Hoe wordt de woonoppervlakte van een huis berekend?
25 maart 2021 
3 min. leestijd

Hoe wordt de woonoppervlakte van een huis berekend?

Gebruiksoppervlakte wonen

Verkoopmakelaar inschakelenAls makelaar dien je de woning conform de meetinstructie NEN2580 op te meten en deze gegevens online te vermelden. Een eenduidige manier van meten zodat je als consument precies weet hoeveel vierkante meter woonoppervlak je koopt. De verschillende brancheorganisaties, de waarderingskamer en de vereniging van Nederlandse gemeenten hebben hiervoor een meetinstructie vastgesteld. In deze meetinstructie staat precies vermeld wat wel of niet mag worden meegerekend als woonoppervlakte tegenwoordig gebruiksoppervlakte wonen genoemd. Hieronder kun je de meetinstructie Gebruiksoppervlakte woningen juli 2019 downloaden.

Download hier Gebruiksoppervlakte voor woningen >>

Inhoud

Ook voor het opmeten van de bruto inhoud zijn er regels opgesteld waaraan makelaars moeten voldoen. Dat is een verplichting en mag niet van worden afgeweken. Steeds meer makelaars besteden het opmeten van de woning uit aan een externe partij. Veelal worden deze gegevens opgenomen in een meetrapport waarin ook de inhoud wordt vermeld. Hieronder kun je de meetinstructie bruto inhoud woningen juli 2019 downloaden.

Download hier Bruto inhoud voor woningen >>

Wanneer je de woning aanbiedt moet je dus de juiste gegevens vermelden. Wanneer je de woning via NLVERHUIST aanbiedt staat er bij de oppervlaktes geschat maar dat ontneemt je niet van de verplichting hier zorgvuldig mee om te gaan. Wanneer je een externe partij in wilt schakelen voor fotografie en het opmeten van de woning kun je dat eenvoudig regelen via dit portaal. Klik daarvoor hieronder op de link en bestel hetgeen je wilt uitbesteden.

Ga naar bestellen van diensten en/of producten >>

> Meer informatie over bestellen van product en/of dienst

Veelal worden de gegevens van het kadaster verward met de inhoud en oppervlaktes. Het kadaster vermeld de oppervlakte van het perceel maar geen woonoppervlakte. Wanneer je over meerdere percelen beschikt moet je deze oppervlaktes bij elkaar optellen. Ook kan er een mandelig perceel aanwezig zijn. Dat is een perceel waarvan meerdere mensen eigenaar zijn. Je hebt dan bijvoorbeeld 1/24 onverdeelde aandeel in dit perceel. Dat zijn vaak percelen die toegang geven tot de woningen. Denk hierbij aan pleintjes, tussengangen of een terrein met parkeerplaatsen.

Oppervlaktes vanuit de gemeente (BAG)

De oppervlaktes die door de gemeente worden afgegeven hoeven niet overeen te komen met de situatie ter plekke en kunnen dus geen rechten aan worden ontleend. Er is maar één manier om de juiste gegevens te vermelden en dat is meten en berekenen. In het verleden werden deze gegevens nogal eens gebruikt maar die zijn niet betrouwbaar gebleken voor de definitieve afmetingen en oppervlaktes. Daarom is er de meetinstructie geïntroduceerd waardoor een eenduidige manier van meten en een beter vergelijking tussen woningen is ontstaan.

Uitsluiten van aansprakelijkheid

Beste aankoopmakelaarIn de koopovereenkomst is het gebruikelijk dat een artikel wordt opgenomen dat meer of minder oppervlakte niet wordt verrekend. Makelaars bedenken allerlei clausules om maar niet aansprakelijk te worden gesteld wanneer er een te grote afwijking in Gebruiksoppervlakte wonen wordt geconstateerd. Het is nog maar de vraag of zo’n clausule stand houdt bij de rechter mocht hier een geschil over ontstaan. Ga hier als consument dus ook zorgvuldig mee om en neem niet klakkeloos “oude” gegevens over die achteraf niet blijken te kloppen.

Let op:

NLVERHUIST is geen makelaar en niet verantwoordelijk voor het wel of niet vermelden van de juiste oppervlaktes van je woning. Schakel bij twijfel een inmeter in zodat je exact weet welke oppervlaktes je dient te vermelden. Bestellen van een inmeter kan via deze website. Vragen over oppervlaktes en inhoud dien je dus aan de partij die je hebt ingeschakeld te stellen.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor