis of het huis wat je wilt kopen? Hier vind je een handige tool om een gratis waarderapport te genereren. Denk er wel aan dat de oppervlaktes kloppen anders wijkt zo’n rapport te veel af van de werkelijkheid. Het betreft dus een rekenkundige waarde waar geen rechten aan ontleend kunnen worden. Het is een soort hulp om je een indicatie van de waarde van het huis te geven.
Taxatierapport bij huis verkopen
Bij een huis verkopen heb je in de meeste gevallen geen taxatierapport nodig maar komt de makelaar langs voor een gratis waardebepaling. Toch zijn er situaties waarbij dit wel nodig/verstandig is. Denk aan een scheiding of erfgenamen kwestie. Ook hierin kan een makelaar of taxateur je adviseren.
> Gratis Waarderapport Aanvragen
Wil je meer weten over een taxatierapport?
Op deze website staat een stappenplan taxatie. Hierin wordt stap voor stap uitgelegd hoe de taxateur alle stappen van een taxatie doorloopt. Dat geeft je meer inzicht in het taxatieproces en hoe deze is opgebouwd. Ook is deze voorzien van diverse tips en adviezen. Ga naar stappenplan taxatie >
Tot slot:
Natuurlijk kunnen er nog meer redenen zijn om je huis te laten taxeren of de waarde vast te laten stellen. Bespreek je wens met de taxateur die je hierover alles kan vertellen. Kies een gecertificeerde taxateur en vraag naar het taxatietarief. Zo ontstaat er duidelijkheid in hetgeen je kan verwachten en wat de kosten van het taxatierapport worden.
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen:
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Meer informatie over:
- Een huis verkopen
- Een gratis waardebepaling
- Een huis kopen
- Je woning zelf aanbieden
- Je huis zelf verkopen (Stappenplan)
Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie
Wist je dat…
Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.