Hoe vaak een beroep op de 3 dagen bedenktijd?
25 september 2019 
2 min. leestijd

Hoe vaak een beroep op de 3 dagen bedenktijd?

De angst van elke verkoper, was de bedenktijd maar voorbij.

Eindelijk is het zover, na het onderhandelen en discussies over de inhoud van de koopakte staan de handtekeningen op papier. Nadat de koffiekopjes zijn opgeruimd praat je nog even met de makelaar en je realiseert je opeens. Het worden 3 zware dagen omdat vanaf morgen de 3 dagen bedenktijd ingaan.

De twijfel (en daarmee ook de stress) slaat toe, zijn de kopers wel blij met het huis of zou er niet een vergelijkbaar mooier huis voorbijkomen. Er spookt van alles door je hoofd maar ik kan je geruststellen.

Eerst even dit

De 3 dagen bedenktijd zijn bedacht om impulsief kopen tegen te gaan. Het is een bescherming van de koper die onder druk een handtekening heeft gezet. Dat gebeurt tegenwoordig (althans dat hoop ik maar) niet meer. Voordat de handtekening op de stukken staat is er al heel wat water door de zee gegaan.

Voordat de handtekeningen worden gezet

Het begint met de woning bekijken, bieden, e.v.t. onderhandelen en een deal sluiten. Dit duurt over het algemeen al een aantal dagen. Daarna worden de gegevens uitgewisseld en de makelaar maakt de koopovereenkomst op. Deze zal hij/zij in de meeste gevallen eerst ter controle aan zowel koper(s) en verkoper(s) mailen. Beide partijen controleren de inhoud en hebben soms nog wat vragen of opmerkingen.

Afspraak om te tekenen

Nadat eventuele wijzigingen zijn doorgevoerd wordt er een afspraak voor het tekenen gemaakt. De makelaar print de stukken of in sommige gevallen kan er digitaal getekend worden. Als je deze procedure aanhoudt duurt het altijd een aantal dagen voordat de 3 dagen bedenktijd pas ingaan. De koper heeft dus voldoende tijd gehad om na te denken en zal in zo’n situatie bijna nooit een beroep doen op een de 3 dagen bedenktijd om te ontbinden.  In 10 jaar tijd heb ik dat 1 keer meegemaakt en dat was bij een inschrijving waarbij aan de hoogste bieder werd verkocht.  Een compleet andere situatie dus.

Wanneer gaat de bedenktijd in?

De 3 dagen bedenktijd gaat in 1dag nadat de getekende stukken aan de koper ter hand zijn gesteld. Teken je vandaag de koopovereenkomst, dan gaat morgen de bedenktijd in. Het weekend telt voor 1 dag dus je kunt zo uitrekenen wanneer de bedenktijd is verstreken. Zorg ervoor dat de koper  direct een kopie van de  getekende stukken ontvangt zodat de  ter handtelling is  uitgevoerd en geldig is.

Bekijk ook artikel: Wettelijke bedenktijd rondom de feestdagen.

Conclusie:

Maak je geen zorgen, in de meeste gevallen gaat het goed en hoef jij je geen zorgen te maken dat kopers ontbinden binnen de 3 dagen bedenktijd. Ze hebben immers tijd genoeg gehad om er vanaf te zien.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Aankoopmakelaar, hypotheekadviseur en bouwkundige keuring

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor