Je huis zelf verkopen
22 januari 2021 
4 min. leestijd

Je huis zelf verkopen

Zelf je huis verkopen.

Overweeg jij zelf je huis te verkopen? Lees dan eerst dit artikel voordat je actie onderneemt. Tegenwoordig verkopen woningeigenaren ook zelf hun huis. Dat is niets nieuws maar was vroeger wel anders. Dat geldt ook voor de aankoopmakelaar, die bestond vroeger niet en heeft sinds jaar en dag voorgoed z’n intrede gedaan in de makelaardij.

Waarom zou je zelf je huis verkopen?

De grootste reden is geld besparen. Een verkoopmakelaar kost geld wat je kan besparen door het zelf te doen. Dat is natuurlijk maar ten dele waar want sommige zaken zal je toch uitbesteden aan de makelaar of notaris.

Sneller schakelen

Als eigenaar kun je vaak sneller schakelen dan de makelaars. Je kunt afspreken (voor een bezichtiging) op tijden waarop het makelaarskantoor is gesloten. Hoewel veel makelaars ook ’s avonds en in het weekend werken ben je als consument vaak wat flexibeler. Dat is een groot voordeel. Daarnaast is informatie uit de eerste hand voor kopers soms erg fijn. Even een berichtje sturen en je hebt snel antwoord. Makelaars hebben veel meer woningen en moeten hun tijd verdelen. Hierop heb jij als doe-het-zelf-verkoper een groot voordeel.

Relatie bouwen

Doordat je zelf de bezichtigingen doet bouw je een relatie op met de woningzoeker. Samen de woning bekijken en jij vertelt waarom jouw huis zo fijn is om in te wonen. Een goede makelaar bouwt natuurlijk snel relaties maar staat hierin vaak wat zakelijker. Als verkoper kun je nog even samen met de kijkers koffie of theedrinken. Even de kijkers sfeer laten proeven. De makelaars hebben hier over het algemeen geen tijd voor omdat de volgende afspraak alweer roept.

Grote verschillen online

Ook wanneer je zelf je huis verkoopt is er behoefte aan zichtbaarheid en marketing. De woning moet worden opgeruimd en verkoopklaar gemaakt. De fotograaf komt langs en plattegronden worden gemaakt. Ook moet de woning online en op Social Media worden geplaatst. De vraag is of je dit zelf gaat doen of (gedeeltelijk) uit wil besteden.

Je huis kosteloos aanbieden via NLVERHUIST

Via NLVERHUIST kan je zelf je woning aanbieden en een dienst of product afnemen. Geheel naar wens van de verkoper. Je neemt alleen af wat je uit wil besteden, de rest doe je zelf. Ook kan je hier een full-service makelaar raadplegen voor advies of een gratis waardebepaling.

Klik hier voor meer informatie over huis verkopen >>

> Bied nu je huis aan op onze aanbodsite

Juridische rompslomp

Een huis verkopen gaat gepaard met veel juridische rompslomp waarbij ook de koopovereenkomst moet worden opgemaakt. De koopovereenkomst wordt meestal door de makelaar of notaris opgemaakt maar kan je ook uitbesteden aan partners van NLVERHUIST. Ga voor meer informatie en tarieven naar: https://nlverhuist.nl/bestel/

Verstrek de juiste informatie

Als verkoper moet je voldoen aan de meldingsplicht en als koper aan de onderzoeksplicht. Zorg ervoor dat alle formulieren goed worden ingevuld. Hierbij moet je denken aan de vragen- informatielijst en de roerende zakenlijst. Je wilt de koper goed informeren over jouw huis maar ook direct aangeven wat meegaat, achterblijft of ter overname wordt aangeboden.

Energielabel

Vanaf 1 januari 2021 zijn de regels met betrekking tot het verplichte energielabel gewijzigd. De inspecteur komt langs om de woning op te nemen en een energielabel te verstrekken.

Voorkom een boete en klik hier om een “nieuw” energielabel aan te vragen >>

Rondleidingen

Wanneer je hier tijd voor, en zin in hebt kun je zelf de rondleidingen doen. Dat is vaak verreweg het leukste gedeelte van zelf verkopen. Daarnaast beschik jij over inside information. In gemoedelijke sfeer de woning laten zien en de vragen te beantwoorden. Kopers vinden het vaak ook fijn om even de verkoper te hebben gesproken. Andersom is dat ook vaak gewenst zodat je weet aan wie je de woning misschien verkoopt. Hierbij kan de gunfactor later een rol spelen.

Bieden bij inschrijven

Door de gekte op de woningmarkt wordt er regelmatig een “bieden bij inschrijving” procedure gehanteerd. De kijkers die zijn geweest krijgen de mogelijkheid hun bod met bijbehorende voorwaarden vóór een bepaalde datum en tijdstip neer te leggen. Dat kan je als “zelf verkoper” ook organiseren. Laat biedingen altijd per mail bevestigen zodat je later de voorstellen op een rij kan zetten om een keuze te maken.

Bekijk ook artikel: Bieden bij inschrijving, hoe werkt dat?

Risico’s bij zelf verkopen

Tenzij je zelf veel verstand van een huis verkopen hebt zal ik altijd aanraden om een expert te raadplegen. Dat kan via NLVERHUIST, een internetmakelaar of de lokale makelaar. De risico’s zijn groot wanneer je niet alles goed regelt. Sommige zaken kan je zelf doen maar besteed uit waar je geen verstand van hebt. Je wilt juridische zekerheid en de beste prijs voor jouw woning. Daarbij kunnen koop- en verkoopconstructies ingewikkeld zijn. Loop hierbij geen risico en zorg dat de kennis aanwezig is om het verkooptraject goed te laten verlopen.

Tot slot

Maak een overweging tussen de kosten die je bespaart en de risico’s die je loopt. Samen verkopen met een expert vind ik daarbij een betere optie dan zomaar iets doen zonder dat je er genoeg verstand van hebt. Ben je een geboren onderhandelaar en juridisch onderlegd? Ga je gang! Schakel anders een expert in of bestel een dienst of product via NLVERHUIST.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en hypotheekadviseur

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor