Geen bescherming voor koper(s).
Kan het nog gekker op de woningmarkt? Daar sta je dan met lege handen, na een maandenlange zoektocht heb je eindelijk een woning bemachtigd en vier je alvast een klein feestje. De mondelinge deal is gesloten en de gegevens worden uitgewisseld waarna de verkoopmakelaar de koopovereenkomst op kan maken. Iedereen blij, dacht je!
Hoger bod gedaan
Totdat er iemand in het weekend bij de verkopers aanbelt en ze de kop helemaal gek maken met een bod wat nog veel hoger ligt dan waarvoor jij de deal hebt gesloten. Mag dat zomaar? Jazeker! Geen enkele bescherming voor de koper die steeds vaker met lege handen komt te staan. En de verkoper is natuurlijk gek dat ze die centjes laten liggen? Geen enkele schaamte van verkoper of diens makelaar. Dat komt onze beroepsgroep niet ten goede maar is een gevolg van de huidige tijd maar volgens mij kan het ook wel wat netter.
De rol van de makelaar
De makelaar verschuilt zich achter het feit dat hij hier ook niets aan kan doen en dat de verkopers zelf deze deal hebben gesloten. Zonder zijn medeweten. Klink vreemd want in de bemiddelingsovereenkomst staat duidelijk vermeld dat verkoper niets buiten de makelaar om mag doen wat ten nadele van de verkoop is. De vraag is alleen of dit ten nadele is? Niet dus! Het is juist een groot voordeel voor de verkopers want ze kunnen de komende 10 jaar gratis op vakantie van het geld wat ze meer krijgen.
De makelaar staat ook tussen twee vuren maar je begrijpt de frustratie die de bieders hebben die dachten een huis te hebben gekocht. Wettelijk gezien heb je dus geen poot om op te staan en zal de verkoopmakelaar in de meeste gevallen meewerken aan de “nieuwe” deal. Hij/zij moet z’n best doen voor de verkoper(s) en dat is dan ook opgenomen in de bemiddelingsovereenkomst.
Wettelijk vastleggen
Moet de eerste partij waarmee een deal is gesloten dan niet een tweede kans krijgen? Dat zou je zeggen maar dat is blijkbaar niet altijd het geval. Ligt dit aan de makelaar? De verleiding is groot om dit te roepen maar daar brand ik m’n vingers niet aan. Feit blijft dat je niets aan een mondelinge deal hebt omdat de overheid nou eenmaal heeft verplicht dat een deal alleen geldig is bij een schriftelijke vastlegging. Waar de koper beschermt moest worden door de schriftelijkheidseis ondervindt hij/zij nu hinder van deze wettelijke bepaling. Dat zal en kan nooit de bedoeling geweest zijn.
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en hypotheekadviseur