Nee, de koper is volgens de opdrachtformulering geen klant van de makelaar. Wanneer je een product van een bedrijf koopt word je klant, bij makelaars werkt dit net andersom. De verkoper is de klant en niet de koper. Toch kan en moet de koper netjes worden behandeld want hij/zij is een potentiële klant voor de toekomst. De koper is een klant van de aankoopmakelaar en de verkoper een klant van de verkoopmakelaar. Verwarrend maar het is zoals het is!
In verwarring gebracht
Veel kopers denken dat ze klant zijn van de makelaar en willen ook zodanig worden behandeld. Natuurlijk is het je plicht als makelaar iedereen netjes te behandelen maar de verwarring is compleet wanneer een makelaar zich niet geroepen vindt om belangrijke informatie te delen. Dan komt de vraag naar boven: Maar ik ben toch de klant? Ik wil toch een huis kopen? Bij het woord klant hoort in de makelaardij een opdracht en bemiddelingsovereenkomst of opdracht tot dienstverlening. Die is er niet tussen de koper en verkoopmakelaar.
De verkoopmakelaar kan en mag geen twee heren dienen. Deze kan dus maar één opdracht aanvaarden bij hetzelfde huis. Wees je ervan bewust dat je als koper geen klant bent. De verkoopmakelaar is ervoor de verkoper en niet voor de koper. Natuurlijk wordt een huis verkocht aan een koper en spreken we in de volksmond van klant maar de werkelijkheid is anders. Wees je daarvan bewust en schakel een aankoopmakelaar in wanneer je twijfelt of goede begeleiding wilt.
> Meer informatie over een huis kopen
Jaren geleden bestond de aankoopmakelaar nog niet en werd de woning van de makelaar gekocht. Daarbij gold hetzelfde, de verkoper gaf aan de makelaar een opdracht tot het verkopen van het huis. Er werden bezichtigingen afgesproken en bij interesse werd er een voorstel gedaan. Partijen gingen in onderhandeling en bij een mondelinge deal werd de koopovereenkomst opgemaakt. Iedereen blij! Tegenwoordig staan mensen in de rij voor een huis wat op de markt komt en zie je steeds meer het verschil tussen de verschillende opdrachten. De makelaar is bemiddelaar maar kan maar één opdracht vervullen bij hetzelfde huis.
Is een makelaar een bemiddelaar?
De makelaar is een bemiddelaar maar deze term brengt ook verwarring met zich mee. Tegelijkertijd behartigd de makelaar de belangen van de verkopers. Het doel is dus een zo gunstig mogelijke deal voor de verkoper te sluiten en niet voor de koper. Natuurlijk worden partijen bij elkaar gebracht mochten er nog enkele obstakels een deal in de weg staan. Het is beter deze makelaar verkoopmakelaar te noemen zodat je beter begrijpt wat de rol van deze makelaar is. De term bemiddelaar vind ikzelf verkeerd geformuleerd maar dat staat nou eenmaal vermeld in het wetboek. Wees je daarvan bewust.
Heeft de verkoopmakelaar het beste met de koper voor?
Zakelijk gezien heeft de verkoopmakelaar de taak om een zo gunstig mogelijke deal voor de verkoper te sluiten. Ik zeg weleens tegen bezichtigers dat het mijn taak als verkoopmakelaar is om jullie zoveel mogelijk te laten betalen, en dat tegen zo ongunstig mogelijke voorwaarden. Hiermee trek ik duidelijk een scheidslijn tussen verschillende opdrachten. Laat je als koper dan ook niet in de luren leggen door mooie praatjes. Wees hierin zakelijk en laat je begeleiden door een expert wanneer je zelf te weinig kennis of ervaring hebt. Scheid het zakelijke van het emotionele en wees je bewust van de verschillende rollen van makelaars. De makelaar kan zowel verkoopmakelaar dan aankoopmakelaar zijn maar niet bij hetzelfde huis.
Conclusie:
Wees je bewust van de opdracht die makelaars hebben. Koop je een huis van een makelaar, dan is de makelaar ingeschakeld door de verkopers. Hij/zij doet dan ook z’n uiterste best voor de verkopers, dat is immers een verplichting die de makelaar op zich heeft genomen. Schakel je een makelaar als aankoopmakelaar in die je helpt een woning aan te kopen, dan heb je die makelaar een opdracht tot aankoop gegeven. De aankoopmakelaar is er voor jou als woningzoeker en de verkoopmakelaar voor de verkoper.
Veel gestelde vragen
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Anderen zocht ook op: Energie, huis verkopen en hypotheekadviseur.