Hoe schrijf ik een aantrekkelijke woningtekst?
04 april 2021 
in Vragen
5 min. leestijd

Hoe schrijf ik een aantrekkelijke woningtekst?

Begin met een duidelijke header om mensen te verleiden verder te lezen. Deze header (Titel) kan/moet bestaan uit de kernpunten. Schrijf dus voor jezelf eerst een aantal positieve punten op die je wilt benadrukken waarna je er een zin van kan maken. Zorg ervoor dat de zin niet te lang is. Denk aan de kop in een krant. Die triggert mensen om verder te lezen. Zo moet het ook zijn met de header van een woning. Kies voor een logische indeling en kort maar krachtige omschrijving. Ellenlange teksten lezen mensen veel minder.

Enkele voorbeelden van headers!

 • Ruim appartement met vrij uitzicht over water
 • 2-onder-1-kapwoning met garage en groot perceel
 • Speels huis op een heerlijke plek dichtbij centrum van…
 • Goed onderhouden en geïsoleerd woonhuis met eigen oprit.
 • Ruime tussenwoning met diepe zonnige tuin op het Zuiden in…
 • Keurige starterswoning op mooie locatie dichtbij Park…

Vervolg daarna met een alinea waarin je meer over de woning vertelt. Dat kunnen uitnodigende teksten zijn of een tekst waarin je de voordelen nader toelicht.

Voorbeeld openingsalinea:

Ben je op zoek naar een appartement met vrij uitzicht? Op loopafstand van het centrum? Met de winkels om de hoek? Die maar liefst over 4 slaapkamers beschikt? Met een eigen afsluitbare parkeerplaats onder het complex? Dan is dit jouw huis. Maak snel een afspraak voor bezichtiging.

Of

Dit appartement bevindt zich op loopafstand van het centrum met de winkels om de hoek. Het beschikt maar liefst over 4 slaapkamers. Vanuit de woonkamer is er vrij uitzicht over het park (e.v.t. naam van het park). Onder het complex bevindt zich de eigen afsluitbare parkeerplaats.

Een andere mogelijkheid is een omschrijving en/of opsomming waarom je hier zou willen wonen. Je zet dan hier de voordelen neer van het wonen in jullie woning. Dat is wat de “koper” wil weten. Hoe is het om in jullie huis te wonen? Je zou het kopje zelfs “Verkopers aan het woord” kunnen noemen. Hiermee benadruk je dat de tekst rechtstreeks uit de beleving van de verkopers komt.

Het is maar net wat zelf prettig vindt, het gaat erom dat je kort maar krachtig de voordelen op een leuke manier verwoord. Mensen die een huis zoeken kijken in de meeste gevallen eerst de plaatjes maar de écht geïnteresseerden lezen ook de tekst. Zelf vind ik de ligging ook een belangrijke factor die ik zelf graag vóór de indeling zie.

Voorbeeld ligging:

Ligging:

De “staatnaam” ligt op een steenworp afstand van de prachtige “naam park”. In de zomer loop je zo naar het strand, de rest van het jaar wandel je door de schitterende natuur. Maar ook de gemakken van de stad zijn vlakbij; het uitgebreide winkelcentrum “naam winkelcentrum”, scholen, kinderdagverblijven, uitvalswegen én openbaar vervoer. De “straatnaam” ligt op een ideaal plekje “plaatsnaam”.

Ligging is enorm belangrijk

De ligging wordt steeds belangrijker bij een huis kopen. Vertel daarom iets over de ligging en mogelijkheden dichtbij. Ook scholen, sportvoorzieningen en ligging ten opzichte van de snelweg kan voor mensen meewegen in de beslissing. Het gaat niet alleen om het huis maar het is vaak een combinatie van factoren waardoor mensen geïnteresseerd raken. Je kan de ligging natuurlijk ook na de indeling plaatsen. Het is maar net wat je zelf mooie en makkelijk vindt.

Logische indeling

Elke woning heeft een indeling die mensen graag op de plattegronden willen zien, verwoord deze ook in de tekst. Gebruik hiervoor een logische volgorde van binnenkomst. Neem als het ware de potentiele koper mee door de woning. Je kan kiezen voor mooie uitnodigende zinnen op een opsomming van de indeling. Vergeet hierbij de tuin, de installaties en de bijzonderheden niet. Een geïnteresseerde heeft soms de neiging om direct de bijzonderheden te bekijken.

Voorbeeld indeling:

Begane grond:

Entree met meterkast en toegang tot toilet en de woonkamer. De ruime woonkamer met gezellige open keuken geeft bij binnenkomst meteen een welkomstgevoel. De keuken ligt aan de voorzijde en is vanaf nieuwbouw uitgebouwd. De keuken is voorzien van… (omschrijving apparatuur). Een deur geeft toegang tot de inpandige berging met extra bergruimte waar zich ook de wasmachine zich bevindt. De zithoek aan de achterkant van het huis geeft zicht op de diepe tuin op het zuiden. De open trap in het midden van de ruimte maakt het speelse plaatje helemaal compleet.

Eerste verdieping:

Via de trap in de woonkamer kom je op de overloop van de eerste verdieping. Hier bevinden zich 3 slaapkamers waarvan 2 met vaste inbouwkasten. De slaapkamer aan de voorzijde heet een eigen balkon met vrij uitzicht aan de voorzijde. Ook de badkamer en een separaat toilet is hier te vinden. De badkamer met douchehoek is modern uitgevoerd en hier bevinden zich een ruime douchehoek, een ligbad en een wandmeubel met dubbele wastafel. De vloer is voorzien van elektrische vloerverwarming. Het raam en de mechanische afzuiging zorgen voor ventilatie.

Tweede verdieping:

De tweede verdieping is bereikbaar via een vaste trap. Hier vind je een grote open zolder met twee dakramen. De zolder kan geheel naar eigen smaak worden ingericht. Ook de CV-ketel en unit van de mechanische ventilatie bevinden zich hier.

Tuin(en):

De ruime, nette achtertuin ligt op het noordoosten en is in 2018 vernieuwd en onderhoudsvrij aangelegd. Omdat het huis op het zuiden ligt, kun je hier volop genieten van de zon. Achterin de tuin staat een houten berging/schuur en het gemak van een achterom mag hier natuurlijk niet ontbreken. De voortuin is in 2020 opnieuw aangelegd en biedt veel privacy ten opzichte van de straat.

Installaties:

Verwarming en warm water d.m.v. CV-ketel “merk en type” uit “bouwjaar”. De woning is voorzien van mechanische ventilatie. Het platte dak is zeer geschikt om zonnepanelen te plaatsen.

Bijzonderheden:

 • Lichte woning met diepe tuin op het zuiden
 • Woonkamer is speels ingedeeld en tuingericht
 • PVC-vloer is in 2021 gelegd
 • Rustige en kindvriendelijke buurt
 • Binnen 10 minuten rijden naar snelweg
 • Dichtbij park met strand
 • Alle benodigde voorzieningen dichtbij
 • Volledig geïsoleerd
 • Geschikt voor zonnepanelen

Zo kun je een opsomming van de voordelen noemen. Het maakt niet uit dat je deze ook in de tekst hebt verwoord. Het gaat erom dat de bijzonderheden worden opgesomd om mensen een overzicht te bieden.

Sluit af met een vriendelijke uitnodiging om een afspraak voor bezichtiging te maken. Maak de drempel om een bericht te sturen lager.

Voorbeeld afsluiting:

Spreekt ons huis jou/jullie aan? Stuur ons dan even een bericht om een afspraak te plannen. We laten je/jullie graag de woning zien. De koffie staat klaar.

Tot slot:

Over een tekst schrijven kan iedereen een andere mening hebben. Voel je vrij om de tekst te schrijven zoals jij dat wilt. Maak het niet te langdraderig en kies voor een logische volgorde. De tekst heeft als doel om mensen goed te informeren en uit te nodigen om een afspraak voor bezichtiging te maken. De presentatie moet mensen nieuwsgierig maken, dan is je doel bereikt. Wees niet bang om dit verkeerd te doen. Het is jouw huis en daarmee ook jouw beleving. Wees eerlijk en gebruik geen woorden die niet overeenkomen met de werkelijkheid. Maak het niet mooier dan het is.

Vind je het moeilijk zelf de tekst te schrijven? Dan kun je de tekst schrijven ook uitbesteden aan een tekstschrijver. Deze kan je eenvoudig bestellen bij het kopje bestel of de link hieronder. Klik op de link en ga naar Media en Presentatie. Selecteer hier: Woningtekst schrijven en vul je gegevens in.

Ik wil de woningtekst laten schrijven

> Ga naar bestelpagina

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Energie en hypotheekadviseur

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor