Kan ik mijn huis veilig verkopen in coronatijd?
28 februari 2021 
5 min. leestijd

Kan ik mijn huis veilig verkopen in coronatijd?

De coronaregels hebben nogal wat gevolgen, veel bedrijven kunnen niet of nauwelijks nog bestaan door de strenge regels maar dat geldt niet voor de woningmarkt. Het blijft maar doordenderen en de makelaars hebben het drukker dan ooit met aanvragen. Toch heeft het voor de woningmarkt ook gevolgen want het moet wel veilig. Maar hoe doe je dat?

Door de brancheorganisaties zijn regels opgesteld waar makelaar zich aan moet houden. Naast het handen wassen, afstand houden en een mondkapje is gezond verstand gebruiken een must. Het virus kan zich via allerlei oppervlaktes maar ook via de lucht verspreiden. Neem hiervoor de juiste maatregelen en neem geen onnodige risico’s.

Is een bezichtiging een privéafspraak?

Nee, een bezichtiging valt niet onder een privéafspraak. Bezichtigingen kunnen gewoon doorgaan maar hiervoor gelden wel regels om de veiligheid te waarborgen. Dat geldt ook wanneer je zelf je huis verkoopt. De coronaregels bij een bezichtiging staan verderop in dit artikel.

Is een waardebepaling of verkoopgesprek een privéafspraak?

Nee, ook een waardebepaling of verkoopgesprek is geen privéafspraak en kunnen onder vastgestelde regels gewoon doorgaan. Hiervoor moeten wel voorzorgsmaatregelen worden genomen. Ook die staan genoemd in dit artikel.

TIP: Vraag gratis waardebepaling aan >>

> of vind een makelaar

Kan de fotograaf wel langskomen?

Ook de fotograaf kan gewoon langskomen om de woning te fotograferen. Dat geldt ook voor de inmeter en videograaf. De media kan gewoon worden gemaakt, zij het onder andere omstandigheden. Hierbij geldt dat de fotograaf het beste alleen door de woning gaat en je als verkoper er niet continu achteraan loopt.

Woord van de makelaar

Wanneer ik zelf op pad ga ben ik uiterst voorzichtig. In de bevestigingsmail staan de coronaregels vermeld maar in de praktijk blijkt dat de consument deze niet altijd heeft gelezen. De één gaat daar nou eenmaal beter mee om dan de ander. Dat jonge mensen zich niet aan de regels houden vind ik onzin. De meeste jonge mensen staan keurig met een mondkapje voor de deur.

Voordat ik in de auto stap was ik m’n handen waarmee ik het risico verklein dat ik deeltjes meeneem in de auto. In de auto staat een bus ontsmettingsmiddel waarmee ik de handen nogmaals reinig voordat ik uitstap. Ook m’n mobiel reinig ik voordat ik uitstap. De mobiel lijkt me een groot risico wanneer je daar aanzit nadat je de handen hebt gereinigd. Het mondkapje op en naar binnen. Het liefst ook telkens nieuwe handschoenen om het risico op verspreiding verder in te perken.

Bij binnenkomst worden klinken en trapleuning gereinigd en controleer ik of de ramen openstaan. Is dat niet zo, dan doe ik dat zelf. Ik zet deuren en de deuren van de vaste kasten (behalve privékasten) alvast open zodat de kijkers er niet aan hoeven te zitten. Het blijft een klein beetje behelpen maar het kan prima zo. In de bevestigingsmail staat ook vermeld dat kijkers met maximaal 2 personen mogen komen. Dat geldt ook voor een eindinspectie. Hierbij mag 1 koper, 1 verkoper en de aankoopmakelaar aanwezig zijn. Als verkoopmakelaar ben ik er dan ook bij.

Bij binnenkomst verplicht ik bezichtigers de handen te reinigen. Daarvoor heb ik hygiënische gel klaargezet. Iedereen houdt zich aan die maatregel. Iemand die dat niet zou doen mag de woning niet bekijken. Misschien klinkt dat streng maar regels gelden voor iedereen en daar is wat mij betreft geen uitzondering op. Ik leg uit wat ik van de kijkers verwacht en aan welke regels ze zich moeten houden. Zo kunnen we veilig samen de woning door waarbij afstand moet worden gehouden. Wanneer iemand te dichtbij komt doe ik een stap achteruit en geef ik aan dat ze binnen anderhalve meter komen. Soms schatten mensen verkeerd in wat anderhalve meter is of vergeten ze even de regels. Ik houd ze scherp door dit te corrigeren.

Ventilatie kan volgens de overheid verspreiding voorkomen. Hierbij moet je denken aan openstaande deuren en ramen maar ook ventileren tussen de bezichtigingen door. Wanneer er meerdere bezichtigingen achter elkaar worden gepland gaan de kijkers door de achterdeur naar buiten. Hierbij is 10 minuten pauze tussen de bezichtigingen door een prima regel. Kijkers krijgen tegenwoordig ook iets minder tijd om een woning te bekijken. Eerder bleven ze wel eens een uur hangen om allerlei vragen te stellen of nog een extra ronde door de woning te doen. Tegenwoordig zijn het vaste tijden waar de bezichtiger zich aan moet houden. Kijkers mogen ook nergens meer aankomen en de voordeur staat open zodat ze niet op de deurbel hoeven de drukken. Ook hiermee wordt voorkomen dat kijkers oppervlaktes aanraken terwijl dit niet nodig is.

Kortom:

Je kan echt veilig je huis verkopen in deze coronatijd. Wanneer iedereen zich aan de regels houdt en de makelaar dit regisseert is er niets aan de hand. Gewoon opletten en de aanwijzingen volgen en ik moet zeggen, dat gaat prima.

Enkele regels voor een bezichtiging:

 • Lees de coronaregels die je ontvangt aandachtig door
 • Heb je klachten dan annuleer of verzet je de afspraak
 • Reinig je handen voordat je aan de bezichtiging begint
 • Draag een mondkapje voordat je naar binnen gaat
 • Wanneer je op de deurbel drukt doe dit dan met de mouw
 • Handen schudden is uit den boze en een elleboog is niet nodig
 • Kom uitgezonderd de aankoopmakelaar met maximaal 2 personen
 • Maximaal 1 persoon die de rondleiding(en) geeft
 • De makelaar reinigt de contactoppervlakten
 • Raak niets aan en volg de instructie op van de makelaar
 • De makelaar ventileert de woning en zet zoveel mogelijk deuren open

Enkele regels voor een waardebepaling of verkoopgesprek:

 • Lees de coronaregels die je ontvangt aandachtig door
 • Heb je klachten dan annuleer of verzet je de afspraak
 • De verkoopmakelaar reinigt zijn/haar handen
 • Blijf niet in de entree/hal hangen maar ga de makelaar voor
 • Zorg ervoor dat er tijdens het bezoek afstand kan worden gehouden
 • Zet stoelen eventueel wat verder uit elkaar
 • Neem dit serieus en neem geen onnodige risico’s
 • Zorg ervoor dat contactpunten zijn gereinigd voordat de makelaar komt
 • Ventileer de woning en zet deuren alvast open
 • Maak het de makelaar niet te moeilijk en neem afstand

Enkele coronaregels wanneer de fotograaf komt:

 • Lees de coronaregels die je ontvangt aandachtig door
 • Heb je klachten dan annuleer of verzet je de afspraak
 • De foto- en/of videograaf en inmeter reinigt zijn/haar handen
 • Blijf niet in de entree/hal hangen maar ga de fotograaf voor
 • Zorg ervoor dat er tijdens het bezoek afstand kan worden gehouden
 • Zet stoelen eventueel wat verder uit elkaar
 • Neem dit serieus en neem geen onnodige risico’s
 • Zorg ervoor dat contactpunten zijn gereinigd voordat de fotograaf komt
 • Ventileer de woning en zet deuren (e.v.t. ramen) alvast open
 • Maak het de fotograaf niet te moeilijk en neem afstand
 • Zorg ervoor dat de woning voordat de fotograaf komt fotografie-klaar is

Dit zijn een aantal coronaregels bij verschillende situaties waarbij ventilatie, reiniging en afstand houden de rode draad door de afspraken zijn. Houd je daaraan om zo min mogelijk risico te nemen. Gebruik daarnaast je gezond verstand, dan is dit goed te doen en kan je op een veilige manier je huis verkopen. Verkoop je zelf je huis? Houd je dan ook aan deze regels en neem geen onnodige risico’s.

Woning aanbieden

Wist je al dat je via NLVERHUIST ook zelf je woning kosteloos aan kan bieden? Dat kan gemakkelijk en snel en is geheel gratis. Je maakt een account aan, vult de kenmerken in, maakt een korte omschrijving en upload de foto’s. Dat kan ook wanneer je woning al bij een makelaar online staat.

Ja, ik wil mijn woning gratis plaatsen >>

> Ik wil eerst meer weten over m’n huis verkopen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Energielabel en bouwkundige keuring

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor