Hoe vind ik een goede makelaar?
29 oktober 2019 
4 min. leestijd

Hoe vind ik een goede makelaar?

Goede makelaar vinden.

Verkoopmakelaar inschakelenWanneer je op zoek bent naar een goede makelaar voor de verkoop van je huis begint de zoektocht meestal online. Omdat er steeds meer makelaars actief zijn zie je soms door de bomen het bos niet meer. Hieronder stip ik een aantal punten aan waar je op moet letten bij het selecteren van de juiste makelaar.

Een makelaar of zelf doen?

Maak eerst de keuze of je een makelaar in wilt schakelen of het liever zelf wilt doen. Wanneer je het liever zelf doet bedenk dan wel dat dit veel tijd kost en de juridische kennis waarschijnlijk onvoldoende is. Laat je altijd bijstaan door een erkende makelaar, ook als je het zelf doet. Werk samen met de makelaar en spreek af wat de makelaar doet en wat je zelf wilt doen. Tegenwoordig zijn er enorm veel doe-het-zelf concepten, hierdoor verdwaal je soms in de wirwar van aanbiedingen. Via NLVERHUIST kun je makkelijk selecteren wat je zelf wilt doen en wat je de makelaar laat doen.

Erkende makelaars

Sinds de afschaffing van de beëdiging is makelaar een vrij beroep geworden. Dat zie je ook terug in de kwaliteit. Selecteer daarom altijd een erkende makelaar in die is aangesloten bij een brancheorganisatie zoals NVM, VBO en VastgoedPro. Deze makelaars worden continu bijgeschoold en beschikken hierdoor over de laatste kennis. De markt maar ook de regels kunnen enorm snel veranderen dus up-to-date kennis is enorm belangrijk. Een ander voordeel is de geschillencommissie. Indien er een geschil ontstaat kun je hiervoor de geschillencommissie makelaardij inschakelen.

Hoe selecteer je een makelaar?

Vaak heb je in de wijk of straat wel borden gezien of heb je familie of vrienden die goede ervaringen hebben met een makelaar. Nodig die uit voor een gratis waardebepaling en/of verkoopgesprek. Ook online laten makelaars hun klanten reviews schrijven waardoor je inzage krijgt in hoeverre klanten tevreden zijn over deze makelaar. Sommige makelaars maken ook gebruik van videoreviews of beoordelingen.

Meerdere makelaars uitnodigen

Het is tegenwoordig heel normaal dat je 2 of 3 makelaars uitnodigt maar overdrijf niet. Ik heb eens een huis verkocht van iemand die 12 makelaars had uitgenodigd. Hij had daar 2 dagen voor uitgetrokken en liet iedereen langskomen. Ik was blij mnet de opdracht maar in zo’n geval is het voor de verkoper ook lastig een keuze te maken. Nodig maximaal 3 makelaars uit om te vergelijken.

Waarop is je keuze van een makelaar gebaseerd?

Dit is een belangrijke vraag want niet iedere verkoper heeft dezelfde wensen en/of verwachtingen van een makelaar. Maak voor jezelf een lijst waaraan een makelaar moet voldoen en stel vragen. Kies je voor de goedkoopste makelaar? Of kies je voor de beste makelaar? Het gevoel bij een makelaar is vaak allesbepalend bij de keuze. De meeste mensen kiezen niet voor de goedkoopste makelaar maar ook niet voor de goedkoopste. Het is altijd een combinatie van factoren.

De waarde weegt grotendeels mee bij de keuze

Dit is een heet hangijzer en voor verkopers een enorm belangrijk punt. Wat is de waarde van mijn huis en wat kan het maximaal opbrengen. Makelaars zijn natuurlijk ook niet van gisteren en spelen hier soms handig op in. Wees realistisch en bespreek dit met de makelaar. Wanneer je het huis te duur in de markt zet roep je de ellende over jezelf af. Ook in een tijd waar alles snel wordt verkocht zie je dat te dure huizen blijven staan. Wanneer je meerdere makelaars uitnodigt kun je zelf vaak wel aardig goed inschatten wat realistisch is of niet.

Ervaring in de straat of wijk

Vaak kiezen verkopers voor een makelaar met veel ervaring in de straat, wijk, plaats of dorp. Op zich is dat logisch maar wil niet zeggen dat een andere makelaar het slechter zou doen. Zelf heb ik wel eens meegemaakt dat er juist voor een makelaar uit een ander gebied werd gekozen om een groter bereik aan potentiële kopers te krijgen. Deze keuze zal je zelf moeten maken en is natuurlijk verschillend voor iedereen.

Stel de juiste vragen aan de makelaars

Hierbij komt ervaring, zoekersbestand en online plaatsing om de hoe kijken. Ook de manier van presenteren in combinatie metde verkoopstrategie is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Bekijk een aantal online presentaties van de makelaars voordat je ze uitnodigt.

Wat kost een makelaar?

Ook dit is een belangrijke vraag maar je zou deze ook om kunnen draaien. Wat levert een makelaar voor je op? Een duurdere makelaar met betere resultaten zou uiteindelijk per saldo goedkoper kunnen zijn. Vraag hiernaar.

De gratis waardebepaling

Veel makelaars bieden een gratis waardebepaling aan. Tijdens zo’n afspraak wordt de woning bekeken en schat de makelaar de waarde en verkooptijd in. Sommigen komen achteraf met een onderbouwde waarde en een offerte.

Nodig simpel meerdere makelaars uit

Via NLVERHUIST kun je makkelijk en snel meerdere makelaars uitnodigen waarbij ik nadrukkelijk aangeef dat je hierin niet moet overdrijven. Twee tot drie makelaars is in de meeste gevallen echt wel voldoende.

> Klik hier voor overzicht makelaars

> Klik hier voor aanvragen gratis waardebepaling

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Aankoopmakelaar en hypotheekadviseur

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor