Teken zo snel mogelijk de koopovereenkomst wanneer je een huis hebt gekocht. Je hebt namelijk geen enkel recht op de woning wanneer er geen getekende koopovereenkomst is. Dit kan soms al binnen enkele dagen afhankelijk van de snelheid waarmee de verkoopmakelaar de koopovereenkomst opmaakt. Laat de stukken wel goed doornemen door een expert voordat je tekent.
Koopovereenkomst tekenen
Het is slim om zo snel mogelijk (binnen enkele dagen) de “voorlopige” koopovereenkomst te tekenen omdat bij de koop en verkoop van een huis moet worden voldaan aan de schriftelijkheidseis. De ene makelaar is daar sneller mee dan de andere. Gemiddeld is een koopovereenkomst binnen één tot anderhalve week getekend maar dat kan uiteraard ook sneller.
Als voorwaarde opnemen
In je voorstel, lees bod, kun je opnemen dat de koopovereenkomst binnen maximaal 48 of 60 uur moet worden getekend. De koper moet dan wel snel de gegevens aanleveren en ook de notariskeuze kenbaar maken waarna de koopovereenkomst kan worden opgemaakt. Het is wel belangrijk de koopovereenkomst goed te bestuderen voordat je tekent. Te snel tekenen kan ook betekenen dat je iets over het hoofd ziet en daar ben je niet bij gebaat. Raadpleeg bij twijfel een expert. Let op: In Amsterdam maakt de notaris de koopovereenkomst op.
Waarom voorlopige koopovereenkomst?
Aan het tekenen van een koopovereenkomst is niets voorlopigs aan maar omdat er vaak ontbindende voorwaarden zijn opgenomen en we te maken hebben met de wettelijke bedenktijd wordt de term “voorlopig” gebruikt. Let dus op dat een koopovereenkomst niet voorlopig is terwijl dit wel vaak wordt gezegd.
Na de wettelijke bedenktijd van 3 dagen is de koop met uitzondering van ontbindende voorwaarden definitief. Er kan alleen nog vanaf worden gezien wanneer er een beroep wordt gedaan op één van de ontbindende voorwaarden. Het financieringsvoorbehoud is hier de bekendste van. Ook een voorbehoud bouwkundige keuring komt regelmatig voor.
Waarom koopovereenkomst zo snel mogelijk tekenen?
Als verkoper heb je belang bij zekerheid. In deze tijd zijn er vaak meerdere bieders en heb je dus keuze. Wanneer de mondelinge deal is gesloten wil je zo snel mogelijk duidelijkheid. Een getekende koopovereenkomst zorgt daar mede voor. Daarnaast heeft de hypotheekadviseur vaak een getekende koopovereenkomst nodig voor de financieringsaanvraag.
Als koper wil je ook graag zo snel mogelijk duidelijkheid en zekerheid. Zolang er geen getekende koopovereenkomst is kan de verkoper in principe nog alle kanten op. Je wilt als koper voorkomen dat iemand anders in het weekend aanbelt om bij de verkopers een hoger bod te doen. Als aankoopmakelaar heb ik dit wel eens meegemaakt dat een woning aan onze neus voorbijging omdat vóór het tekenen van de koopovereenkomst iemand anders een hoger bod deed.
Een getekende koopovereenkomst geeft partijen ook rust. Regelmatig wordt mij gevraagd tot hoelang de wettelijke bedenktijd loopt en wanneer die is afgelopen. Het blijft toch spannend. Verwar de wettelijke bedenktijd niet met de ontbindende voorwaarden.
Heb je het gevoel onder druk te worden gezet kun je het tegenovergestelde bewerkstelligen door een expert ernaar te laten kijken. Natuurlijk wil iedereen zo snel mogelijk de koopovereenkomst tekenen maar onder druk zetten zorgt ervoor dat we vaak een raar gevoel over de deal krijgen. Via NLVERHUIST kan je de koopovereenkomst eenvoudig laten controleren. Ga daarvoor naar de bestelpagina en vink “koopovereenkomst” controleren aan. Een register makelaar zal dan de koopovereenkomst controleren voordat je tekent. Mochten er zaken in staan die niet kloppen of door de beugel kunnen zal de makelaar dit aan je melden.
Conclusie:
Zorg ervoor dat je makelaar of iemand anders zoals de notaris zo snel mogelijk de koopovereenkomst opmaakt. Lees de stukken goed door waarna je kan tekenen. Een koopovereenkomst tekenen gaat steeds vaker digitaal. Dan heb je ook geen last van gezamenlijke passende agenda’s. De koopovereenkomst tekenen kan dan op ieder gewenst moment. Vaak krijg je direct nadat iedereen heeft getekend automatisch een kopie per mail. Vraag duidelijk wanneer je de concept koopovereenkomst ter controle kan verwachten. Dat schept duidelijkheid voor iedereen.
Bekijk ook artikel: Wie moet er de koopovereenkomst tekenen?
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Anderen zochten ook op: Energie en hypotheekadviseur