Is een online waardebepaling betrouwbaar?
11 juni 2021 
in Vragen
3 min. leestijd

Is een online waardebepaling betrouwbaar?

Online waardebepaling.

Tegenwoordig zie je ze overal voorbijkomen. De online waardebepaling met slogans: Wat is mijn huis waard? Of, direct de waarde van je huis weten? Klik hier! Maar hoe zit het met de betrouwbaarheid en kan ik daar rechten aan ontlenen?

Een online waardebepaling of geschatte waarde van je huis wordt op basis van een aantal kenmerken gedaan. Daarnaast speelt het aantal recent verkochte woningen een belangrijke rol. Veelal wordt er een betrouwbaarheidsscore vermeld. Zo weet je in hoeverre de waarde afwijkt of af kan wijken. Mooi vaag verhaal zal je denken en dat is het soms ook. De online waardebepaling geeft in de meeste gevallen richting aan de waarde en daar kunnen geen rechten aan worden ontleend. Wil je de werkelijke waarde weten? Schakel dan een makelaar of taxateur in.

Vraag gratis waardebepaling aan >

> Meer over huis verkopen

De kenmerken

De kenmerken zoals woonoppervlakte zijn enorm belangrijk voor de waarde van je huis. Veelal worden deze gegevens uit externe databronnen gehaald en het is maar de vraag of ze kloppen. Eén van die bronnen is de BAG van de gemeente. Dit is dus niet exact opgemeten en wijkt in de meeste gevallen af. Je zou een oud taxatierapport kunnen pakken waar de oppervlaktes in staan vermeld. Ga er dus niet zomaar vanuit dat de oppervlaktes die het systeem toont correct zijn. Hoe groter de afwijking, hoe groter ook de waarde afwijking.

Het perceel

Het perceel daarentegen wordt vaak wel goed aangegeven tenzij er een stuk grond bij is gekocht. In het kadaster vind je de juiste vierkante meters van het perceel. In het kadaster vind je dus niet de woonoppervlakte (Gebruiksoppervlakte-wonen) in tegenstelling tot veel mensen denken.

Onderhoud

Een online waarderapport houdt geen rekening met onderhoud. Heb je een slecht onderhouden woonhuis wat aan groot onderhoud toe is zal de waarde meer afwijken. Heb je een modern en keurig onderhouden huis zal de waarde ook meer afwijken maar dan naar boven toe. Het maakt dus nogal een groot verschil tussen deze twee. Besef dat goed. De online berekeningen gaan van een gemiddeld woonhuis uit.

Aantal transactie

Het aantal recent verkochte woningen maakt deel uit van de database. Zijn er veel woningen in de buurt verkocht dan zal de online waardebepaling kwalitatief beter de werkelijkheid benaderen. Bedenk goed dat alles hierbij draait om gemiddelden. Meer transacties is een beter gemiddelde waarde.

Type en ligging van de woningen

Kijk goed naar het type woning je hebt. Hierbij is het bouwjaar eveneens van belang. Daarnaast is de mooie ligging aan het water of de uitzicht belemmerende flat aan de overkant niet meegenomen in de berekening. Het blijft dan ook een geschatte waarde.

Verschillen tussen data

Als taxateur weet ik dat er grote verschillen tussen de aanbieders van data bestaan. Zo wijken in verschillende databases gegevens af van de werkelijkheid maar ook onderling. De woning opmeten conform de NEN2580 meetinstructies is naar mijn mening de belangrijkste factor. Wanneer je met verkeerde gegevens vergelijkt krijg je ook een verkeerde uitkomst.

Betrouwbaarheid

Over de betrouwbaarheid van online waardebepalingen of waarderapporten zijn de meningen verdeeld. Dit valt of staat met alle kenmerken en het aantal verkochte transacties. Sommige waarderapporten tonen de betrouwbaarheidscore zodat je een beeld krijgt in hoeverre de waarde betrouwbaar is. Ook het aantal vergelijkbare transacties worden soms weergegeven waarbij meer vergelijkbare transactie tot een beter waardeoordeel leidt.

Conclusie:

Een online waardebepaling kan je in eerste instantie helpen de richting te bepalen voor de geschatte waarde. Voor een beter beeld over de waarde is het slim om een makelaar of taxateur in te schakelen. Waarde is subjectief dus ook hier kunnen verschillen in ontstaan maar die zijn vaak een stuk kleiner.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen:

Meer informatie over:

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Wist je dat…

Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 


 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor