Hypotheek meenemen.
Een hypotheek sluit je vaak af voor langere tijd zoals bijvoorbeeld 10, 20 of 30 jaar. Gemiddeld blijven mensen niet zolang wonen en verhuizen binnen deze rentevaste periode naar een ander huis. Hoe zit het met de hypotheek? Kan ik die dan meenemen?
Meeverhuisbare hypotheek
Doordat je een langere periode hebt vastgezet kies je voor zekerheid. Je betaalt iets meer maar krijgt daar de zekerheid van een “lage” hypotheekrente voor die periode voor terug. Kies je voor een meeverhuisbare hypotheek, dan kun je de hypotheek meenemen, oversluiten naar de “nieuwe” woning. Vaak kun je de hypotheek meenemen, ook als het nieuwe huis duurder is. Voor het overige deel sluit je een nieuwe hypotheek af. Hierbij wordt dan de huidige rentestand berekend terwijl voor de “oude” hypotheek de afgesproken rente blijft bestaan. Hierdoor profiteer je nog van de “oude” rente wanneer die lager is.
Blijft de rente laag?
De huidige rentes zijn erg laag maar de vraag is of dat zo blijft. Wanneer je over een aantal jaren gaat verhuizen kan de rente een stuk hoger zijn. Hier komt het voordeel van de huidige meeverhuishypotheek om de hoek kijken. Het verschil tussen de afgesloten periode en de periode die je nog hebt te gaan kan een groot verschil uitmaken. Voorbeeld: Je hebt een hypotheek voor 20 jaar afgesloten en wilt over 10 jaar verhuizen. Dat betekent dat er nog een periode van 10 jaar overblijft om van die lage rente te profiteren.
Wat als de rente straks nog lager is
Wanneer de rente straks lager is en je gaat verhuizen kan je ervoor kiezen de huidige hypotheek niet mee te nemen. Heb je een hypotheek die je niet kan meeverhuizen zal je een nieuwe hypotheek moeten nemen. Heb je een hypotheek die je wel kan meeverhuizen maar de rente van de huidige hypotheek is hoger, neem dan een nieuwe hypotheek. Denk er wel aan dat je een maximale periode van belastingteruggave hebt. Bespreek dit met je hypotheekadviseur. Los van de rente kunnen de overige voorwaarden ook een reden zijn om de huidige hypotheek niet mee te nemen.
Vermogen en fiscus
Meestal is er de afgelopen jaren een vermogen in het huis of de hypotheek opgebouwd die je opnieuw kan investeren in de volgende woning. Is dat het geval dan stimuleert de overheid deze overwaarde opnieuw te investeren. Wanneer je dat niet doet is dat deel niet meer aftrekbaar voor de belastingdienst. Hiermee verlies je een deel van de hypotheekrenteaftrek.
Het beste advies
Goed advies is erg belangrijk wanneer je gaat verhuizen, naast de verkoop- en aankoopmakelaar is het belangrijk de financiële zaken helder te krijgen om zo de juiste beslissing te kunnen nemen. Neem daarvoor contact op met een goede hypotheekadviseur.
Overwaarde van je huis
Breng de waarde en overwaarde van je huis in kaart. Dit doe je door een makelaar uit te nodigen die een gratis waardebepaling verzorgt. Ze maken een afspraak en bekijken de woning waarna ze met een geschatte waard en offerte komen. Mocht je dan willen verkopen heb je die keuze in ieder geval al gemaakt. Ook makelaars vind je via NLVERHUIST.
Ps: Het vernieuwde energielabel
Sinds 01-01-2021 is het nieuwe energielabel verplicht bij het online aanbieden van je woning. Wacht niet te lang en schakel een expert in die dit label verzorgt. Ook hiervoor geldt dat dit tijd kost. De energieprestatie inspecteur komt langs om de woning te inspecteren voordat er een label wordt afgegeven.
Klik hier voor meer informatie en het aanvragen van een energielabel >>
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie