Online waardebepaling.
Tegenwoordig zie je ze overal voorbijkomen. De online waardebepaling met slogans: Wat is mijn huis waard? Of, direct de waarde van je huis weten? Klik hier! Maar hoe zit het met de betrouwbaarheid en kan ik daar rechten aan ontlenen?
Een online waardebepaling of geschatte waarde van je huis wordt op basis van een aantal kenmerken gedaan. Daarnaast speelt het aantal recent verkochte woningen een belangrijke rol. Veelal wordt er een betrouwbaarheidsscore vermeld. Zo weet je in hoeverre de waarde afwijkt of af kan wijken. Mooi vaag verhaal zal je denken en dat is het soms ook. De online waardebepaling geeft in de meeste gevallen richting aan de waarde en daar kunnen geen rechten aan worden ontleend. Wil je de werkelijke waarde weten? Schakel dan een makelaar of taxateur in.
De kenmerken
De kenmerken zoals woonoppervlakte zijn enorm belangrijk voor de waarde van je huis. Veelal worden deze gegevens uit externe databronnen gehaald en het is maar de vraag of ze kloppen. Eén van die bronnen is de BAG van de gemeente. Dit is dus niet exact opgemeten en wijkt in de meeste gevallen af. Je zou een oud taxatierapport kunnen pakken waar de oppervlaktes in staan vermeld. Ga er dus niet zomaar vanuit dat de oppervlaktes die het systeem toont correct zijn. Hoe groter de afwijking, hoe groter ook de waarde afwijking.
Het perceel
Het perceel daarentegen wordt vaak wel goed aangegeven tenzij er een stuk grond bij is gekocht. In het kadaster vind je de juiste vierkante meters van het perceel. In het kadaster vind je dus niet de woonoppervlakte (Gebruiksoppervlakte-wonen) in tegenstelling tot veel mensen denken.
Onderhoud
Een online waarderapport houdt geen rekening met onderhoud. Heb je een slecht onderhouden woonhuis wat aan groot onderhoud toe is zal de waarde meer afwijken. Heb je een modern en keurig onderhouden huis zal de waarde ook meer afwijken maar dan naar boven toe. Het maakt dus nogal een groot verschil tussen deze twee. Besef dat goed. De online berekeningen gaan van een gemiddeld woonhuis uit.
Aantal transactie
Het aantal recent verkochte woningen maakt deel uit van de database. Zijn er veel woningen in de buurt verkocht dan zal de online waardebepaling kwalitatief beter de werkelijkheid benaderen. Bedenk goed dat alles hierbij draait om gemiddelden. Meer transacties is een beter gemiddelde waarde.
Type en ligging van de woningen
Kijk goed naar het type woning je hebt. Hierbij is het bouwjaar eveneens van belang. Daarnaast is de mooie ligging aan het water of de uitzicht belemmerende flat aan de overkant niet meegenomen in de berekening. Het blijft dan ook een geschatte waarde.
Verschillen tussen data
Als taxateur weet ik dat er grote verschillen tussen de aanbieders van data bestaan. Zo wijken in verschillende databases gegevens af van de werkelijkheid maar ook onderling. De woning opmeten conform de NEN2580 meetinstructies is naar mijn mening de belangrijkste factor. Wanneer je met verkeerde gegevens vergelijkt krijg je ook een verkeerde uitkomst.
Betrouwbaarheid
Over de betrouwbaarheid van online waardebepalingen of waarderapporten zijn de meningen verdeeld. Dit valt of staat met alle kenmerken en het aantal verkochte transacties. Sommige waarderapporten tonen de betrouwbaarheidscore zodat je een beeld krijgt in hoeverre de waarde betrouwbaar is. Ook het aantal vergelijkbare transacties worden soms weergegeven waarbij meer vergelijkbare transactie tot een beter waardeoordeel leidt.
Conclusie:
Een online waardebepaling kan je in eerste instantie helpen de richting te bepalen voor de geschatte waarde. Voor een beter beeld over de waarde is het slim om een makelaar of taxateur in te schakelen. Waarde is subjectief dus ook hier kunnen verschillen in ontstaan maar die zijn vaak een stuk kleiner.
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen:
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Meer informatie over:
- Een huis verkopen
- Een gratis waardebepaling
- Een huis kopen
- Je woning zelf aanbieden
- Je huis zelf verkopen (Stappenplan)
Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie
Wist je dat…
Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.