Kopen zonder kijken?
Je zou kunnen zeggen dat dit kan maar de vraag is of dat verstandig is. Een huis kopen zonder te kijken is naar mijn mening niet gewenst en zou ik als makelaar ook nooit adviseren. Als verkoopmakelaar zou ik nooit aan iemand een huis verkopen die de woning niet heeft gezien. Uiteindelijk wil iedereen de woning vóór het tekenen van de koopovereenkomst de woning alsnog bekijken. Kopen zonder kijken is dus geen optie.
Niet geloofwaardig
Als woningzoeker haal je alles uit de kast en dat kan (veel te) ver gaan. Het gaat om veel geld en de plaatjes kunnen online nog zo mooi zijn, je moet een huis gewoon altijd hebben gezien voordat je een definitieve deal sluit. Dat geldt ook voor aankoopmakelaars. Als koper ben je ook niet geloofwaardig wanneer je biedt op een huis wat je niet hebt gezien. Soms wordt de woning door ouders of partner bekeken waarbij via een videoverbinding wordt meegekeken. Dat is dan een betere optie dan kopen zonder kijken. In de praktijk kan een huis nu eenmaal erg tegenvallen. Niet doen dus.
Mag ik meebieden?
In de praktijk wordt deze vraag nog weleens gesteld. Mag ik meebieden ook al kan ik de woning niet bekijken. Voor jaren terug zou je zeggen “je bent niet goedwijs” maar in deze markt maken de makelaars de gekste dingen mee. Ook hiervoor geldt dat het niet geloofwaardig is wanneer iemand meebiedt die de woning niet heeft bekeken. Als investeerder zou je op basis van vierkante meters en huurinkomsten bij een appartement wel kunnen bieden, maar ook de investeerders willen de woning bekijken voordat de handtekeningen op papier staan. Lijkt me ook logisch.
Een huis kopen is gevoel
Je moet een huis voelen voordat je een bod doet. Ook de omgeving en de straat geven een bepaalt gevoel wat je niet mag negeren. Iets wat fantastisch lijkt kan een slecht gevoel geven wanneer je binnen bent. Foto’s vertekenen nou eenmaal en worden vanuit de mooiste hoeken genomen. Daarnaast kan een huis aan alle wensen voldoen maar als je het “wauw” gevoel mist gaat het geen deal worden.
Denk aan…
Als koper heb je recht op eerlijke informatie van verkopers maar je hebt ook een onderzoeksplicht. Wanneer je de woning niet hebt bekeken ben je niet zorgvuldig te werk gegaan en heb je niet voldaan aan de onderzoeksplicht. Dat is iets om rekening mee te houden. De verkoper informeert je vaak door middel van de vragenlijst die bij de woning hoort. Wanneer je de woning niet hebt bekeken kun je ook niet controleren of de gebreken die daarin staan vermeld wel kloppen. Ook extra onderzoek bij (oude) lekkage of andere zaken wordt hiermee lastig. Ook zie je niet welk soort mensen ernaast wonen, wanneer je de woning bekijkt kun je even in de tuin van de buren gluren. Dat mis je wanneer je koopt zonder te bezichtigen.
Conclusie:
Koop dus nooit een woning zonder dat je deze hebt gezien. Het gaat om veel geld en spijt komt na de zonde. Laat je bijstaan door een aankoopmakelaar die net zoals ik zal adviseren dat je de woning eerst moet bekijken voordat je een bod doet.
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen:
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Meer informatie over:
- Een huis verkopen
- Een gratis waardebepaling
- Een huis kopen
- Je woning zelf aanbieden
- Je huis zelf verkopen (Stappenplan)
Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie
Wist je dat…
Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.