Kan ik mijn bod mondeling doorgeven aan de makelaar?
14 april 2021 
2 min. leestijd

Kan ik mijn bod mondeling doorgeven aan de makelaar?

Je kan een bod mondeling doorgeven aan de makelaar maar beter is het om het voorstel met bijbehorende voorwaarden per mail te verzenden. Vraag ook altijd om een bevestiging van ontvangst. Sommige makelaars maken gebruik van biedingsformulieren en anderen weer van een online-bied-systeem. Zolang je maar zorgt dat je een bevestiging ontvangt dat je bod in goede orde is ontvangen.

Onderhandelingen

Wanneer je als koper met een verkoopmakelaar in onderhandeling bent en de voorstellen over en weer worden gedaan kan er een mondelinge deal ontstaan. Omdat je enkele malen heen en weer hebt gebeld kan er verwarring ontstaan. Vooral wanneer de voorwaarden mee zijn gewijzigd. Daarom is het handig om de einddeal nog even samen te vatten en dit aan elkaar te bevestigen. Dit voorkomt gezeur achteraf waarbij jij denkt dat het zonnescherm achterblijft terwijl de verkoper denkt dat ze deze mee kunnen nemen.

Het sleutelwoord is bevestigen

Wanneer je de deal hebt gesloten maakt de makelaar of notaris de koopovereenkomst op. Hetgeen is afgesproken wordt nu vastgelegd in een juridisch document. Let erop dat hier niet altijd alles in staat. Het zonnescherm staat op de roerende zakenlijst en maakt deel uit van de deal. Wanneer je na het sluiten van de deal alles hebt bevestigd kun je conform deze afspraak de documenten controleren. Soms wordt vergeten om in de roerende zakenlijst hetgeen je hebt afgesproken aan te passen. Controleer dit goed en laat het alsnog aanpassen mocht dit nog niet zijn gedaan. Neem geen genoegen met het antwoord; Dit komt wel goed! Wanneer de handtekeningen op papier staan kun je vaak niet meer terug en ontstaan er geschillen. Voorkom dat door alle gemaakte afspraken te (laten) controleren.

Ongewone clausules

Over het algemeen staan in een koopcontract standaard clausules en vullen makelaars deze in via het CRM-systeem. Afwijkende clausules worden vaak op andere plaatsen opgenomen met of zonder verwijzing naar de originele clausules. Wanneer een clausule afwijkt van een standaardartikel is het altijd de vraag of dit rechtsgeldig is. Daarnaast kunnen sommige clausules zodanig zijn geformuleerd dat ze op meerdere manieren kunnen worden gelezen. Een clausule moet dus altijd zorgvuldig worden geformuleerd en maar op één wijze uitlegbaar zijn. Vraag wederom een expert om de koopovereenkomst te controleren en let daarbij vooral op afwijkende- of aanvullende afspraken.

Conclusie:

Een bod (voorstel) kun je prima mondeling aan de makelaar doorgeven maar bevestig dit altijd per mail. Zorg ervoor dat je bewijs hebt van het voorstel wat je hebt gedaan. Dan kan door een bevestiging van ontvangst door de makelaar of verkoper. Het zal maar gebeuren dat je de hoogste bieder bent en je voorstel in de spam belandt. Dat zou erg zuur zijn.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Energielabel en energie

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor