Opkoopbescherming tegen beleggers mogelijk vanaf 2022
24 oktober 2021 
2 min. leestijd

Opkoopbescherming tegen beleggers mogelijk vanaf 2022

Opkoopbescherming.

Opkopers, beleggers en investeerders die na de koop de woning weer verhuren zijn voor velen een doorn in het oog. Net alsof zij iets aan deze crisis op de woningmarkt kunnen doen. Een nieuwe wet is in het leven geroepen om deze groep beleggers te kunnen weren waarbij opkopen niet meer mogelijk is. Gemeentes zijn verantwoordelijk voor het aanwijzen van wijken waar dit op van toepassing wordt.

Toename kleine beleggers

Je zag het aantal “kleine” beleggers en investeerders de laatste jaren toenemen. Vooral woningbezitters konden gebruik maken van de overwaarde om daardoor een extra huis of appartement te kopen met als doel deze te verhuren. Ook zag je het aantal ouders toenemen die voor de kinderen een huis kochten. Dat is het gevolg van de stijgende huizenprijzen waarbij jongeren er veelal niet meer aan te pas komen.

Opkoopbescherming voor bepaalde wijken

De wet maakt het voor gemeenten mogelijk om bepaalde wijken aan te wijzen waar de opkoopbescherming geldt. Hierbij moet je veelal aan de grote steden denken. De nieuwe eigenaar zou de eerste vier jaar niet mogen verhuren maar de vraag is of dit opeens een oplossing is voor de woningmarkt die tot stilstand komt. Er is veel meer nodig om de woningmarkt weer vlot te trekken.

Welk soort woningen kopen investeerders?

Over het algemeen zijn dit goed verhuurbare objecten zoals appartementen. Een appartement valt onder de VvE waardoor veel zaken centraal zijn geregeld. Denk hierbij aan de opstalverzekering en het reguliere onderhoud aan de buitenzijde. Daarentegen zijn hier kosten aan verbonden die VvE bijdragen worden genoemd. Woningen om en nabij het centrum zijn erg populair bij bellegers maar je zag dat steeds meer beleggers de prijzen te duur vonden en uitweken naar andere gebieden. Er moet per slot van rekening wel rendement gemaakt worden en dat begint al bij de koopsom.

Druppel op een gloeiende plaat

Er is een groot tekort aan woningen, dat geldt voor zowel koop-/ als huurwoningen. Dat los je niet alleen op met een opkoopbescherming. Niet alleen in de grote steden is er een groot tekort maar ook in dorpen zijn er voor met name jongeren te weinig woningen. De wet opkoopbescherming invoeren is dan ook niet alleen de oplossing. Er zal veel meer moeten gebeuren maar dat lijkt op de één of andere manier niet te lukken.

Wist je dat…

Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen:

Meer informatie over:

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor