WAT STAAT ER OP DE OVERNAMELIJST?
06 november 2019 
2 min. leestijd

WAT STAAT ER OP DE OVERNAMELIJST?

Wat staat er op de overnamelijst?De overnamelijst

Je hebt een leuk huis gezien en bent enthousiast geworden. Na de bezichtiging stap je samen in de auto en denkt. Dit is het! Hier gaan we op bieden. Even later klim je in de telefoon en doet telefonisch een bod. De makelaar vraagt of je dit in de loop van de dag per mail wilt bevestigen. Zo gezegd zo gedaan.

Iets gemist?

Voor je het weet is er een mondelinge deal en vraag jij je af of je iets hebt gemist. Inderdaad, je bent vergeten de overnamelijst te bekijken en hebt geen idee wat er achterblijft, meegaat of ter overname wordt aangeboden. Je bent enorm blij met het huis en nog steeds blij met de deal maar dat verandert snel wanneer je de overnamelijst bekijkt.

Zo moet het dus niet

Dit is een voorbeeld van hoe het niet moet. Bereid je voor op een bezichtiging, vooral wanneer het een potentieel droomhuis is waar je al maanden naar op zoek bent. Bekijk de vragen- en roerende zakenlijst. De roerende zakenlijst wordt ook wel overnamelijst genoemd. Hierop staat ook wat de verkopers ter overname aanbieden. Vaak staan daar geen bedragen bij en geeft dit alleen duidelijkheid over hetgeen ter overname wordt aangeboden. Soms staan er zelfs zaken op die achterblijven terwijl je daar totaal geen belang bij hebt.

Een goede voorbereiding

Een goede bezichtiging begint met een goede voorbereiding. Neem alle stukken door, ook al is het vluchtig. Tegenwoordig hebben alle makelaars de documenten digitaal. Wanneer ze niet op de website worden aangeboden kan je ze meestal downloaden. Zo niet? Vraag ernaar en ze worden in de meeste gevallen snel gemaild. Print de documenten desnoods uit en/of download een bezichtigingshulp. Dat is een checklist met punten waar je aan moet denken bij een bezichtiging. Wanneer je de woning bekijkt kan je op deze manier ook veel gerichter de vragen stellen.

Wat is de waarde van de spullen?

Laat de verkoper of diens makelaar ook aangeven welke waarde hij/zij toekent aan de roerende zaken die je kunt overnemen. Wanneer je dit van tevoren hebt bekeken kun je veel beter je voorstel formuleren en direct aangeven wat je bij in de deal wilt. Staat de mooie kachel als ter overname aangeboden? Vraag naar de prijs of beding de kachel erbij in de onderhandelingen. Begrijp dat sommige verkopers de roerende zakenlijst als wisselgeld gebruiken. Wanneer je daar achteraf voor moet betalen is het een gemiste kans dit er “gratis” bij te krijgen.

Conclusie:

Een goed begin is het halve werk en kan je veel geld schelen. Bereid je goed voor en neem de informatie- en overnamelijst goed door. Stel daarna de juiste vragen en beding de spullen die je graag wilt overnemen bij in de deal.

Klik hier voor meer informatie over de overnamelijst >

> Download overnamelijst (roerende zakenlijst)

Handige checklist verhuizen al gezien?

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht (Blog)

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en hypotheekadviseur

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor