Mag ik ook bieden op een huis wat onder bod staat?
04 februari 2021 
2 min. leestijd

Mag ik ook bieden op een huis wat onder bod staat?

Bieden op een huis wat onder bod staat.

In principe zou dat kunnen maar is afhankelijk van de biedstrategie en vordering in het verkoopproces. Wanneer je de woning niet hebt gezien en toch een bod doet terwijl de woning onder bod staat is dat niet erg geloofwaardig. Wanneer je toch een voorstel doet zal de makelaar dit overbrengen aan de verkoper(s). Uiteindelijk beslist de verkoper maar aan oneerlijke spelletjes heb je niets en zal de makelaar waarschijnlijk niet aan meewerken. De status onder bod kan ook meerdere betekenissen hebben.

Biedingen zijn binnen

Het open huis of de bezichtigingen zijn al geweest en de kijkers mogen tot een bepaalde datum en tijdstip bieden. Daarna wordt de woning onder bod gezet. In dit geval betekent dit dat er biedingen op de woning zijn maar nog geen mondelinge deal is gesloten.

Mondelinge deal is gesloten

In dit geval is het proces net een stapje verder en de makelaar heeft een mondelinge deal gesloten met een bieder waaraan de woning wordt gegund. Hierbij is de koopovereenkomst nog niet getekend. De kopers leveren de gegevens aan en de koopovereenkomst wordt opgemaakt waarna er wordt getekend.

Koopovereenkomst is getekend maar

Hier zijn we weer een stapje verder in het proces en de koopovereenkomst is getekend maar de wettelijke bedenktijd is nog niet verstreken. De makelaar laat de woning nog even “onder bod” staan totdat de bedenktijd is verstreken. Daarna volgt de status “verkocht onder voorbehoud” of “verkocht” indien er zonder voorbehoud wordt gekocht.

Indien de woning de status “verkocht onder voorbehoud” heeft, ligt er vaak al een getekende koopovereenkomst en wordt het lastig om je daartussen te wurmen. Dat zou ook niet fair zijn want er is een deal gesloten met iemand anders en ik vind dat je die altijd moet respecteren. Wel kun je aangeven dat je open staat voor een gesprek wanneer de verkoop toch niet door mocht gaan. Het is aan de makelaar en verkoper(s) of ze hier gebruik van zullen maken mocht de koper er alsnog vanaf zien.

Kortom op de vraag: Mag ik ook nog bieden op een huis wat onder bod staat? Is het antwoord Ja, echter is het de vraag of de verkoper hier iets mee doet. Wel zijn makelaars verplicht biedingen door te geven aan de opdrachtgever(s).

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Aankoopmakelaar en hypotheekadviseur

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor