Koopovereenkomst WEL of NIET inschrijven in kadaster
Dit is een vraag die erg vaak voor komt. In de koopovereenkomst wordt de vraag gesteld of de koopovereenkomst wel of niet ingeschreven moet worden door de notaris en wie voor de kosten opdraait. In de video is alles duidelijk uitgelegd zodat jij deze fout niet maakt!
Neem geen risico's en bekijk eerst de video!
Voorbeeld uit de koopovereenkomst
Artikel: Registratie koopovereenkomst
Partijen geven de notaris hiermee WEL/niet de opdracht deze koopovereenkomst zo spoedig mogelijk in de openbare registers in te laten schrijven. De inschrijving vindt niet eerder plaats dan: DATUM INVULLEN OF OPEN LATEN. De aan deze inschrijving verbonden kosten komen voor rekening van KOPER/verkoper.
Uitleg toelichting bij de koopovereenkomst
Bij de koopovereenkomst hoort een toelichting, die moet de makelaar verplicht als bijlage meesturen. De toelichting legt de artikelen van de koopovereenkomst uit. Hieronder hetgeen in de toelichting staat over het inschrijven van de koopovereenkomst in het kadaster,
Artikel
Zodra de koopovereenkomst is getekend door beide partijen, bestaat de mogelijkheid deze te laten inschrijven in de openbare registers. Of partijen dit al dan niet willen, wordt in artikel 13 aangegeven. De notaris zal, zodra hij de koopovereenkomst heeft ontvangen, de inschrijving verzorgen.
Het laten inschrijven van de koopovereenkomst in de openbare registers heeft tot gevolg dat latere faillissementen, overdrachten, beslagen, en een later gevestigd voorkeursrecht van de gemeente niet tegen koper kunnen worden ingeroepen. De inschrijving heeft aldus een dubbele basis: inschrijving op grond van het Burgerlijk Wetboek (als bescherming tegen latere faillissementen, overdrachten en beslagen) en inschrijving op grond van de Wet voorkeursrecht gemeenten (als bescherming tegen een later gevestigd voorkeursrecht).
Als het passeren van de akte van levering (zie artikel 4) langer dan zes maanden na de aankoop is gepland, is het verstandig om nader advies in te winnen over het beste moment van inschrijving. De inschrijving heeft namelijk een geldigheidsduur van zes maanden. Overigens, ook als niet direct opdracht aan de notaris wordt verstrekt om de koopovereenkomst in te laten schrijven, behoudt koper het recht om dat op eigen kosten alsnog te laten doen. Dat geldt ook voor het laten inschrijven op een eerder moment dan in de koopovereenkomst is opgenomen.
In dit voorbeeld wordt de koopovereenkomst wel ingeschreven in het kadaster. Wanneer je een notaris zou vragen om advies zou hij /zij in de meeste gevallen adviseren de koopovereenkomst wel in te schrijven. Inschrijven heeft een groot voordeel.
Voordeel van inschrijven
Indien er beslag zou worden gelegd nadat de koopovereenkomst is ingeschreven is dat beslag 6 maanden niet uitvoerbaar en kan de levering indien binnen 6 maanden wordt opgeleverd gewoon doorgaan. Er kan gewoon geleverd worden zonder beslag. Er kan dus wel beslag worden gelegd maar dat beslag heeft op dat moment geen waarde. Wel moet de woning binnen 6 maanden na inschrijving opgeleverd worden want na 6 maanden is het beslag volledig uitvoerbaar. Voor kopers is het ook fijn dat wanneer de woning twee keer zou worden verkocht zij als eerste recht hebben op levering. Nu denk je twee keer verkopen? Ja dat kan. Vooral met een 48 uurs clausule zou dit mis kunnen gaan.
Wanneer inschrijven
Zoals ik dit artikel al aangaf zal een notaris adviseren om de koopovereenkomst in te schrijven. Uiteindelijk beslissen de kopers en verkopers zelf of ze wel of niet in willen laten schrijven. In de meeste gevallen betaalt de opdrachtgever tot het inschrijven de kosten. Vaak wordt de koopovereenkomst niet ingeschreven omdat er geen redenen zijn om in te schrijven of partijen hier onvoldoende van op de hoogte zijn. Schrijf in ieder geval de koopovereenkomst in bij; Scheidingszaken, gedwongen verkoop, toestemming van de bank nodig tot verkoop, slechte financiële positie of dreigend faillissement of schuldsanering.
Nadeel inschrijven
Er zijn eigenlijk geen nadelen van deze inschrijving en louter voordelen. Als we toch een negatief aspect aan moeten wijzen zijn dat de kosten die hiervoor door de notaris worden gerekend. Daarnaast kan de koopovereenkomst pas worden ingeschreven nadat de 3 dagen bedenktijd voorbij zijn.
Misverstand
Soms krijgen we hierover vragen omdat de kopers en verkopers denken dat de stukken altijd in worden geschreven. Dat geldt niet voor de koopovereenkomst. Daarvoor moet je speciaal opdracht geven. De akte die bij de notaris wordt getekend wordt wel altijd ingeschreven in het kadaster. Heb je hier alsnog vragen over raadpleeg je makelaar of stuur ons even een bericht.
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Anderen zochten ook op: Aankoopmakelaar, hypotheekadviseur en bouwkundige keuring