Hoe maak je de binnenkant van rolluiken schoon?
05 juni 2021 
2 min. leestijd

Hoe maak je de binnenkant van rolluiken schoon?

Aan de binnenkant van de rolluiken ontstaat vaak schimmel of viezigheid. Dit komt vaak door vocht maar ook stof laat zich hier gemakkelijk vasthechten. Doordat er weinig ruimte tussen het raam en de rolluik zit, is het lastig schoonmaken. Vooral wanneer en geen ramen aanwezig zijn die open kunnen, of de ramen naar buiten opendraaien. Met het draai-kiepsysteem waarbij de ramen naar binnen opendraaien wordt het schoonmaken al een stuk makkelijker.

Bezichtiging of eindinspectie

Ik kom het regelmatig tegen bij bezichtigingen of eindinspectie. De kijker of koper wil de werking van de rolluiken zien. Wanneer de binnenkant van de rolluiken er vies en smerig uitziet geeft dat toch een bepaald gevoel. Ook al weten de meesten dat dit lastig is te voorkomen en te onderhouden.

Hoe kom ik erbij?

In de meeste gevallen kun je de bak van het rolluik aan de bovenkant met een schroevendraaier open maken. Doe dit wel met z’n tweeën zodat er geen ongelukken gebeuren. Dit kan eventueel met twee ladders als je boven moet zijn, dat kan ook met een hoogwerker of steiger. Zorg er in ieder geval voor dat je stevig staat. Heb je hoogtevrees besteed dit dan uit.

Schoonmaken van de rolluiken

Het schoonmaken van de rolluiken kan met een simpel sopje waarna je de rolluiken droogwrijft met een schone en droge doek. Herhaal dit totdat de rolluiken schoon zijn. Gebruik vervolgens teflonspray voor de draaiende delen. Je zou kunnen overwegen om de binnenkant (maar ook de buitenkant) in de autowas/autowax/autopoets te zetten. Dit werkt vuilafstotend. Natuurlijk zijn er ook andere producten die vuilafstotend werken.

Neem de tijd

Rolluiken aan de binnenkant schoonmaken is niet even een klus om binnen een paar minuten af te werken. Het is vaak een hele klus waarvoor je rustig de tijd moet nemen. Doe dit veilig en goed.

De vakman inschakelen

Ben je minder handig of wil je dit klusje liever uitbesteden? Schakel dan een vakman in. Je zou kunnen overwegen om net zoals bij de glazenwasser een abonnement te nemen op deze dienst.

Donkere rolluiken

Tegenwoordig zie je ook steeds vaker donkere rolluiken. Het voordeel hiervan is dat het minder opvalt wanneer de rolluiken vies zijn. Een nadeel hiervan is dat een donkere kleur warmte aantrekt en vasthoudt. Witte rolluiken daarentegen reflecteren de zon en trekken daardoor minder warmte aan. Dat wil niet zeggen dat deze luiken niet warm worden. Een ander alternatief zou screens kunnen zijn.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen:

Meer informatie over:

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Wist je dat…

Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor