Een huis kopen van familie of een bekende kan een uitkomst en erg gunstig zijn in de tijd dat het aanbod laag is en de prijzen door het dak schieten, maar toch moet je met een aantal zaken rekening houden.
De zoektocht naar een geschikte woning kan een hele zoektocht zijn. Heb je dan eindelijk een leuk huis gevonden staan er al kopers in de rij en wordt het vaak bieden bij inschrijving. Daarmee wordt je kans een stuk kleiner om de nieuwe bewoner en eigenaar van dit huis te worden. Opeens krijg je te horen dat familie of een bekende zijn huis wil verkopen. Een unieke kans maar pas op.
Vaak willen verkopers ook de prijs krijgen wat een huis waard is. Ouders willen je nog wel eens matsen maar als het om geld gaat! Daarnaast kijkt de belastingdienst over je schouder mee en zal je gewoon de marktwaarde moeten betalen. Betaal je namelijk te weinig wordt het te weinig betaalde geld gezien als een schenking. Daarover moet je dan ook afrekenen met de belastingdienst tenzij dit al dan niet geheel onder de vrijstelling valt.
Wanneer je elkaar kent ga je vaak wat makkelijker om met zakelijke aspecten en beland je al vrij snel in een “het komt wel goed” modus. Daar zit een (groot) gevaar, niet voor niets het gezegd: Met familie en vrienden moet je wandelen, niet handelen. Het blijft dus belangrijk om de zaken goed op papier vast te leggen om naderhand gezeur te voorkomen. Wanneer de vreugde van de lage prijs voorbij is, blijft de ellende van de gebreken of verkeerde inschattingen voorbestaan.
Koop en verkoop zonder makelaar
Rechtstreeks aan elkaar verkopen bespaart je geld maar weegt dit op tegen het risico wat je loopt? De makelaar en aankoopmakelaar kost geld, dat bespaar je maar er zal toch iemand het initiatief moeten nemen om alles goed geregeld te krijgen. Daarnaast koopt en verkoopt de gemiddelde consument nou niet dagelijks een huis. De tijden veranderen maar ook de regels. Laat je niet gek maken en schakel altijd een onafhankelijk expert in om je te adviseren. Zorg dat je voldoet aan de meldings- en onderzoeksplicht en laat de koopovereenkomst opmaken door een makelaar of notaris.
Uitbesteden
Wanneer je eruit bent en een mondelinge deal hebt gesloten kun je ook deeldiensten afnemen van makelaars. Zelfs het onderhandelen kun je uitbesteden. Ook kan een taxateur uitkomst bieden om de marktwaarde op voorhand vast te stellen. Bedenk dus goed wat je uit wil besteden en wat je zelf doet. Klik op de link hieronder voor de diensten die worden aangeboden via NLVERHUIST.
Vaak kiezen kopers en verkopers er toch voor om een makelaar in te schakelen en dat is een slimme keuze. De makelaar hakt dagelijks met dit bijltje en kan eerlijk en objectief adviseren. Je wilt als familie of bekenden achteraf zeker geen gezeur. Vergeet hierbij niet de hypotheekadviseur in te schakelen om de mogelijkheden verder uit te diepen.
Meldingsplicht
Zorg ervoor dat je als verkoper voldoet aan d meldingsplicht en vertel eerlijk wat voor gebreken er zijn. Gebruik hiervoor een informatielijst waarop je alles eerlijk invult. Gebruik ook een roerende zakenlijst zodat voor ieder duidelijk is wat er achterblijft of meegaat. Laat die documenten ook tekenen. Dit wordt nogal eens in goed vertrouwen gedaan maar ook hierover wil je achteraf geen discussie. Dat geldt trouwens voor elke koop en verkoop.
Onderzoeksplicht
Als koper heb je een onderzoeksplicht. Zaken die je kunt zien of had kunnen weten kun je later niet meer op terugkomen. Besef dat goed. Een bouwkundige keuring kan uitkomst bieden zodat je helder hebt wat de herstelkosten op korte- en lange termijn zijn. Je zou zelfs als koper een aankoopmakelaar (al dan niet met deeldiensten) in kunnen schakelen. De verkoopmakelaar behartigt dan de belangen van de verkoper en de aankoopmakelaar die van jou/jullie.
Kortom, maak goede afspraken en laat je adviseren en begeleiden door mensen die er verstand van hebben. Het gaat om veel geld en je kan hiermee discussie en zelfs ruzie achteraf grotendeels voorkomen. Het gaat om een zakelijke deal waarbij bekenden vaak in emotie dingen toezeggen of mondeling afspreken. Een huis kopen van een bekende vergt dan ook de nodige aandacht. Dat geldt ook voor een huis verkopen aan een bekende.
Wil je verkopen aan, of kopen van een bekende? Selecteer dan één van de opties op deze website. Via https://nlverhuist.nl/bestel/ vind je meer informatie over deeldiensten en het bestellen van een dienst of product.
Anderen zochten ook op: Verhuisplanner en energie