Nieuwe energielabel wel of niet betrouwbaar?
30 maart 2021 
2 min. leestijd

Nieuwe energielabel wel of niet betrouwbaar?

Zoals wel vaker het geval bij grote veranderingen moet iedereen aan de nieuwe situatie wennen. Zo ook de energieadviseurs die de woning opnemen. Kwaliteit staat hierbij hoog in het vaandel maar kun je verschillen voorkomen?

Duidelijke richtlijnen maar…

Natuurlijk zit er verschil tussen energieadviseurs maar de richtlijnen zijn wel duidelijk. Dat geldt ook voor taxateurs maar toch kan er een verschillende uitkomst zijn. Wanneer je alles in hokjes zou kunnen plaatsen, zouden de uitkomsten altijd hetzelfde moeten zijn maar het blijft mensenwerk. Ook taxateurs wijken af in hun waardeoordeel en onderbouwing. Zo ook energieadviseurs.

Tijden zijn veranderd en het lijkt wel alsof niemand meer iets goed doet in de huidige woningmarkt. Zijn het niet de makelaars die worden aangevallen dan wel de taxateurs of energieadviseurs. Laten we er in principe vanuit gaan dat iedereen z’n best doet maar de bemoeienis van de overheid stuit menigeen tegen de borst. Alle miskleunen worden bij de uitvoerende partij neergelegd maar dat is niet terecht.

Verandering van energielabel.

Sinds 1 januari 2021 is het systeem om een energielabel aan te vragen veranderd. De energieadviseur komt langs om de woning op te nemen. Dit gaat volgens bepaalde richtlijnen, deze gegevens worden ingevoerd in een database waaruit het betreffende energielabel rolt. Op de uitkomst heeft de energieadviseur dus geen invloed tenzij je aan de voorzijde verkeerde gegevens invoert. Dat is nou precies waar het om gaat. De woning moet op de juiste manier worden opgemeten net zoals makelaars dit verplicht zijn. Een verkeerde plattegrond zal dus leiden tot verkeerde oppervlaktes en daarmee gepaard gaande resultaten.

Vraag energielabel aan >>

> Meer informatie over energielabel

Waarom is het energielabel zo duur geworden?

Waar je voor 2021 nog een energielabel had voor een paar euro’s is het nu opgelopen tot honderden euro’s. De consument kan het idee hebben dat dit niet door de beugel kan maar dat is toch echt een besluit van de overheid. Tijd kost geld en die moet nou eenmaal betaald worden. De adviseur komt langs om de woning te inspecteren terwijl vóór 2021 de consument zelf gegevens aan moest leveren om up te loaden. Dat was te fraudegevoelig en stond soms ver af van de werkelijkheid. De adviseurs maken ook gebruik van diverse systemen en databases waarvoor ze moeten betalen. Het geld is dus niet alleen voor de adviseur, en dan hebben we het nog niet eens over opleidingskosten en verplichte aansluitingen bij verschillende instanties.

Kortom:

De overheid maakt keuzes waaraan partijen moeten voldoen, één daarvan is het nieuwe energielabel. Of we het nou willen of niet, we moeten af van fraudegevoelige systemen zoals het oude energielabel. Zoals bij elke verandering horen kinderziektes die vaak snel worden opgelost. Doordat een energielabel-adviseur ter plekke komt inspecteren zal het energielabel een stuk dichter bij de werkelijkheid liggen. Dat de inspecteur betaald moet worden is een mindere kant van het verhaal maar lijkt me vrij logisch.

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zocht ook op: Aankoopmakelaar, huis verkopen en hypotheekadviseur.

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor